Sjekk om du bør selge selv

Her er kriteriene.

  • Du har mulighet til å sette av 20 timer netto til effektiv jobbing
  • Du er en alminnelig smart og ryddig person
  • Du har eid leiligheten i 3-4 år
  • Du har faktainformasjonen fra da du selv kjøpte boligen
  • Du har nyere informasjonen fra borettslaget tilgjengelig
  • Du er vant til å bruke nettet som verktøy
  • Du er vant med å presentere informasjon for andre

Kilde: Thomas Bartholdsen, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet.

Det kan være hardt arbeid å gjøre en bolig klar for salg.

Du må rydde, vaske og style boligen før fotografering. Det kan nemlig lønne seg at boligannonsen skiller seg ut i mengden.

Kjøp og salg av bolig er antageligvis blant de største økonomiske transaksjonene du gjør i løpet av livet ditt, så det er viktig å være nøyaktig.

Her er førstelektorens sjekkliste til boligselgere.

Enklere enn folk tror

Thomas Bartholdsen, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet, mener at flere helt klart burde vurdere å selge boligen sin selv.

- Mange hundre tusen mennesker i Norge kunne med suksess solgt boligen selv. Det er enklere enn folk tror! Enkelt sagt betyr det at du selv finner en kjøper og avtaler prisen og betaler 10.000 for et advokatoppgjør. Det finnes faktisk erfarne firma som spesialiserer seg på å bistå dem som vil selge bolig selv, sier Bartholdsen.

Flere nettsider tilbyr «pakkeløsninger» for de som ønsker å selge boligen sin selv.

Grunner til å bruke eiendomsmegler

Salgskompetanse: Megleren er underlagt strenge regler i hele salgsprosessen, og sørger for at budrunden skjer innenfor ordnede rammer med dokumentasjon av alle trinn i salget.

Ansvar: Eiendomsmegleren har ansvar for å sjekke en rekke opplysninger som blant annet eierforhold, tinglyste forpliktelser, adgang til utleie, ferdigattest, ligningsverdi og konsesjonsrett.

Jus: Megleren vet hvilke problemer som kan oppstå i forbindelse med en boligtransaksjon, og er en viktig rådgiver både før og etter transaksjonen.

Finansiering: Megleren sjekker finansieringen for kjøperen, og vil råd til selger om budene virker solide.

Kjøpernettverk: Mange meglere har svært god oversikt over potensielle kjøpere i de ulike markedene, og vil bruker nettverket i salgsprosessen.

Kilde: Carl O. Geving, administrerende direktør Norges Eiendomsmeglerforbund.

Sjekk prisnivået

Skal du selge boligen selv er det lurt å sette seg inn i prisnivået.

- Sammenlikn med hva tilsvarende boliger er solgt for nylig. Det er særlig enkelt for leiligheter i byene. Å være orientert om prisnivået er viktig enten du er bruker megler eller ikke, understreker forbrukerdirektøren.

Selger du selv bør understreke til alle interesserte at pengeoverføring og tinglysing skjer med advokat eller megler.

- Vi anbefaler også å ta imot skriftlige bud via sms eller mail. Slik kan du som selger dokumentere til andre budgivere hvilke bud som foreligger. Alt dette gjør folk tryggere, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet.

Videre bør du bruke profesjonelle til å ordne med tinglysing og overføring av kjøpesum. Det finnes eiendomsadvokater og firma som tilbyr bistand også med nettverktøy og kontrakter.

Skeptisk til å selge selv

Administrerende direktør Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, synes det er en dårlig idé å selge boligen selv, fordi en eiendomstransaksjon er en omfattende, komplisert og tidkrevende arbeidsprosess- med mange fallgruver.

- For noen få kan det være en løsning å selge selv, men for de aller fleste av oss er det utrygt å selge eller kjøpe bolig uten profesjonell bistand. Gjøres det feil, kan det medføre store problemer i etterkant av handelen, og det kan også gi store utslag i boligens salgspris, fastslår direktøren.

Eiendomsmeglere har profesjonsansvar og lovpålagt ansvarsforsikring for eventuelle erstatningsbetingende feil i oppdragsutførelsen.

- Risikoen for feil og uryddighet er vesentlig større hvis man ikke har profesjonell bistand, og private aktører opererer uten kompetanse og forsikring, advarer Carl O. Geving.

 

Selge bolig uten megler

UNNGÅ KORTE FRISTER: For at flest mulig skal få tid til å gå til banken og diskutere kjøpet med familien, bør ikke fristene være for korte. © FOTO: Getty Images.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!