Arkitektur: Her kan du titte rett inn i stua

Eierne ønsket at det skulle være fritt innsyn til huset

Et moderne tilbygg gjorde det gamle huset både større, lysere og mye omtalt.

INNSYN: Det er ikke mye man kan holde hemmelig for naboer med et hus som dette.

INNSYN: Det er ikke mye man kan holde hemmelig for naboer med et hus som dette. Foto: FOTO: Paul Warchol

Publisert Oppdatert
GJENNOMSIKTIG: Eierne av huset ønsket å leve så "gjennomsiktig" som mulig.

GJENNOMSIKTIG: Eierne av huset ønsket å leve så "gjennomsiktig" som mulig. Foto: FOTO: Paul Warchol

Det finnes mye spennende arkitektur rundt om i verdens byer. Et eksempel på dette er definitivt dette byhuset i Washington D.C., som etter et moderne tilbygg kom til, fikk navnet Barcode House grunnet sitt litt spesielle utseende.

Barcode House ble tegnet av arktektene hos David Jameson Architect. En serie horisontale linjer preger husets eksteriør og minner mest av alt om nettopp en strekkode.

Huset, som ligger i USA's hovedstad Washington D.C., var ferdigstilt tidligere i år og har høstet mye oppmerksomhet både lokalt og internasjonalt.

SOMETHING OLD, SOMETHING NEW: Det nye arkitekttegnede tilbygget er en moderne kontrast til det originale huset.

SOMETHING OLD, SOMETHING NEW: Det nye arkitekttegnede tilbygget er en moderne kontrast til det originale huset. Foto: FOTO: Paul Warchol

OPPLYST: På kveldstid har naboer fritt innsyn i Barcode House.

OPPLYST: På kveldstid har naboer fritt innsyn i Barcode House. Foto: FOTO: Paul Warchol

De amerikanske arkitektene designet det tre etasjer høye tilbygget som inneholder nytt kjøkken, stue, balkong og takterasse. En dør i tilbyggets første etasje er eneste forbindelse til det opprinnelige huset.

STRAMT UTTRYKK: Interiøret i tilbygget gjenspeiler eksteriøret i sin stramme stil.

STRAMT UTTRYKK: Interiøret i tilbygget gjenspeiler eksteriøret i sin stramme stil. Foto: FOTO: Paul Warchol

- For ti år siden bygget vi om hovedsoverommet samt det tilhørende badet for ekteparet som bor i huset, forteller arkitekt Ron Southwick til bonytt.no.

- For ett års tid siden tok de kontakt med oss igjen, denne gangen fordi de ønsket å renoverer kjøkkenet i huset. Vi foreslo å lage et tilbygg til det originale huset, som i tillegg til å gi dem et større og bedre kjøkken, også ville inkludere stue og en takterasse.

Paret likte ifølge arkitekten ideen godt, men hadde et intenst ønske om å få laget tilbygget i glass, noe arkitektene måtte gå i tenkeboksen for å kunne komme opp med ideer rundt.

- Ja, vi gikk noen runder med hvordan vi skulle kunne få dette til, røper Southwick, som var en av hovedarkitektene involvert i prosjektet.

UNIKT: Arkitektene hos David Jameson Architect tegnet huset i nøye samarbeid med huseier.

UNIKT: Arkitektene hos David Jameson Architect tegnet huset i nøye samarbeid med huseier. Foto: FOTO: Paul Warchol

RETTE LINJER: Horisontale linjer bryter opp glassflatene i det store vinduet.

RETTE LINJER: Horisontale linjer bryter opp glassflatene i det store vinduet. Foto: FOTO: Paul Warchol

- Til slutt fant vi ut at vi måtte på en eller annen måte få til å støtte opp "glassboksen", som på grunn av flere byggtekniske detaljer måtte settes opp som en nesten helt separat bygning. Til det kom vi på ideen med smale stålbjelker som kunne løpe på tvers av glassvinduet, sveiset fast på sidene av bygget.

MER PLASS: Det nye tilbygget ga familien rom til et nytt kjøkken og større stue, i tillegg til ny balkong.

MER PLASS: Det nye tilbygget ga familien rom til et nytt kjøkken og større stue, i tillegg til ny balkong. Foto: FOTO: Paul Warchol

Skjøre murvegger på det gamle byhuset gjorde at tilbygget måtte sette opp som en nesten separat struktur. Begrenset plass på byggetomten gjorde at arkitektene måtte tenke vertikalt når tilbygget skulle formes, og plassutnyttelsen planlegges deretter.

Stålstrukturen de endte opp med skapte en ramme på bygget og gjorde, ifølge arkitekt Ron Southwick, at bygget ble strukturelt både lenket fast i det opprinnelige huset og også at det ble byggmessig sikkert og holdbart.

- I tillegg adopterte vi det samme uttrykket når vi skulle forme stålrekkverket på balkongen, avslutter arkitekten.

STRIPETE: Det er ikke rart huset fikk navnet Barcode House!

STRIPETE: Det er ikke rart huset fikk navnet Barcode House! Foto: FOTO: Paul Warchol

- På den måten ble hele uttrykket veldig likt en strekkode, slik som man finner dem på varer i butikken, og derav navnet på prosjektet, Barcode House.

SKARPE KANTER: Fra hjørnet på huset sees stålstripe-konstruksjonen ekstra godt.

SKARPE KANTER: Fra hjørnet på huset sees stålstripe-konstruksjonen ekstra godt. Foto: FOTO: Paul Warchol

- Barcode House utforsker på mange måter sammenstilligen av det tunge og lette, og det nye og gamle, forklarer en annen av arkitektene hos David Jameson Architect til designnettstedet Freshhome.

- Klienten ønsket seg en "gjennomsiktig" måte å leve på, og et hus som var åpent mot omgivelsene, og det var vår jobb å kunne oppfylle dette på en mest mulig estetisk og funksjonell måte.

Det minimalistiske designet på huset er reflektert i interiøret, som er stramt og tidløst.

GLASSVEGG: Den ene siden på huset består nesten utelukkende av vinduer og fyller boligen med lys.

GLASSVEGG: Den ene siden på huset består nesten utelukkende av vinduer og fyller boligen med lys. Foto: FOTO: Paul Warchol

Huset har maksimalt med lys, men også desto mindre privatliv. Svart hvit-temaet som bruken av mye glass og stålbjelker er med på å skape, ser ut til å fortsette også inne i huset, hvor møblene og innredningen er holdt i nøytrale toner.

Les også:

Perfekt hus på minimal tomt

INNSYN: Store vinduer gjør at huset virker åpent mot gaten.

INNSYN: Store vinduer gjør at huset virker åpent mot gaten. Foto: FOTO: Paul Warchol

Meld deg på nyhetsbrevet til Klikk Bolig idag

Sliten garasje ble kult byhus

Slik serverer du perfekte gulerøtter

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning