ferie og feriepenger ved permittering

Hva gjør du om arbeidsgiver nekter å betale feriepenger?

Mange er dessverre permittert for tiden og mottar dagpenger. Andre igjen frykter oppsigelse og at bedriften skal gå konkurs. Hva skjer med ferie og feriepenger i slike situasjoner? Her er svarene.

FERIEPENGER: Sommerferien nærmer seg. Hva har du krav på som permittert? Og hvilke rettigheter har du dersom arbeidsgiver nekter å betale ut feriepenger?
FERIEPENGER: Sommerferien nærmer seg. Hva har du krav på som permittert? Og hvilke rettigheter har du dersom arbeidsgiver nekter å betale ut feriepenger? Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
Sist oppdatert

For mange er det dramatiske tider, enten med permittering eller oppsigelse. Samtidig står feriesesongen for tur. Hva skjer med feriepenger og ferie i slike situasjoner?

Ferie ved permittering eller oppsigelse

Dersom du er permittert, skal ferien avvikles som om du var i arbeid. «Ferie avvikles som normalt også ved permittering og teller ikke med som permitteringstid. Det vil si at ferieloven gjelder også når arbeidstaker er permittert. Innenfor ferielovens bestemmelser kan arbeidstaker pålegges å avvikle ferie i permitteringstiden. Allerede avtalt ferie avvikles som normalt», skriver Arbeidstilsynets svartjeneste i en e-post.

Dersom du er oppsagt og har inngått avtale om sluttpakke med etterlønn, vel, så har du på sett og vis ferie i etterlønnsperioden (selv om du bør bruke den aktivt til å søke ny jobb).

Dersom det ikke fulgte med en sluttpakke med oppsigelsen, er det Staten som betaler etterlønnen din i form av dagpenger. Da er du omfattet av det offentliges regler for dagpenger og ferie. Det betyr for det første at det må sendes inn meldekort til NAV (noe du også må gjøre om du er permittert). Kortene brukes blant annet for å beregne hvor mye du skal motta i dagpenger. På meldekortet skal du føre opp de dagene du ikke kan jobbe eller delta på tiltak, for arbeidsledighet eller permitteringer betyr ikke ferie.

– Hvis du har fravær vil det normalt føre til trekk i utbetalingen din. Skal du reise bort over lengre tid, må du kontakte NAV, som da vil vurdere om du fortsatt har rett til dagpenger i fraværsperioden, uttaler Ellen Chr. Christensen i en e-post. Hun er direktør for Arbeid og ytelser i NAV.

Les også: Krisen kan åpne for førstegangskjøpere

Feriepenger ved permittering

Dersom du har vært ansatt i bedriften siden i fjor (og for så vidt lenger enn det), har du feriepenger som venter på deg selv om du er permittert.

Forutsetningen er at man tar ut ferie, fordi man får ikke dobbelt betalt, både feriepenger og dagpenger.

- Dersom du mottar dagpenger og skal ta ut ferie, må du krysse av i meldekortet for de dagene du har tatt ferie. Da vil dagene du har tatt ferie trekkes fra dagpengeutbetalingen, sier Christensen.

Slik er det i arbeidslivet også; du får ikke både lønn og feriepenger samtidig. Og dagpenger er en erstatning for bortfall av lønn.

Les også: Sjekke dette - og få kontroll over økonomien

Feriepenger ved oppsigelse og konkurs

Dersom du er sagt opp, har du likevel krav på feriepenger som du tjente opp i fjor, eventuelt avkortet med ferie du tar ut i år.

«Etter ferieloven § 11 (3) skal alle opptjente feriepenger utbetales siste vanlige lønningsdag før fratreden.», skriver LO-advokatene på sine nettsider.

Dersom man blir sagt opp etter at feriepenger er betalt ut, og man står igjen med restferie, så skal arbeidsgiver betale lønn for de dagene som ikke er avviklet. Dette kommer i tillegg til feriepengene som allerede er utbetalt. Det er fordi den måneden du får utbetalt feriepenger, så får du ikke lønn, fordi det forutsettes at du tar ut ferien i løpet av året. Men når du ikke tar ut all ferien, har du slikt sett blitt trukket for mye.

Men, og her er det et stort men:

Når en bedrift går til det skrittet å si opp, er det naturlig nok lite penger igjen i kassen, og ganske sikkert ikke tilstrekkelig til utbetaling av feriepenger eller lønn man har til gode.

Og hvor stiller det deg da?

I tilfelle konkurs, finnes noe som heter Lønnsgarantiordningen. Det er en offentlig ordning som skal sikre ansatte sitt tilgodehavende dersom bedriften ved en konkurs ikke klarer å utbetale verken lønn eller feriepenger.

Når det gjelder feriepenger, er det penger opptjent i fjor samt frem til tidspunktet bedriften gikk konkurs man kan kreve gjennom ordningen.

For å få pengene utbetalt må du søke bobestyrer i konkursboet, altså den advokaten som er satt til å styre konkursbehandlingen. Det betyr saksbehandling, og det kan ta tid, som igjen innebærer at feriepengene kan komme en god stund etter at du hadde planlagt å bruke dem.

– Det tar tid å få oversikt i et konkursbo der det skal settes frem krav om lønnsgaranti, både hos bostyrer og deretter i NAV. Derfor kan ikke arbeidstakerne forvente lønnsgarantiutbetaling på samme tidspunkt som om det hadde vært ordinær lønningsdag, eller feriepengeutbetaling på tidspunktet hvor ferien skal avholdes, utdyper Christensen.

