OMBYGD SOMMERHYTTE

Da Sara og Leo så bildene av den ombygde sommerhytta, var de enige om én ting

Bylivet var de ferdige med. En ombygd sommerhytte med bøttevis av sjarm var det som skulle til for at Sara og familien kunne leve det gode liv.

<b>OMBYGD SOMMERHYTTE: </b> Sara og familien stortrives i huset med stor hage hvor de dyrker egne grønnsaker og stadig planter flere blomster og busker.
OMBYGD SOMMERHYTTE: Sara og familien stortrives i huset med stor hage hvor de dyrker egne grønnsaker og stadig planter flere blomster og busker. Foto: Karin Johansson
Sist oppdatert

Huset har åsen og skogen i ryggen og er omgitt av store eiketrær. Foran ligger en innsjø.

Tomten byr på vakker utsikt, med stor plen og eple- og pæretrær samt bær og blomsterbusker.

– Jeg er interessert i feng shui, og ut fra den filosofien er plasseringen av huset vårt veldig fin, sier Sara Rossi, som har bodd her i ni år sammen med mannen Leo og døtrene Bianca (10) og Laura (7).

Nærheten til naturen var aller viktigst da familien bestemte seg for å forlate byen. Sara og Leo bodde tidligere i en leilighet på Kungsholmen i Stockholm og likte seg ved sjøen.

Men ettersom de begge er svært interessert i å dyrke jorden, lengtet de etter noe mer landlig og med større hage.

Da de så den ombygde hytta i et tidligere hytteområde ved Drevviken, en drøy mil utenfor byen, falt alle bitene på plass.

<b>STORE UTEAREALER:</b> Huset var opprinnelig en sommerhytte. Glassverandaen ble påbygd på 1970-tallet. Den venstre siden av huset er ny, og foran den står gjestehuset, også det relativt nytt. Trappene leder ned til den nederste delen av hagen med drivhus, husker, eple- og pæretrær.
STORE UTEAREALER: Huset var opprinnelig en sommerhytte. Glassverandaen ble påbygd på 1970-tallet. Den venstre siden av huset er ny, og foran den står gjestehuset, også det relativt nytt. Trappene leder ned til den nederste delen av hagen med drivhus, husker, eple- og pæretrær. Foto: Karin Johansson

Les også: Hyttereglene til Lene og Halvor er hellige

Stor tomt

– Vi så bildene på nettet og sa til hverandre at «dette huset skal vi ha». Vi forelsket oss i det med én gang.

– Vi lette etter noe med sjel og karakter og likte veldig godt de gamle detaljene, for eksempel den gamle vedfyrte komfyren. Vi falt også for tomten med store muligheter for dyrking og hageaktiviteter. Og selvsagt utsikten til sjøen.

<b>NYDELIG:</b> Huset ligger fantastisk til med utsikt over innsjøen Drevviken.
NYDELIG: Huset ligger fantastisk til med utsikt over innsjøen Drevviken. Foto: Karin Johansson

Også innenfor veggene er det et balansert og naturlig miljø som møter oss. Fargeskalaen går i myke blåtoner og naturmaterialer som tre og rotting.

Takket være de store vinduene er skogens farger også nærværende gjennom årstidene.

<b>ARVET KJØKKENBORD:</b> Kjøkkenet var ganske nytt da familien flyttet inn, men de har oppgradert på budsjett, lagt nye fliser og skiftet benkeplater. Kjøkkenet kommer fra Epoc. Vifte og ovn fra Smeg. Den lille pendellampen i hjørnet er fra Clas Ohlson. Spiseplassen består av et arvet bord, og Ikea-stoler kjøpt brukt på nettet.
ARVET KJØKKENBORD: Kjøkkenet var ganske nytt da familien flyttet inn, men de har oppgradert på budsjett, lagt nye fliser og skiftet benkeplater. Kjøkkenet kommer fra Epoc. Vifte og ovn fra Smeg. Den lille pendellampen i hjørnet er fra Clas Ohlson. Spiseplassen består av et arvet bord, og Ikea-stoler kjøpt brukt på nettet. Foto: Karin Johansson
<b>ORIGINAL VEDKOMFYR:</b> Den flotte vedfyrte komfyren er en Husqvarna fra 1924. Klokken på muren bak kommer fra den nedlagte butikken Hans Mikaels. Krukken er et loppefunn som er spraymalt med gullfarge. Lysestake fra Blomsterlandet. Buddhastatuen er kjøpt i Frankrike.
ORIGINAL VEDKOMFYR: Den flotte vedfyrte komfyren er en Husqvarna fra 1924. Klokken på muren bak kommer fra den nedlagte butikken Hans Mikaels. Krukken er et loppefunn som er spraymalt med gullfarge. Lysestake fra Blomsterlandet. Buddhastatuen er kjøpt i Frankrike. Foto: Karin Johansson

