Mange hytter ligger utsatt til, i den forstand at vær og vind til tider herjer kraftig med dem. Det er det mange hytteeiere som tar hensyn til ved utformingen av hytta, og valg av ytterkledning.

Denne hytta i Ryfylke er plassert slik at når solen stråler, kan man sitte skjermet fra den fremherskende vindretningen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INNESLUTTENDE: Hytta er gitt en omsluttende form som skaper et fokuspunkt i hyttas forkant. © FOTO: Olav Resell

SKIFER: Bruken av ottaskifer på vegger og tak gir hyttas overflate en spesiell estetikk. © FOTO: Olav Resell

- I dette området av landet er hovedregelen at nordavind medfører klarvær. På sydsiden av hytta er man dermed beskyttet mot den sterkeste vinden under godt vær", sier arkitekt Olav Resell. Hytta var et samarbeidsprosjekt mellom hans arkitektfirma, Resell Arkitektur, og Pir II arkitekter.

Hytta er skjermet mot skogen

Terrenget luter nedover mot sjøen, og bakenfor presser skogen på. I dette møtet mellom mørk skog og havets lys ble hytta plassert, som et skille mellom trærnes evighet og sjøens allmektighet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RENE LINJER: Hytta har et stringent utformet interiør, med rette og rene linjer. For å spare plass er det brukt integrerte løsninger for senger og skap. © FOTO: Olav Resell

INDUSTRIELT PREG: Bruken av netting som rekkverk på hemsen gir interiøret et industrielt preg. © FOTO: Olav Resell

- Hyttens fellesfunksjoner, som stue, spisestue og kjøkken henvender seg ut mot sjøsiden, mens hovedandelen av soverom og våtrom er plassert på motsatt side, der de ligger skjermet og henvender seg mot skogen bak, forklarer Resell.

Skifer på tak og yttervegger

Hytta ligger på en frodig liten øy nordøst for Stavanger. Dit kommer man bare sjøveien, og derfor måtte alle byggematerialer fraktes med båt. En utfordrende transport la likevel ikke begrensninger på materialvalget. For hytta er blant annet kledd med ottaskifer på nordsiden, mens det inne troner et ildsted av plasstøpt betong.

Skifer er valgt både som takbelegg og som veggkledning på hyttas nordside, og det er et valg som er motivert av flere vurderinger.

- Skiferen er mørk gråsvart og inneholder jern. Det gir et naturlig fargespill som forandrer seg under ulikt vær og i ulike lysforhold, forklarer Resell.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INTERIØR I ASK: Det er brukt ask som innvendig kledning, i form av finérplater, spiler og paneler. © FOTO: Olav Resell

Hytte Ryfylke

  • Areal: 120 m2
  • Antall rom: 6
  • Arkitekter: Pir II Oslo & Resell Arkitektur v/Olav Resell
  • Byggeår: 2012 -2015
  • Entreprenør: Miljø Bygg AS
  • Møbelsnekker: Solfjelds møbelfabrikk AS
  • Skiferfasade: Otta Pillarguri/Minera Skifer
  • Trefasade: Accoya/ProfftreInteriør - plater og paneler: Profftre
  • Vinduer og ytterdører: Thor Melings trevarefabrikk
  • Innerdører: Bovalls dörrbyggeri
  • Integrerte lyssystemer: Intra Lighting/SM Lys
  • Rekkverksnett: Jakob Rope Systems/Artinterior
  • Betong: Finnøy Betong/Oltedals

- Det var et ønske om at hytta skulle lukke seg mot skogen bak, og åpne seg mot fjorden og utsikten. Dernest var det en intensjon om at skillet mellom vegg og tak skulle viskes ut, og at hytta skulle opptre som én hel form, utdyper Resell, og legger til at det også var et ønske om at man skulle komme tett på skiferen, at det skulle være lett å gå bort og ta på den.

Lun uteplass

Arkitekten har gitt hyttas form to knekkpunkter, slik at den har fått en omsluttende form som skaper et fokuspunkt i hyttas forkant, og ut mot sjøsiden. For det er her livet skal leves om sommeren, når nordavinden kommer strykende gjennom skogen og bøyes av mot den massive skiferveggen og blir til en mild bris på forsiden.

- Denne formen er valgt for å skape et beskyttet og solrikt uterom med utsikt utover fjorden i syd, beskriver arkitekten.

Under hyttas himmelstrebende saltak er det lagt en halvetasje, som er tilgjengelig fra kjøkkenet. Dette området er designet for fleksibel bruk, blant annet med ekstra soveplasser.

- Og det er tatt ut åpninger i takflate og gavlvegg for å sørge for at utsikten ut mot fjorden og omgivelsene er tilgjengelig også herfra, forklarer Resell.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PLASSBESPARELSER: Hytteeieren ønsket å maksimere utnyttelsen av tillatt bebygd areal. Det innebar blant annet at arkitekten arbeidet med å minimere trafikkarealet. © FOTO: Olav Resell

ÅPENT: Hele hytta åpner seg ut mot sjøen som ligger nedenfor. © FOTO: Olav Resell

Maksimal arealutnyttelse

Ett av hytteeierens krav, var en maksimal utnyttelse av tomtens byggbare areal. De hadde også helt spesifikk ønsker for hvor mange som skulle kunne bo på hytta samtidig.

- For å imøtekomme disse ønskene er mengden rent trafikkareal forsøkt redusert til et minimum, samtidig som hytten er designet slik at hele det øvre nivået har en høyde som gjør at det ikke regnes med i hyttens totale areal. Videre er det arbeidet med integrerte og plassbesparende løsninger for senger, skap og øvrig oppbevaring, forteller Resell.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INTEGRERTE LØSNINGER: For å spare plass ble blant annet senger og oppbevaring bygget inn.

HØYREIST ILDSTED: Ildstedet er formet som en pyramide, og med bruken av betong skjer det også en varmemagasinering. All innredning er plassbygget. © FOTO: Olav Resell

Ask og betong innvendig

I tillegg til skiferkledningen er det lagt spilekledning i alle forsenkninger og innhuk. Spilene er i acetylert trevirke, som ifølge Resell har en stabilitet som har gjort det mulig å jobbe med høy presisjon i alle overganger uten fare for forskyvninger.

Den samme vekslende bruken av ulike kledninger er også gjennomført innvendig, da med ask som det bærende materialet. I himlingene er det lagt spiler og panel, på veggene er det brukt finerplater og panel og på gulvet i annenetasje er det lagt heltre. Gulvet i første etasje er derimot i slipt betong med innebygget vannbåren varme.

Og opp av betonggulvet reiser ildstedet seg som et tårn, plasstøpt med liggende bordforskaling, som gir betongkonstruksjonen en levende struktur. Konstruksjonen har også en betydelig varmelagringskapasitet.

BUET FORM: Ved å gi hytta en buet form, etableres det et fokus i forkant av hytta. (FOTO: Olav Resell) © FOTO: Olav Resell

VERTIKALSNITT: Disse tre snittene viser hvordan hytta er organisert med en første og en annenetasje. (FOTO: Olav Resell) © FOTO: Olav Resell

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!