Boligkjøp

Dette er det første du må gjøre på visning

Huskeliste over ting du bør spørre megler om.

MYE Å HUSKE PÅ: Når du er på boligjakt er det mye som skal stemme før alt endelig er i boks. På visning får du muligheten til å finne ut alt du lurer på om din eventuelt nye bolig.
MYE Å HUSKE PÅ: Når du er på boligjakt er det mye som skal stemme før alt endelig er i boks. På visning får du muligheten til å finne ut alt du lurer på om din eventuelt nye bolig. Foto: FOTO: Thinkstock
Sist oppdatert
STUDER BOLIGANNONSEN NØYE: - Da slipper du å kaste bort tid på å dra på visning på boliger som ved nærmere ettersyn ikke er aktuelle likevel, sier Lars Erik Lindgreen, eiendomsmegler og daglig leder ved Aktiv Majorstuen.
STUDER BOLIGANNONSEN NØYE: - Da slipper du å kaste bort tid på å dra på visning på boliger som ved nærmere ettersyn ikke er aktuelle likevel, sier Lars Erik Lindgreen, eiendomsmegler og daglig leder ved Aktiv Majorstuen. Foto: FOTO: Inviso

I jakten på drømmeboligen er det mye som skal stemme for at den endelig blir din.

Det første du må gjøre er å finne ut om den er i så god stand som du har fått inntrykk av ut i fra boligannonsen og prospektet.

Det er på visning du først finner ut om dette faktisk er en potensiell bolig for deg eller ikke.

Mye kan se og føles perfekt ut aller først, og kanskje kaster du deg inn i budrunden uten å blunke.

Men, der kan kan være flere ting som ikke er som de skal – som kan være vanskelig å legge merke til ved første øyekast.

Derfor har vi laget en huskeliste over ting du bør spørre megler om og hva du spesifikt bør se etter i jakten på din nye bolig.

Ikke nøl med å stille spørsmål

Før du drar på visning, bør du lese annonsen nøye og gjerne bestille prospekt før du drar dit. Det kan spare deg for mye tid.

- Gjør du det, slipper du å kaste bort tid på å dra på visning på boliger som ved nærmere ettersyn ikke er aktuelle likevel, sier Lars Erik Lindgreen, eiendomsmegler og daglig leder ved Aktiv Majorstuen.

Når du så har kommet deg på visning, må du ikke nøle med å stille megleren spørsmål om det du skulle lure på. Anders Kvernberg, eiendomsmeglerfullmektig hos PRIVATmegleren Aveny, trekker frem utbedringer og kommende prosjekter som gode spørsmål.

- Det som er viktig å spørre om er om der er gjort noen utbedringer de siste årene, spesielt når det kommer til baderommet. Andre gode spørsmål vil være om sameiet eller borettslaget har noen store prosjekter som skal utføres i fremtiden, sier han og fortsetter:

- Dette kan eksempelvis være utskiftning av tak, bygging av balkong og oppussing av fasade som medfører merkostnader for deg. Du bør vite også vite hva slags solforhold boligen har og minimum ta en titt på det elektriske anlegget. Selv om dette kan koste dyrt er det også en investering som med stor sannsynlighet vil gjøre eiendommen mer attraktiv.

Dette må du sjekke i boligen

Å gjøre en god gjennomgang av alle rommene når du er på visning, er veldig viktig. Det er da du kan finne eventuelle skader, feil eller mangler som du ikke visste på forhånd. Her er hva du må sjekke i de ulike rommene.

Bad

- Badet er det viktigste rommet og det som er dyrest å pusse opp. Om badet er pusset opp i nyere tid, er det er en fordel om det foreligger dokumentasjon på det som er gjort, sier Lindgreen.

Kvernberg mener det er viktig å finne ut når badet ble rehabilitert og av hvem.

- Er det eier eller en fagmann som har utført arbeidet? Et bad skal holde i 15-20 år, men kan holde vesentlig kortere hvis arbeidet ikke er utført riktig, sier han og legger til:

- Vær oppmerksom på dårlig lukt, som kan indikere fukt.