Det 140 kvadratmeter store huset med over to mål hage var i god stand da familien tok over, siden omfattende renoveringer hadde blitt gjort mellom 2010 og 2013.

Da de flyttet inn, begynte de likevel med å male noen av rommene, og kjøkkenet fikk en ansiktsløftning.

<b>LYST I SPISESTUEN:</b> De store vinduene i karnappet henter naturen inn i rommet som brukes som stue og spisestue. Spisebrikkene på bordet er fra Svenskt Tenn.
LYST I SPISESTUEN: De store vinduene i karnappet henter naturen inn i rommet som brukes som stue og spisestue. Spisebrikkene på bordet er fra Svenskt Tenn. Foto: Karin Johansson

Les også (+): Test av ti klassiske fjellsko:Lite skiller de tre beste

Pusset opp på budsjett

– Vi liker farger begge to og er ikke så fan av det hvite og minimalistiske. Vi tittet på noen forskjellige grå og blå toner og falt for den som kjøkkenet vårt har nå.

– Til slutt renoverte vi på budsjett og la nye fliser, skiftet benkeplater og fikk lakkert skapdørene. Enkelt og økonomisk. Neste steg blir å skifte frontene på hvitevarene.

Når det gjelder interiøret, engasjerer både Sara og Leo seg, selv om det var Sara som sto for det meste av tankearbeidet innen selve flyttingen.

– Jeg laget moodboards og lette etter inspirasjon på nettet. Interessen for interiør økte voldsomt da vi flyttet til et hus, og det har vokst underveis. Vi har mange ideer som vi ikke har fått realisert ennå.

– For eksempel skal vi male om soverommet. Det blir nok mørke blåtoner der også, som i mange andre deler av huset. Jeg kan ikke få nok av ulike blå nyanser; jeg elsker den beroligende effekten de har. Dessuten leter vi fortsatt etter det store, perfekte maleriet som skal henge ved sidebordet i stuen.

<b>SYMMETRISK OG BALANSERT:</b> Saras feng shui-interesse gjør at hun ønsker å balansere innredningen. De symmetrisk plasserte gulvlampene er kjøpt på auksjon på nettet. Howardsofa fra The Sofa Store. Teppe fra Ikea, sofabord fra Confident Living. Lysestakene på bordet er loppefunn, vasen fra In &amp; Finn. Sofaputer fra Mio og H&amp;M Home.
SYMMETRISK OG BALANSERT: Saras feng shui-interesse gjør at hun ønsker å balansere innredningen. De symmetrisk plasserte gulvlampene er kjøpt på auksjon på nettet. Howardsofa fra The Sofa Store. Teppe fra Ikea, sofabord fra Confident Living. Lysestakene på bordet er loppefunn, vasen fra In & Finn. Sofaputer fra Mio og H&M Home. Foto: Karin Johansson

1. Velg varme og rolige farger som fersken, beige, rosa lysegrønt og lyseblått. De skaper harmoni i rommet.

2. Skap plass for naturlig lys.

3. Fyll på med planter og naturmaterialer. De har positiv innvirkning på sinnet vårt.

Se mer

Egne grønnsaker

Å lage mat er noe alle i familien gjerne gjør. Leo jobbet tidligere som kokk, og Sara har nylig begynt å spise helt plantebasert kost.