Bør handle raskt

Hun antyder at saker som er enkle å behandle vanligvis vil ha en behandlingstid på to måneder, men i noen tilfeller bare to til tre uker.

Det offentlige dekker maksimalt 2 G av det du måtte ha til gode hos arbeidsgiver. Det betyr at alt over 200 000 forsvinner.

Dersom bedriften ikke er konkurs, men du eller kollegene dine frykter at det kan skje, og dere er redde for at dere i så fall ikke skal få utbetalt feriepenger og lønn, må dere agere fort.

– Hvis man frykter konkurs er det viktig at de ansatte så raskt som mulig fremmer et skriftlig krav til arbeidsgiver om lønn og feriepenger, uttaler avdelingsleder hos LO-advokatene, Atle Sønsteli Johansen, i en e-post.

Les også: Slik kan sommeren din bli med korona-viruset

HJELP: Dersom bedriften din går konkurs og du ikke har fått utbetalt feriepenger, er det hjelp å få hos NAV. De administrer den såkalte Lønnsgarantiordningen, som sikrer deg feriepengene dine, dog med en viss forsinkelse i ubetalingstidspunkt.
HJELP: Dersom bedriften din går konkurs og du ikke har fått utbetalt feriepenger, er det hjelp å få hos NAV. De administrer den såkalte Lønnsgarantiordningen, som sikrer deg feriepengene dine, dog med en viss forsinkelse i ubetalingstidspunkt. Foto: Illustrasjon: NAV

Feriepenger ved manglende likviditet

For en fjerdedel av bedriftene NHO har spurt, er det en reell risiko for at de ansatte ikke vil få feriepengene sine, selv om bedriften ikke er konkurs.

I utgangspunktet har alle bedrifter plikt til å sette av penger til neste års feriepenger. «Alle bedrifter har plikt til å sette av feriepenger løpende i regnskapet sitt etter hvert som det utbetales lønn. Det vil altså si at man til enhver tid finner en gjeld i regnskapet som utgjør skyldige feriepenger til de ansatte», skriver administrerende direktør i Revisorforeningen, Per Hanstad, i en e-post.

Men det er dessverre ingen garanti for at pengene finnes når de skal utbetales.

– Det er imidlertid ikke noe krav om å sette de skyldige feriepengene inn på en særskilt konto, utdyper Hanstad.

Det betyr at bedriften kan bruke opp pengene før de skal utbetales. Og hva gjør man som ansatt da, når bedriften hevder at feriepengekassen er tom?

For i slike tilfeller kommer ikke Lønnsgarantiordningen til unnsetning. Den gjelder kun når bedriften har gått konkurs.

Da må du gjøre en vurdering om du kan leve med at feriepengene kommer senere. For du har krav på dem rent juridisk, men du må i så fall gjøre en innsats for å få dem utbetalt nå.

«Send et rekommandert brev til arbeidsgiver med ditt krav og be om oppgjør innen kort frist, for eksempel en uke. Skriv at du kommer til å forfølge saken videre hvis arbeidsgiver ikke betaler innen fristen.», skriver Arbeidstilsynet på sine sider.

Når du ikke frem med dette, så er neste sted Forliksrådet. Herfra er det flere veier videre, avhengig av resultatet i forhandlingene. I ytterste konsekvens kan du bli nødt til å trekke din arbeidsgiver inn for domstolen.

– I mange saker vil det være nødvendig å fremme søksmål eller sende konkursbegjæring til domstolene, fremhever Sønsteli Johansen.

Les også: Spar tusener ved å kjøpe ting til riktig tid

KONKURSBEGJÆRING: Dersom arbeidsgiveren dine nekter å utbetale feriepenger fordi de ikke har penger, kan det hende at den eneste løsningen er å gå den tunge veien til tinghuset og begjære din egen arbeidsgiver konkurs.
KONKURSBEGJÆRING: Dersom arbeidsgiveren dine nekter å utbetale feriepenger fordi de ikke har penger, kan det hende at den eneste løsningen er å gå den tunge veien til tinghuset og begjære din egen arbeidsgiver konkurs. Foto: Wikipedia Commons

Begjære arbeidsgiveren sin konkurs

Dersom du er villig til å sette hardt mot hardt for å få utbetalt feriepengene dine, så kan altså den eneste utveien være å begjære arbeidsgiveren sin konkurs.

– Dersom bedriften ikke er konkurs og de ansatte ikke får sine feriepenger, må de reise et krav mot bedriften for å få disse utbetalt. Lykkes de ikke med det, er alternativet for de ansatte å begjære arbeidsgiveren konkurs, forklarer Per Hanstad.

En konkursbegjæring er ifølge Sønsteli Johansen en forutsetning for at man i det hele tatt skal kunne få noe utbetalt fra Lønnsgarantiordningen.

Men som sagt, det er en handling som krever en nøye vurdering fra deg og dine kollegers side.

– De ansatte må, sammen med de tillitsvalgte, selvsagt vurdere fordeler og ulemper ved å begjære bedriften konkurs, understreker Sønsteli Johansen.

Denne saken ble første gang publisert 13/05 2020, og sist oppdatert 13/05 2020.

Les også