Det finnes mange flotte eksempler på arkitektur som retter seg etter naturen rundt. Noen fordi det gir en helt egen estetikk på bygget - og ikke minst på utsikten fra det, andre fordi miljøet rundt tomten og boligen krever at arkitektur må rette seg etter natur, og ikke motsatt.

Ifølge arkitekturnettstedet Dezeen var det nettopp et forsøk på å tilpasse boligen etter tomten som gjorde at arkitektene fra destilat Architecture+Design kom opp med det unike designet som kjennetegner den nybygde boligen ved Linz i Østerrike som har fått navnet Y2.

Bygget huset i en nedoverbakke

Ved foten av et fjell, i landsbyen Pöstlingberg, skulle familien bygge sitt nye hjem. Problemet var bare at tomten huset skulle settes opp på, bød på en del utfordringer.

- De kom til oss med et ønske om et hjem som både skulle fungere for deres aktive unge familie, og som også skulle utnytte både tomten og utsikten fra den, forklarer arkitekt Harald Hatschenberger om prosjektet Y2 til nettstedet CubeMe.

- At tomten la i en bratt skråning var både en utfordring, men også det som til syvende og sist kom til å definere boligen slik den fremstår i dag, og ga oss muligheter til å tenke på nye måter da vi arbeidet med å planlegge dette huset.

Unik arkitektur i Østerrike.

I MOTBAKKE: Dette huset har et interiør som er tilpasset den bratte tomten. © FOTO: destilat Architecture+Design

Den bratte tomten gjorde at hver etasje måtte tilpasses sin egen respektive plass i terrenget.

- Huset er på en måte snudd på hode i forhold til de fleste andre boliger, forklarer Hatschenberger.

- Denne boligen er strukturert fra bunnen og opp.

Som de andre boligene i boligfeltet er også Y2 huset svært smalt, og måler bare 21 meter i bredden.

- Dette også satte jo sine begrensninger og utfordringer, forklarer arkitekten.

- Noen av nabohusene ligger plassert svært nære boligen, og derfor ble det mindre viktig å utnytte tomten og utsikten mot høyre og venstre, enn det ble å gjøre det nedover og fremover.

Bygget et eget hus til soverommene

Når man først nærmer seg boligen, er det fra oversiden klart at det dreier seg om to separate strukturer. Tror man.

Arkitektene utnyttet den bratte tomten til et unikt og funksjonelt hus.

STILRENT: Treverk og hvitt dominerer i det moderne Alpe-huset. © FOTO: destilat Architecture+Design

- Klientene ønsket å ha soverom og private soner i et eget hus, forklarer Hatschenberger.

- Og nærmer man seg huset fra oversiden er det jo unektelig at det dreier seg om to ulike strukturer.

Men det er både sant og et synsbedrag.

- For husene er knyttet sammen under bakken, forklarer Hatschenberger.

- Så man har alle fordelene av å ha private soner i et eget bygg, samtidig som det av praktiske årsaker kan være både enkelt og nyttig at disse også henger sammen med selve hovedhuset og oppholdssoner.

Arkitekten forklarer at det eksisterer en sterk tilknytning også visuelt mellom de to husene.

- Byggene, fra baksiden av huset, ser nesten identiske ut.

Det er nok et synsbedrag som gjelder: Fra baksiden ser begge byggene ut som om de bare består av én etasje.

Huset ligger i en bratt bakke.

OVER FLERE PLAN: De skrånede tomten dedikerte planløsningen på dette huset. © FOTO: destilat Architecture+Design

Opptatte av lys og bærekraftighet

Da klientene kom med innspill til arkitektene da huset skulle tegnes, var det to ting som stod i fokus for barnefamilien: De ville på best mulig måte få utnyttet det naturlige dagslyset til det maksimale, i alle husets rom, og de ville ha et hjem som var så miljøvennlig og bærekraftig som mulig.

- Begge var selvsagt ønsker vi absolutt ville få oppfylt, forklarer arkitekt Wolfgang Wimmer til nettstedet Dezeen.

- Og det var disse innspillene som i høyeste grad var med på å gjøre huset til det det er i dag.

En korridor løper langs østsiden av sovehuset, og leder deg fra baderommene og ut på en innebygget balkong.

- Fra glassveggen på baderommet har man panoramautsikt over balkongen og ut mot foten av Alpene, forklarer Wimmer.

- Og inne fra dusjen, som også er kledd i glass, har man utsikt over skogområdet rundt boligen.

Soverommene er lagt på vestsiden av huset, og kan dermed nyte morgensolen fra øst.

Smart tomteutnyttelse i Østerrike.

NEDOVER: Slik strekker huset seg nedover skråningen. © Illustrasjon: destilat Architecture+Design

Smart bolig i Linz i Østerrike.

TO HUS TETT I TETT: På overflaten er de separate, men underetasjen er knyttet sammen. © Illustrasjon: destilat Architecture+Design

Å tilpasse huset etter tomten topografi gjorde at man trengte å i mindre grad manipulere tomten og naturen rundt.

- Inngangspartiet befinner seg øverst, og en stor eiketrapp fører deg nedover i bygget, forklarer Wimmer.

- Oppholdsonene har en åpen planløsning, og befinner seg på det midterste planet i huset.

Det er også herfra man kan ta seg over til "nabohuset", hvor sovesonene ligger.

Taket følger byggets form, og strekker seg også nedover skråningen.

Inspirert av Østen

Arkitekten forklarer at familien også hadde latt seg inspirere av det ofte nøkterne og enkle interiøret i japanske hjem.

- Gulvene i flere rom er dekket at gressmatter, Tatami, som ofte brukes som gulv i tradisjonelle japanske hus. Disse skal ikke tråkkes på med sko.

Fremtidsorienterte og bærekraftige materialer er brukt på store deler av boligen.

- Betong, tre og stein dominerer, forklarer Wimmer.

- Og varmesystemet er en varmepumpe, som også er underbygget av et ventilasjonssystem, noe som til sammen gjør at huset kvalifiserer som et lavenergi hus.

Arkitektene fikk utfordringen med å skape et moderne familiehjm på en vanskelig tomt.

Y2: Huset er tilrettelagt naturen rundt. © Illustrasjon: destilat Architecture+Design

Bolig som utnytter tomten maksimalt.

SLIPPER INN LYSET: Store vinduer slipper lyset inn i alle etasjer av huset. © Illustrasjon: destilat Architecture+Design

Her sover man i nabohuset.

EGET SOVEHUS: Arkitektene la soverommene i et eget hus. © Illustrasjon: destilat Architecture+Design

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!