Derfor er det på kjøkkenet de tilbringer mest tid. Grønnsakene kommer delvis fra egen avling. Det sto et drivhus med asparges i da familien flyttet inn, og her dyrker de nå blant annet tomater, paprika, squash, og ulike krydderurter.

I hagen blomstrer også dyrkingsgleden med ulike blomster og nyplantinger.

– Favoritten min i hagen er en stor, blå hortensia som blomstrer langt inn i høsten. Jeg har plantet ytterligere fire hortensiaer siden vi flyttet inn, og jeg håper at de vil trives like godt, sier Sara.

Se flere bilder under:

<b>SMART OPPBEVARING:</b> I entreen har Leo laget praktiske plassbygde benker med mye plass til oppbevaring. Puter fra H&amp;M Home, lampetter og teppe fra Ikea. Bilder fra Yellow Korner. Messingkrukke, lampe i vinduet, potten og blomsten fra Blomsterlandet.
SMART OPPBEVARING: I entreen har Leo laget praktiske plassbygde benker med mye plass til oppbevaring. Puter fra H&M Home, lampetter og teppe fra Ikea. Bilder fra Yellow Korner. Messingkrukke, lampe i vinduet, potten og blomsten fra Blomsterlandet. Foto: Karin Johansson
<b>LYSINNFALL:</b> Karnappvinduet slipper inn mye lys og har ikke blitt fylt opp med møbler og ting. Rottingsofaen med lammeskinn fra Ikea og en koffert funnet på loppemarked er sjarmerende detaljer som drar blikkene til seg. Blomsterpotte fra Blomsterlandet.
LYSINNFALL: Karnappvinduet slipper inn mye lys og har ikke blitt fylt opp med møbler og ting. Rottingsofaen med lammeskinn fra Ikea og en koffert funnet på loppemarked er sjarmerende detaljer som drar blikkene til seg. Blomsterpotte fra Blomsterlandet. Foto: Karin Johansson
<b>LOPPEFUNN:</b> Bordet er arvegods, og både lampen og kikkerten er loppefunn. Det er også bildet Peacock av Camille Edfors. Blomsterpotte fra Ikea, duftlys fra Voluspa.
LOPPEFUNN: Bordet er arvegods, og både lampen og kikkerten er loppefunn. Det er også bildet Peacock av Camille Edfors. Blomsterpotte fra Ikea, duftlys fra Voluspa. Foto: Karin Johansson
<b>GAMMELT OG NYTT:</b> Biancas rom i andre etasje. Gyngehesten er et loppefunn. Teppe og sengehimmel fra Ikea. I sengehimmelen henger det stjerner som er klippet ut fra et gammelt atlas. Koffertene som brukes som nattbord, ble kjøpt på loppemarked, og globusen kommer fra jordglob.se.
GAMMELT OG NYTT: Biancas rom i andre etasje. Gyngehesten er et loppefunn. Teppe og sengehimmel fra Ikea. I sengehimmelen henger det stjerner som er klippet ut fra et gammelt atlas. Koffertene som brukes som nattbord, ble kjøpt på loppemarked, og globusen kommer fra jordglob.se. Foto: Karin Johansson
<b>SOVEROMMET:</b> Sara og Leos rom går i brune toner, men blir snart malt i dueblått. Seng og sengeteppe fra Mio, puter fra H&amp;M Home. Pallen i enden av senger er fra Ellos. Pleddet ble kjøpt i Frankrike, teppet er fra Indoori.
SOVEROMMET: Sara og Leos rom går i brune toner, men blir snart malt i dueblått. Seng og sengeteppe fra Mio, puter fra H&M Home. Pallen i enden av senger er fra Ellos. Pleddet ble kjøpt i Frankrike, teppet er fra Indoori. Foto: Karin Johansson
<b>STILIG BAD:</b> Selv fra badet er det utsikt til naturen utenfor. Baderomsmøbel fra Svedbergs, teppe og pall fra Ikea.
STILIG BAD: Selv fra badet er det utsikt til naturen utenfor. Baderomsmøbel fra Svedbergs, teppe og pall fra Ikea. Foto: Karin Johansson

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2023, og sist oppdatert 14/09 2023.

Les også