Den spektakulære hytta på Haugastøl har en sprek eier. Og godt er det, det er nemlig utsikten som styrte hele utformingen da sivilarkitekt MNAL Margrethe Rosenlund hos Morfeus Arkitekter tegnet den.

Den ble bygget på en hylle i en bratt skråning. Oppholdsrommene er lagt i forkant med mange vinduer ut mot Hardangervidda.

Rommene bindes sammen av en gangsone med lagring og servicefunksjoner i bakkant. Gangsonen er åpen i begge ender for å komme til uteområdet fra alle kanter, men også for å sikre at det alltid er en dør som er blåst for snø.

Arkitekten forteller at været og himmelretningene er en del av hovedrommet med den ene veggen i glass, utsikten fanges inn og naturen er tilstede hele tiden.

fjellhytte, arkitekttegnet

PANORAMA.På Bergensbanens siste stasjon før Finse ligger hytta på 70 kvm med praktutsikt langt innover Hardangervidda. © Foto: MORFEUS arkitekter, Margrethe Rosenlund

fjellhytte, arkitekttegnet

GRANKLEDD. Hytta ligger i en bratt skråning. På baksiden er det betong som tar i mot tung snø, mens fremsiden er kledd med gran. © FOTO: MORFEUS arkitekter, Margrethe Rosenlund

Materialvalget er gjennomtenkt. Der hvor det samler seg snø, er ytterveggen i betong. Mens det er brukt granpanel på vegger som har mindre opphopning av snø.

Panelet er ekstra bredt og det er kun behandlet med jernvitriol for å oppnå jevn gråning.

Innvendig er det benyttet heltre bjørk på gulv, vegger og tak.

- Et naturlig materialvalg fordi hytta ligger rett over en skogslund av fjellbjørk, sier sivilarkitekt Margrethe Rosenlund. Hun forteller at i tillegg til at gløden i materialet gir rommet varme, er heltre behagelig å berøre samtidig som det lukter godt.

Senger, sofaer og hyller er snekret av overskudd av gulvmaterialer. Garderobeskap og kjøkken har fronter av bjørkefiner. Som de andre av hyttas møbler er det snekret på stedet av arkitekten og hennes mann.

Fjellhytte, moderne arkitektur

GLASSKLART. Hovedrommet har glassvegg ut mot den storslåtte naturen. Utsikten fanges inn og naturen er tilstede hele tiden. © FOTO: MORFEUS arkitekter, Margrethe Rosenlund

fjellhytte, arkitekttegnet

SMAL GANG. Fra stuen mot gangen. Hytten er lang og smal og hver millimeter er utnyttet. © FOTO: MORFEUS arkitekter, Margrethe Rosenlund

fjellhytte, arkitekttegnet

SOVEROM. Innvendig er hytta kledd med bjørkepanel både på gulv, vegger og i tak. © FOTO: MORFEUS arkitekter, Margrethe Rosenlund

Ville ha en koie

Margrethe Rosenlund forteller at hun tegnet hytta for sin mor.

- Etter mange år som bistandsarbeider i Asia ville hun tilbake til Norge. Hun bruker mye tid i fjellet, og ville ha en hytte der. Moren min er vant til røffe kår blant annet etter sine ryggsekkturer i India, Afrika og Sør-Amerika - og ikke minst skiturene på Svalbard.

Aller helst ville hun hatt en koie uten strøm og vann, langt inne på vidda.

fjellhytte, arkitekttegnet

STORSLÅTT. Fra dette hjørnesoverommet er det fri sikt. Vinduene er bygget i hyttas front, på baksiden er det mindre glugger. © FOTO: MORFEUS arkitekter, Margrethe Rosenlund

Nøkternt interiør

Men for å lokke barn og barnebarn til den unike hytta, ble den bygget i nærheten av tog og vei. Strøm og vann ble lagt inn, men enkelheten fra den ønskede koia er vel ivaretatt.

Rommene er ikke en centimeter større enn de må være. Likevel er det plass til overnattingsgjester. Det er lagt til rette for overnatting i alle kroker, på hemsen over soverommene samt på brisker og benker i stua.

Badet er av samme grunn lagt opp til flere små rom slik at det er mulig å bruke de ulike funksjonene samtidig.

fjellhytte, arkitekttegnet

PLASSBYGGET. Alle møbler har sivilarkitekt Margrethe Rosenlund og mannen tegnet på stedet. © FOTO: MORFEUS arkitekter, Margrethe Rosenlund

tegning, fjellhytte

HYTTESNITT: Hytta sett fra siden, tegning ved sivilarkitekt MNAL Margrethe Rosenlund, partner hos MORFEUS arkitekter.

tegning

PLANLØSNING. Oppholdsrom i forkant med vinduer vendt ut mot vidda. Hytta er på 70 kvm bto, tenget av MORFEUS arkitekter ved partner Margrethe Rosenlund.

Siv Kerstin Bakke

Bygget hus i hytta

Slik ble tømmerhytta fra 1940-tallet en moderne enebolig.

- Interiøret er nøkternt og møblene er plassbygget. For min mor fungerer hytta så godt at hun vil prøve å bo der mer eller mindre fast. Det er kanskje bra det ikke ble koia likevel, sier arkitekt Rosenlund.

Les også

Denne hytta kan bli din for 60 000 kroner

Formet tilbygget som et sneglehus

Her bor familien på 11 kvadratmeter

Her bor arkitekten uten vann og strøm

Her finner du masse spennende arkitektur

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!