Boligprisene

Prisene på 2006-nivå

Det kan ligge an til prisoppgang mot slutten av året.

PRISLØFT: Bransjen tror at den bratte 2008-nedgangen i boligprisene kan avløses av en svak oppgang mot slutten av 2009.

PRISLØFT: Bransjen tror at den bratte 2008-nedgangen i boligprisene kan avløses av en svak oppgang mot slutten av 2009. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
USIKKER: Sjeføkonom Kjell senneset i Prognosenteret er forsiktig opptimist med hensyn på boligprisene i 2009.

USIKKER: Sjeføkonom Kjell senneset i Prognosenteret er forsiktig opptimist med hensyn på boligprisene i 2009. Foto: Foto: Prognosenteret

Statistisk sentralbyrå (SSB) har nylig offentliggjort sin boligprisindeks for 2008. Den viser at prisene sank voldsomt mot slutten av året. Totalt gjennom hele 2008 datt prisene med nesten 10 prosent. Ved inngangen til 2009 var totalindeksen på 159, et nivå den ikke har hatt siden 2006.

Den bratte nedgangen kom overraskende på fagfolk, men i ettertid har den vært enkel å forklare.

- Nedgangen på høsten i fjor var sterkere enn det vi antok tidligere på året. Men når først finanskrisen skyllet inn over oss, var vi ikke overrasket over effekten den fikk på prisene, sier Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret.

Størst smell for småhus

Det var småhusene som fikk den største smellen i 2008. Fra 3. til 4. kvartal i 2008 sank småhusprisene med 7,2 prosent, mens det generelt ble 6,2 prosent billigere å kjøpe bolig i siste kvartal i fjor.

På landsbasis var det Akershus som sterkest ble berørt. Der måtte boligselgerne akseptere nesten ni prosent lavere pris i siste kvartal. Og verst var det for dem som skulle selge småhus i Akershus, de måtte ta til takke med nesten ti prosent lavere salgssum.

Les også: - Nå snur boligprisene

Tror på oppgang

Kjell Senneset ser for seg at uroen i finansmarkedene ebber ut i 2. halvår av 2009, men han er varsom med å være bastant på hvilken vei prisene vil bevege seg.

- Vi er veldig forsiktige med å si noe om prisene, men vi har sett små tegn til en positiv utvikling nå etter at renten er senket så kraftig.

Senneset fremholder at det er bankenes utlånsmuligheter som blir avgjørende for utviklingen fremover. Dersom bankene igjen begynner å innvilge flere lånesøknader enn de avslår, ser han for seg at det igjen kan bli fart i boligmarkedet. Men da må man først bli kvitt overskuddet av tomme boliger som har bygd seg opp i det siste. Og så må ungdommen kaste trossene til barndomshjemmet.

- Dersom flere ungdommer bestemmer seg for å flytte hjemmefra, kan også det bidra til oppgang i boligmarkedet.

Optimismen må tilbake

Informasjonssjef i Norges Eiendomsmeglerforbund, Roger Nyborg, tror også at vi i løpet av 2009 kan se en svak oppgang, men det er i så fall flere faktorer som vil spille inn.

- Folk må jo begynne å handle bolig igjen, og her er det en god del psykologi innbakt. Optimismen må derfor tilbake i markedet. Og så er det jo avgjørende at det bevilges lån, samt at renten holder seg lav. Det vil også ha betydning hvordan arbeidsmarkedet utvikler seg, og om det inntreffer en økning i boligbyggingen.

Les også:

Slik får du bilen løs av snøkavet

Nå er det billig i København

Gratis treningsverktøy

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning