BONYTTHJELPEN

Hva gjør man når drømmeboligen kommer med et kjøkken man ikke liker?

Familien så ikke mulighetene, men Bonytts interiørarkitekt visste råd.

Pluss ikon
<b>FØR:</b> Kjøkkenet hadde begrensede muligheter for møblering, og familien var ikke spesielt fornøyd med valg av svart på innredningen. Sjekk hvilke grep interiørarkitekten tok.
FØR: Kjøkkenet hadde begrensede muligheter for møblering, og familien var ikke spesielt fornøyd med valg av svart på innredningen. Sjekk hvilke grep interiørarkitekten tok. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Utfordingen var først og fremst at kjøkkenet er smalt, bare 237 cm i bredden, noe som gjør det vanskelig å skape en praktisk spiseplass og samtidig bevare god passasje ut til balkongen, forklarer interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen

Han fikk oppdraget med å skape et kjøkken som skulle fylle mange funksjoner.

Familien på tre ønsket seg et lite kjøkkenbord, selv om de har spisebord i stuen. I tillegg ønsket de hjelp til å finne gode farger til et svart kjøkken, som de i utgangspunktet ikke var så begeistret for.

ETTER: Den mørke fargen er 6352 Evening Green fra Jotun - en dempet blågrønn. Øvrige vegger er malt i nyansen 7163 Minty Breeze fra Jotun, som er en dus/grålig mintgrønn. Begge er grå nok til å matche den grålige eikeparketten.
ETTER: Den mørke fargen er 6352 Evening Green fra Jotun - en dempet blågrønn. Øvrige vegger er malt i nyansen 7163 Minty Breeze fra Jotun, som er en dus/grålig mintgrønn. Begge er grå nok til å matche den grålige eikeparketten. Foto: Filippa Tredal

Spesialtilpasset

– Løsningen ble å tegne inn en sittebenk, som utnytter hele lengden fra kjøkkenbenk til vindu, og et spesialtilpasset bord, som tillater at man kan komme til benken fra begge sider, sier han.

Vanligvis beregner man 60 cm bordflate per person, men den ble redusert til 55 cm.

– Det gir plass til seks personer ved bordet, åtte hvis man kan sitte litt trangt. Når familien har større selskap, bruker de spisestuen.

– Kjøkkenet er blitt koselig å være i, og det fungerer til både hverdags og når vi har besøk, sier Irene McIntyre Kristensen.
– Kjøkkenet er blitt koselig å være i, og det fungerer til både hverdags og når vi har besøk, sier Irene McIntyre Kristensen. Foto: Privat

Les også: Sånn gikk det da interiørarkitekten skulle pusse opp hos seg selv.

Møbelsnekker:  Kr  34 500
Interiør:  Kr  18 000
Håndverkere:  Kr  *30 000

Til sammen:  Kr  82 500

*Håndverkerne malte også stue, gang og soverom.

Se mer

Markerte sonene med farger

– For å markere soner i allrommet, valgte jeg å jobbe med to nyanser av blågrønn – en mørkere til arbeidssonen og en lysere til oppholdssonene.

Ettersom kjøkkeninnredningen er svart, bidrar den mørkere veggfargen også til å redusere kontraster, slik at rommet blir rolig å være i.

Hva er du spesielt fornøyd med?

– At familien liker resultatet; fra fargevalg til møblering og hyllene over kjøkkenbenken. De var også opptatt av å bruke norske leverandører, som Ment-serviset, lampen fra Hadeland Glassverk og putene fra Unconventional, en ny gründerbedrift fra Lillehammer.

Eksperthjelp: Her kan du lese flere saker fra boligekspertene våre

Se flere bilder av kjøkkenet under:

KJØKKEN: Bordplaten er laget av Østlie Møbelservice på mål fra interiørarkitekten, med understell fra Foodtech. Det er laget akkurat så stort at man kan komme til benken fra begge sider. Pinnestolene er fra Norrgavel og taklampen fra Hadeland Glassverk – arkivlampe 4180 med oppheng i messing. Bildet på veggen er malt av Kristine Marie Aasvang.
KJØKKEN: Bordplaten er laget av Østlie Møbelservice på mål fra interiørarkitekten, med understell fra Foodtech. Det er laget akkurat så stort at man kan komme til benken fra begge sider. Pinnestolene er fra Norrgavel og taklampen fra Hadeland Glassverk – arkivlampe 4180 med oppheng i messing. Bildet på veggen er malt av Kristine Marie Aasvang. Foto: Filippa Tredal
MØRKT KJØKKEN: Med nye farger virker kjøkkeninnredningen integrert i rommet, og sitteplassen på enden ser ut som den var tenkt slik fra begynnelsen. En lekker og praktisk løsning på flere problemer. Vasen er fra Ment.
MØRKT KJØKKEN: Med nye farger virker kjøkkeninnredningen integrert i rommet, og sitteplassen på enden ser ut som den var tenkt slik fra begynnelsen. En lekker og praktisk løsning på flere problemer. Vasen er fra Ment. Foto: Filippa Tredal
HYLLER Noen hyller i stilrent design fra Vipp tilfører veggene praktisk funksjon og personlighet. Hyllene har gummimatte, slik at ting står trygt. Koppene er fra Ment, og oppbevaringsglassene er fra Vipp.
HYLLER Noen hyller i stilrent design fra Vipp tilfører veggene praktisk funksjon og personlighet. Hyllene har gummimatte, slik at ting står trygt. Koppene er fra Ment, og oppbevaringsglassene er fra Vipp. Foto: Filippa Tredal
VEGGFARGE KJØKKEN: De to veggfargene ligger nær nok hverandre til at skillet ikke blir hardt – det bør likevel være sylskarpt. For å få til det anbefaler interiørarkitekt Bernt Pedersen at du maler kanten av maskeringstapen med den lyseste fargen og lar det tørke. Så maler du den mørkeste fargen og får en flott, skarp kant.
VEGGFARGE KJØKKEN: De to veggfargene ligger nær nok hverandre til at skillet ikke blir hardt – det bør likevel være sylskarpt. For å få til det anbefaler interiørarkitekt Bernt Pedersen at du maler kanten av maskeringstapen med den lyseste fargen og lar det tørke. Så maler du den mørkeste fargen og får en flott, skarp kant. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2022, og sist oppdatert 15/04 2023.

Les også