Hellas og det glitrende Middelhavet byr på uttallige feriemuligheter for soltilbederne, og dette arkitektprosjektet på Lesbos viser hvordam man selv kan skape seg drømmestedet på en av de uttallige, idylliske greske øyer.

Byggherrens solide bakgrunn

Mannen bak denne kompromissløst renlinjete bygningen er den danske arkitekt Lars Frank Nielsen, en av gründerne og tidligere partner i et av nordens ledende arkitektkontorer, 3 X N.

Han er også møbeldsigner og har sammen med One Collection innredet Arkitektenes Hus i København og den danske ambassade i Berlin.

Arkitekter tenker kreativt

Hans spektakulære feriested på Lesvos kan for øvrig minne oss litt om Can Bovet-prosjektet på Mollorca signert det norske firmaet Jarmund & Vigsnæs arkitekter.

Så etter drømmetomten

- Det hele startet i 2003 da jeg reiste til byen Plomari på Lesbos for å finne meg et klassisk byhus, forteller Nielsen til bonytt.no

- Det var mange interessante byhus å finne der, men alle manglet det lille ekstra som jeg ønsket meg; en villa med rause uterom og panorama over det glitrende, asurblå havet.

Arkitekten bega seg, nærmest ved en innskytelse, i følge med en eiendomsmegler ut i det kuperte terrenget som omgir Polmari, og kom der over et gammelt gjeterhus som lå på en fascinerende tomt med storslått utsikt over Egeerhavet.

Gjeterhuset ble en perle

Han falt pladask for stedet, kjøpte det, og rehabiliterte det gamle gjeterhuset til gjestehus. Og via dette oppussingsprosjektet høstet arkitekten nyttige erfaringer om hva de lokale håndverkere kunne og ikke kunne.

Sammen med sin kone, arkitekten Helle Starch, tegnet han så dette toetasjers stein- og betonghuset. Det utmerker seg med et delvis overbygde dekk, et uterom på toppen av huset. Dette gir eierne enorm utsikt over sjøen.

Samspill med lokale krefter

- De lokale fagfolkene var kyndige i ulike typer steinarbeider og i sikring av huset mot skader ved eventuelle jordskjelv. Det betød at jeg kunnne konsentrere meg om å tilføre prosjektet min moderne, byggtekniske viten, sier byggherre Frank Nielsen.

Hytte Feriehus Lesbos Arkitekt Lars Frank Nielsen=

PANORAMAHUS: Her ser du hvordan store, delvis overbyggete atriet med betongtak åpner huset og gir eierne full utsikt mot havet. © FOTO: Lars Frank Nielsen

Hytte Feriehus Lesbos Arkitekt Lars Frank Nielsen=

HAVBLIKK: Fra tomten har familien en utrolig utsikt over Lesbos og havet. © FOTO: Lars Frank Nielsen

Hytte Feriehus Lesbos Arkitekt Lars Frank Nielsen=

IDYLL: Det er slike kritthvite hus mot blått hav vi forbinder med Hellas. © FOTO: Lars Frank Nielsen

Håndhugget gråstein og terrazzo

All gråstein i huset er hugget for hånd og gulvene er støpte i terrazzo-teknikk. Med blant annet hvite marmorstriper i ga den visuelt vakre, slitesterke og svale flater som er nydelige å gå på i sommervarmen.

Nordisk smak i samspill med lokal arkitektur

Selve formen på huset som ser ut som en kraftfull, men like vel elegant steinboks. Den er blant annet inspirert av arbeidene til den internasjonalt kjente, greske arkitekt Aris Konstantinidis.

- Han er blant annet kjent for sine mur- og betongbygninger som tross sin stramme struktur tilpasser seg, utnytter og går i ett med landskapet. Han omtales ofte som en fagmannn som gjenskaper klassisk, gresk arkitektur i en moderne utgave, utdyper Lars Frank Nielsen.

Hytte Feriehus Lesbos Arkitekt Lars Frank Nielsen=

UTGANGSPUNKTET: Det gamle gjeterhuset ble restaurert til gjestebolig. © FOTO: Lars Frank Nielsen

Hytte Feriehus Lesbos Arkitekt Lars Frank Nielsen=

HYGGE MOT HAVET: Terrassen med det svale betonggulvet og den vidstrakte utsikten er et yndet oppholdssted. © FOTO: Lars Frank Nielsen

Hytte Feriehus Lesbos Arkitekt Lars Frank Nielsen=

INNERST I HUSET: De såkalte servicerommene som kjøkken og boder ligger i bakkant av huset. © FOTO: Lars Frank Nielsen

Et fritt liv i et stupbratt landskap

Denne nye feriboligen ligger på en hylle i en bratt skråning og inneholder i fronten to hovededrom; et oppholds- og et soverom. De ligger på hver sin side av et stort gårdsrom. Dette himmelske atrium har utsikt over både oliventrelunder omkring på tomten og et blinkende, indre Middelhav i horisonten.

I bakkant av den kompromissløse murklossen ligger servicerom; kjøkken, bad, sovenisjer og oppbevaringssoner.

- Vi ønsket i utgangspunktet et hus med utpreget stramme linjer, og vår feriedrøm skulle fungere som et sted hvor vi vekselvis oppholdt oss ute og inne.

- Nettopp slik er det blitt, avslutter Lars Frank Nielsen.

Hytte Feriehus Lespos Arkitekt Lars Frank Nielsen=

TILPASSET LANDSKAPET: Innkjøringen til huset går i lange, slake slynger i den bratte skråningen. © TEGNING: Lars Frank Nielsen

Hytte Feriehus Lespos Arkitekt Lars Frank Nielsen=

Grunnplan © TEGNING: Lars Frank Nielsen

Hytte Feriehus Lesbos Arkitekt Lars Frank Nielsen=

Grunnplan © TEGNING: Lars Frank Nielsen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!