Om badet er oppusset, bør du sjekke om det er skiftet sluk. Sjekk også at flisene er som de skal.

- Skiftet sluk bør være nevnt i taksten. Dårlig flislegging er et tegn på at arbeidet nok ikke er utført av fagfolk. Mørke/sorte flekker (svertesopp) i himlingen kan tyde på dårlig ventilasjon, sier Lindgreen.

Er ikke badet pusset opp, bør du som kjøper ta det med dette i vurderingen, da et nytt bad er kostbart.

- Vi snakker fort 300 000 kroner for et ordinært, lite bad. Er badet gammelt, må det mest sannsynlig skiftes ut innen kort tid. Du kan ikke leve med et bad som ikke holder tett. Utett bad dekkes heller ikke av forsikring, sier Mats Eng, tømrer hos Reinertsen AS.

VIKTIGSTE ROMMET: Når du er på visning er badet det viktigste rommet å sjekke, og du bør finne ut når badet ble rehabilitert og av hvem. - Et bad skal holde i 15-20 år, men kan holde vesentlig kortere hvis arbeidet ikke er utført riktig, sier Kvernberg hos PRIVATmegleren.
VIKTIGSTE ROMMET: Når du er på visning er badet det viktigste rommet å sjekke, og du bør finne ut når badet ble rehabilitert og av hvem. - Et bad skal holde i 15-20 år, men kan holde vesentlig kortere hvis arbeidet ikke er utført riktig, sier Kvernberg hos PRIVATmegleren. Foto: FOTO: Thinkstock

Soverom og stue

STØRRELSE OG BELIGGENHET: Når du sjekker ut soverommet på visning, er det fint med både grei størrelse og beliggenhet. - En bør se etter om soverommet er stort nok. Det er viktig at dette ligger rolig til og har store vindusflater. Det er helt klart greit å ha plass til en stor seng og godt med garderobeplass, sier Anders Kvernberg, eiendomsmeglerfullmektig hos PRIVATmegleren.
STØRRELSE OG BELIGGENHET: Når du sjekker ut soverommet på visning, er det fint med både grei størrelse og beliggenhet. - En bør se etter om soverommet er stort nok. Det er viktig at dette ligger rolig til og har store vindusflater. Det er helt klart greit å ha plass til en stor seng og godt med garderobeplass, sier Anders Kvernberg, eiendomsmeglerfullmektig hos PRIVATmegleren. Foto: FOTO: Kilian Munch

Når det gjelder soverom, er der ikke noe veldig spesielt du bør se etter, da det kan pusses opp på egenhånd for en rimelig penge. Men, størrelse og beliggenhet har muligens en del å si for mange av oss.

- En bør se etter om soverommet er stort nok. Det er viktig at dette ligger rolig til og har store vindusflater. Det er helt klart greit å ha plass til en stor seng og godt med garderobeplass, sier Kvernberg.

Stue er også et rom som ikke har noen veldig spesiell sjekkliste, men Eng mener at det elektriske anlegget bør sjekkes både på soverom og i stue.

Kjøkken

Selv om kjøkkenet i boligen du er i har fått ny innredning, betyr ikke det at hvitevarene er nye.

- Vær oppmerksom på dette, samt om hvitevarene er integrert – da dette i så fall medfølger i handelen. Pass også på om det er dårlig lukt her, noe som kan indikere fukt. Ellers er det viktig med god skapplass, sier Kvernberg.

Videre er blandebatteri og ventilator to ting som bør stå på sjekklisten din.

- Det er en fordel om blandebatteriet er montert i beslaget og ikke i benken. Sistnevnte kan gi fuktmerker i benken over tid. Lager man mye krydret mat er det en fordel om ventilatoren trekker luften ut av bygget, selv om moderne ventilatorer med kullfilter er gode, sier Lindgreen.

Kjeller

Er det noe man absolutt ikke vil oppdage i nyinnflyttet bolig, er det fukt. Dette er noe du bør se etter i for eksempel kjeller.

