Fantastic Norway hytte på Fosen

Hytte for all slags vær

Her får familien fullkontakt med naturen.

Sist oppdatert
Svart og hvitt: Ved inngangsparti og oppholdssoner har bygget delvis kledd av seg sitt grove, beskyttende skall. Disse innfelte partiene er kledd med horisontal, hvitmalt panel.
Svart og hvitt: Ved inngangsparti og oppholdssoner har bygget delvis kledd av seg sitt grove, beskyttende skall. Disse innfelte partiene er kledd med horisontal, hvitmalt panel. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Hyttefakta

Areal: 77 kvm

Byggekostnader: 1,7 mill.

Entreprenør: Åbygg AS

Arkitekt: Fantastic Norway / v/ Håkon Matre Aasarød

Medvirkende: Erlend Blakstad Haffner, Thomas Tysseland / Øystein Aasarød

Interiør: Sigrid Bjørkum

Klikk.no har tidligere skrevet om den oppsiktsvekkende hytta på Fosen.

Nå har Bonytt vært på besøk for å ta den nærmere i øyesyn.

Kjent utenfor grensene

Historien om hytta som er tilpasset det meste av vær, begynner å bli kjent. Bare få uker etter at den siste spikeren var slått inn, ble bygget lagt merke til langt utenfor kommunegrensene.

Utenlandske livsstilsmagasiner og nettsteder rapporterte om fantastisk arkitektur ved Europas utpost. Men hytta er langt mer enn et skryteprosjekt for Fantastic Norway og et signal til utlandet om hva som rører seg her i landet.

Først og fremst er den et tilfluktssted for en vanlig familie med vanlige behov.

- Her tenker vi aldri på om vi er inne eller ute. Vi har kontakt med været og naturen uansett hvor vi er, sier Synnøve Matre, stolt mor og fornøyd oppdragsgiver.

Utsikt fra alle kanter

Og ganske riktig, uansett om man befinner seg på kjøkkenet, i stua eller i annekset har man fritt utsyn til himmel, fjell og hav.

Hyttas plassering i terrenget og vinduenes plassering i fasaden gir så god oversikt over været som det er mulig å få uten satellitthjelp.

Selv om det har sin erklærte sjarm å sitte inne å se regnet piske og høre vinden hyle, ønsker hytteeierne å være så mye ute som mulig. Til tross for at vindene er uberegnelige, hindres man sjelden i å dyrke hyttelivet under åpen himmel.

Mens en vanlig firkantet hytte har én levegg, har denne hytta mange.

Arkitektens tanker

- Hvordan samsvarer hytta med lokale byggetradisjoner?

- Det ligger i kystkulturens natur å være moderne. Å bygge unostalgisk og moderne er kriterier man må følge om man skal ta den levende kystkulturen på alvor.

- Hvordan skiller du nostalgi fra byggeskikk?

- Ved å bygge i tråd med tradisjoner er å videreføre tankegangen bak byggeskikken med moderne teknologi, ikke ved å bygge moderne og forsøke å skjule det med gammeldags estetikk. I dette tilfelle fokuserte jeg særlig på tankene bak klyngetunene da jeg planla hytta.

- Hva har denne hytta og klyngetunet til felles?

- Begge har et avklart forhold mellom private og sosiale soner og de ulike bygningskroppene beskytter hverandre for å skape gode, beskyttede uterom.

- Hvordan kan en utstrakt hytte med store glassflater være energieffektiv?

- Den er materialeffektiv ettersom den skaper et oppholdsrom av et uterom. Ellers bidrar skråveggene til at den står godt imot vinden. I tillegg er både vegger og vinduer godt isolert.

- Mener du at hytta harmonerer eller står i kontrast til landskapet?

- Ønsket er at hytta skal bli forstått. Den skal stå fram og ikke gjemmes vekk, men den skal stå riktig og i dialog med landskapet.

- Hva er ditt råd til folk som vurderer å bygge hytte?

- En hytte skal man gjerne ha resten av livet, og i generasjoner. Derfor er det vel anvendt å ta seg god tid i planleggingsfasen og bruke arkitekt. Helst oss.

- Uansett hvor vinden blåser fra, finnes det en uteplass der man kan sitte skjermet, sier Synnøve.

Sammen med annekset danner hytta et halvåpent atrium som tar støyten fra de fleste vindretningene. Og når blåsten står inn i atriet, kan beboerne søke ly på motsatt side der de kan skue ut i havgapet.

Et familieprosjekt

Slik fremstår arkitekturen som fornuftig, nesten selvinnlysende.

Men det tok tid før brikkene falt på plass. Før byggestart hadde Håkon tegnet tretten utkast til hytta og vært på tomten utallige ganger for å studere topografi og lokale værforhold.

Han lyttet til lokalbefolkningen, observerte sine hjemmelagde vindvimpler og skjelte til en doktoravhandling om mikroklima i Norge.

Prosjektet skred fram parallelt med arkitektstudiene, og familiehytta ble Håkons ilddåp.

- Han fikk prøve seg på oss. Vi har felles verdier, men han er mer utforskende enn oss.

- Det var mye å ta stilling til, og vi kom til et punkt hvor det ble fristende å velge en ferdighytte, sier Synnøve.

Nå i ettertid er denne tanken nesten kjettersk.

- Denne hytta er perfekt for oss. Den er nøktern og moderne og utgjør dermed en kjærkommen kontrast til der vi bor, i en hundre år gammel leilighet i Trondheim.

Les også:

Ni hytter for fremtiden

Enkelt

Forarbeidet var grundig, og arbeidet med å bygge hytta var utfordrende.

Nøkternt og robust. Pinnestoler og finert bord er kjøpt brukt og samsvarer med hyttas enkle men sofistikerte profil. De enkle
furupersiennene tilvirket av Villy Grambo på Elverum drar i samme retning. Den asymmetriske hylla er designet av Sigrid Bjørkum.
Nøkternt og robust. Pinnestoler og finert bord er kjøpt brukt og samsvarer med hyttas enkle men sofistikerte profil. De enkle furupersiennene tilvirket av Villy Grambo på Elverum drar i samme retning. Den asymmetriske hylla er designet av Sigrid Bjørkum. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

- Hytta var nok komplisert å konstruere, men det er en enkelthet i det komplekse, påpeker Synnøve. Ikke minst er den enkel å møblere.

Det skyldes at det meste av møblene er integrert.

Senger, hyller og skap er en innbakt del av interiøret. Det er klare føringer for det meste blant annet hvor spisebordet skal stå.

- I begynnelsen strittet jeg litt imot at det ene vinduet skulle være så lavt. Hvorfor kunne det ikke være høyere, undret jeg.

Da møblene kom på plass ble det imidlertid tydelig hvordan spisegruppe og arkitektur spiller på lag, som om de var uløselig knyttet sammen. Det er like greit, for her er det ingen planer om å ommøblere.

- Vi har ingen behov for forandring her. Vinduene fungerer som bilder der motivet endrer seg stadig vekk.

Les også:

Japansk hus med hage midt i huset

Juvet hotell: Stram design i vill natur

Så kul kan en låve bli

Dette må du vite når du kjøper dekk

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også