Bolig og kulde

Slik beskytter du deg mot kulden

Med enkle tiltak kan du hindre frostskader på boligen.

KULDEBESKYTTELSE: Det er meldt sibirkulde fremover. Pass på boligen din så ikke kulden tar den.
KULDEBESKYTTELSE: Det er meldt sibirkulde fremover. Pass på boligen din så ikke kulden tar den. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Sist oppdatert

Vinteren i fjor var spesielt kald og mange boligeiere fikk problemer. Nå varsler meteorologene en ny kuldeperiode. Januarkulde i november, kaller de det.

Et av de mest utsatte tingene i et hus er vannrørene.

Det er to forhold man bør være oppmerksom på, fremhever leder av SINTEFS Vannskadekontor, Lars-Erik Fiskum, til klikk.no.

- Det må ikke komme kald trekk på rør som ligger åpne i for eksempel et kjellerrom, og dersom man vet at man har vannrør liggende i yttervegg er det viktig med tilstrekkelig med varme i rommet som grenser til rørene.

Han forteller at dersom røret ligger midt inne i en yttervegg og det er minus tyve grader utenfor, skal man være bevisst på temperaturen i det tilstøtende rommet.

- Er det for eksempel bare ti grader i dette, kan det være en risiko for at røret ligger på minussiden og da fryser det fort.

- Ikke overbelast det elektriske anlegget

Med kulden kommer også behovet for å skru opp ovnene, men det betyr også at belastningen på det elektriske anlegget øker.

- Man skal være forsiktig med å overbelaste det elektriske anlegget, fordi man kan få varmgang i ledninger og kontakter og fare for brannutvikling, sier fagsjef elsikkerhet hos NELFO, Bjørn Sørensen, til klikk.no.

Utfordringen kan være spesielt stor i boliger med eldre anlegg hvor det blant annet fortsatt brukes skrusikringer.

- En 10 Amper sikring kan tåle en strøm på opp mot 20 A, og det betyr at ledningene blir belastet med rundt 4600 watt, noe som er langt mer enn det de er beregnet for, forklarer Sørensen.

Sjekk kontaktene

Rådet fra Sørensen for å avdekke om det elektriske anlegget går på bristepunktet er å sjekke stikkontakter og andre koblinger. Man bør også kontrollere sikringsskapet med jevne mellomrom og kjenne om det er ekstraordinært varmt rundt sikringene.

- Gamle vifteovner kan være farlige

Sørensen er også opptatt av at man er oppmerksom på panelovnene rundt i boligen og sjekke at disse ikke er tildekket, eller at det står møbler tett inn til dem.

- Og når det gjelder frittstående varmeovner, bør disse generelt KUN brukes når man er til stede. Og særlig er gamle vifteovner farlige, fordi disse ikke er utstyrt med sikring som bryter strømmen dersom ovnen velter.

Les også:

Dette gjør snømåkingen enklere

Slik holder du trappen fri for is

Dyrt med stor vedovn

Derfor bør du legge på deg

Denne saken ble første gang publisert 25/11 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også