- Her kan det være fuktproblemer. Se etter saltutslag på murvegger og når dreneringen ble skiftet, sier Lindgreen.

Det er også vanlig at kjellerrom/bodrom har blitt innredet som oppholdsrom, selv om det ikke er søkt om og blitt godkjent.

- Spør megler om dette fremstår som uklart. Det er også langt fra alle "utleiedeler" som er godkjent for utleie, sier Lindgreen.

Eng er enig.

- Befinner soverom og stue seg i kjeller, bør man sjekke dem for fukt. Er der sopp/mugg eller tegn til fuktighet på vegger, tyder det på dårlig drenering. Dette er en stor utgift å ordne opp i, sier han.

Elektrisk anlegg

Sett bort fra rommene, mener Eng at noe av det viktigste å sjekke er det elektriske anlegget generelt og få svar på disse spørsmålene:

- Hvor gammelt er det?

- Er det forsvarlig utført, er ledninger, etc godt klamret og ikke bare et lapperi? Elektriske anlegg kan være en brannfelle når det er selvgjort.

- Er det elektriske anlegget skiftet ut, så be om dokumentasjon på at arbeidet er utført av autorisert elektriker.

Kjennetegn på dårlig bolig

IKKE LA DEG LURE: Selv om innredningen på kjøkkenet er ny og fresh, er det ikke sikkert hvitevarene er det – noe du bør spørre om på visning, om de da følger med i kjøpet av boligen.
IKKE LA DEG LURE: Selv om innredningen på kjøkkenet er ny og fresh, er det ikke sikkert hvitevarene er det – noe du bør spørre om på visning, om de da følger med i kjøpet av boligen. Foto: FOTO: Thinkstock

Visningen går mot slutten, alt ser bra ut og virker som det skal, og du satser alt du har på at her skal du bo. Men, der kan være ting i og rundt boligen som kan være vanskelig å se fra «utsiden».

- En bolig som er overflateoppusset kan se fin ut ved første øyekast. Det kan likevel hende at den tekniske standarden er dårlig. På eneboliger, tomannsboliger og rekkehus er det lurt å sjekke når tak, drenering, vinduer, kledning og så videre er skiftet, sier Lindgreen og legger til:

Rettigheter ved vesentlige feil eller mangler

-Hvilke rettigheter du har du har om du oppdager vesentlige feil eller mangler i boligen etter den er kjøpt og balt, defineres av Avhendingsloven.

- Brukt bolig i Norge selges "as is", boligen kjøpes altså som den står. Man har likevel anledning for å reklamere dersom det er vesentlige feil eller mangler. Vesentlig tolkes som 5-6% av boligens verdi.

- Det er lurt å tegne boligkjøperforsikring, som gir kjøper advokathjelp dersom man må reklamere.

- Om man på overtakelse oppdager eller mistenker at boligen er i dårligere forfatning enn opplyst, eller det har oppstått noe mellom visning og overtakelse, har man mulighet for å holde tilbake et forholdsmessig beløp. Dette må anføres på overtakelsesprotokollen.

Kilde: Lars Erik Lindgreen, eiendomsmegler og daglig leder ved Aktiv Majorstuen

- De nye tilstandsrapportene vil gjøre det enklere for folk flest å danne seg et riktig bilde av boligens tekniske tilstand, sier Lindgreen.

Eng hos Reinertsen AS mener du bør være obs på dårlig utført arbeid, og etterspørre dokumentasjon.

- Du kan se på estetikken inne i boligen. Er «finish» dårlig utført, listing og så videre, er det jo en mulighet for at andre ting som vannrør, elektrisk anlegg og andre ting kan være dårlig – eventuelt selvgjort. Igjen, spør etter dokumentasjon, råder han og legger til:

- I boliger som har fuktproblematikk bør man kunne lukte det, da sopp og mugg lukter. Se også etter svelling i treverk og plater. Ta en tur opp på kryploftet om dette eksisterer, og sjekk om det er tegn til fukt der. Om så, er taket klart for utskiftning.

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også