Om prosjektet

Hvem bor her?

Ingelin Pernille Gil (38), mannen Hans-Albert Huseby (37) og sønnene deres, Albert og Oskar.

Hva ser vi?

Moderne gårdshus i tre etasjer på til sammen ca. 500 kvm i Lier, omkranset av 1250 mål dyrket mark.

Hvorfor ser vi på det?

Paret valgte å bygge funkishus, fordi Huseby gård ligger i og rundt et industriområde. Flere bygninger i omegn har flatt tak, og de ønsket et praktisk hus med stramme, rene linjer.

Respekt for det gamle kombinert med å være åpen for å tenke nytt høres ut som en suksessoppskrift.

I tilfellet ny bolig til Huseby-familien, synes det i hvert fall å være tilfelle.

Fra kjøkkenet i det nye gårdshuset til Huseby gård, har Ingelin og Hans-Albert 360 graders utsikt over jorden familiebedriften disponerer til gårdsbruk.

- Vi valgte å legge kjøkkenet i andre etasje, til tross for at det betyr at vi da må bære alle matvarene opp en bratt trapp. Vi kunne ikke gå glipp av denne utsikten, sier Ingelin.

Det eneste aberet er at Hans-Albert lett mister fokus under familiemiddagene, fordi han får øye på noe som skjer ute på en av åkrene.

- Og så springer han ut for å sjekke hva det er, sier Ingelin.

Men like ofte er det rådyr, elg og rev som boltrer seg på jordene under familiemiddagen.

Da fylles både små og store av en boblende glede over at de bor akkurat her.

Ingelin og Hans Albert fungerte selv som byggeledere for prosjektet. Hun voktet det estetiske og bestemte detaljene, og Hans-Albert tok seg av oppfølging av håndverkerne.

Hver eneste dag var de på tomten og sjekket progresjonen.

- Det kan man jo få til når hjem og jobb går så i hverandre som det gjør her. Vi har aldri bygget hus før, men spesielt jeg hadde veldig bestemte ideer om hvordan jeg ville ha det, sier Ingelin.

En høyreist inngangsdør i eik, inspirert av tv-programmet Grand Design kom på plass, og en trapp med skiftende neonlys er inspirert av et tysk interiørmagasin.

Villa Huseby i Lier, Bonytt-reportasje.

KJØKKENGULV: Gulvene er i hvit epoxy. Kjøkkenet er fra Kvik. Styling: Tone Kroken © Foto: Ragnar Hartvig

Villa Huseby i Lier, Bonytt-reportasje.

LIVSNYTERE: Med to smågutter og gårdsdrift, har Ingelin, her med Oskar i armene, nok å fylle dagene med. © Foto: Ragnar Hartvig

Villa Huseby i Lier, Bonytt-reportasje.

MOT BAKHAGEN: Kjøkken og spiseplass er til venstre i dette åpne rommet, som tilbyr nær 360 graders utsyn over familiens jorder. Sofaen er fra Ygg & Lyng. Styling: Tone Kroken. © Foto: Ragnar Hartvig

En klessjakt forbinder soverommet i andre etasje med vaskerommet i første, som også har separat utgang til hagen.

Det høres ut som om de bor i den drøm.

- Nja, når Hans-Albert tramper inn i vaskerommet fra åkeren med møkkete støvler på, kan det fort hende at nyvasket, nybrettet tøy må vaskes på nytt, sier Ingelin.

- Hverdag er hverdag uansett hvordan huset ditt ser ut.

Hun er primus motor for samtlige designløsninger i huset. Noen av ideene hun la på bordet ble ikke gjennomført, som ønsket om vareheis fra første etasje og opp til kjøkkenet, men det meste er blitt akkurat slik familien ville ha det. På godt og vondt.

- De hvite gulvene irriterer meg litt nå, for hvert lille hårstrå synes på dem. Det er ikke optimalt for en småbarnsfamilie, smiler Ingelin.

Villa Huseby i Lier, Bonytt-reportasje.

OMTENKSOM GAVE: Eames-gyngestolen er en gave fra Hans-Albert til Ingelin. På sengen ligger en fjærpute fra Bolina. På nattbordet står en hvit kurv fra Milla boutique. Fotografiet på kommoden er fra Christian's. Styling: Tone Kroken. © Foto: Ragnar Hartvig

Villa Huseby i Lier, Bonytt-reportasje.

DETALJERT: Til høyre er inngangsdøren i eik, levert av svenske SnickarPer. Det innfelte trappegelenderet har neonlys som kan skifte farge mellom rosa, blått og grønt. Den hvite veggen med trappemønster skulle vært av glass, men budsjettet tok slutt. En av håndverkerne foreslo denne luftige løsningen, som falt i god jord. © Foto: Ragnar Hartvig

Villa Huseby i Lier, Bonytt-reportasje.

PÅ GELEDD: Bak veggen med bilde ligger tre barnerom på rad og rekke. Til høyre i gangen ligger vaskerom og to toaletter. Fra sofaen ser man ut over plenen, der Albert kjører leketraktor. I sofaen ligger puter fra Milla Boutique. Maleriet er fra Christian's, det samme er trebollen på bordet. Styling: Tone Kroken. © Foto: Ragnar Hartvig

Slik det er nå, bor hele familien i andre etasje, selv om barnerommene er lagt på bakkeplan. Baby-Oskar sover på mamma og pappas rom, og lille-Albert ville heller ikke være for langt unna.

Han har derfor fått montert seng på det rommet de voksne hadde planlagt å bruke som kontor.

- En får være litt fleksibel for å finne løsninger som fungerer her og nå. Det meste kan tilpasses behovene våre, og de vil jo endres over tid, sier Ingelin.

Når barna vokser til, er planen at familien skal bygge basseng i hagen. Huset er plassert slik på tomten at det finnes nok av plass til det.

- Vi prøvde å tenke langsiktige familiebehov da vi planla huset. Men den egentlige grunnen til at huset ble i hvit mur, er at jeg vokste opp i et hvitt murhus på mitt kjære Måløy, sier Ingelin.

Funkishus var det ikke. Gårdshus var det heller ikke.

Men når lille-Albert tråkker forbi på plenen på den gule og grønne plasttraktoren sin, og med klokkeklar stemme informerer om at traktoren er av merket «John Deere, skikkelige saker», ja da er det ikke vanskelig å se for seg at dette hjemmet vil forbli et gårdshus, også for sjette generasjon Huseby-bønder.

Villa Huseby i Lier, Bonytt-reportasje.

EGEN DESIGN: Ingelin tegnet vasken og fikk den lagd i Corian i Sverige. - Men den har ikke fall, for det tegnet jeg ikke inn. Det gjorde dessverre ikke produsenten heller, sier hun. Armaturer fra Grohe. © Foto: Ragnar Hartvig

Villa Huseby i Lier, Bonytt-reportasje.

SKILLEVEGG I GLASS: For å få mer lys inn på det relativt lille hovedsoverommet, er en del av veggen som skiller bad og soverom i glass. © Foto: Ragnar Hartvig

Villa Huseby i Lier, Bonytt-reportasje.

KAN SIN TRAKTOR: - Dette er en John Deere, sier Albert på traktoren. Han viser stor interesse for foreldrenes jobb. Her er han sammen med pappa Hans-Albert på plenen bak huset. Fra terrassen går man rett inn i stuen. Fra balkongen trer man inn i spisestue og kjøkken. Vinduer og skyvedører er i selvrensende glass, levert av tyske Schüco. © Foto: Ragnar Hartvig

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!