Det er mange spennende arkitekturprosjekter som kommer fra Japan.

Arkitektene i Koji Tsutsui Architect & Associates vant blant annet World building of the year i kategorien bolighus i 2011.

I samme konkurranse vant arkitektene i Snøhetta prisen World building of the year i kategorien besøkssenter.

Dette huset ligger nord i Japan i en liten by i Hokkaido med en befolkning på cirka 7000. Her har skogsindustrien vært utbredt, men området har opplevd fraflytting de siste årene. Huset ligger derfor i en by hvor boligtettheten er lav i forhold til de japanske storbyene.

Eneboligen er bygget for et enslig par av arkitektkontoret Jun Igarashi Architects. Det er på cirka 112 kvadratmeter og har en tomt på rundt 1,4 mål. Den forholdsvis store tomten har gjort det mulig å teste ut en litt uvanlig planløsning. Huset kan omtales som et slags klyngehus, sammensatt av flere bokslignendevolumer. En unik arkitektur du sjelden ser i Skandinavia.

Eneboligen er bygget for et par av arkitektkontoret Jun Igarashi Architects

HER BOR DE: Eneboligen er bygget for et par av arkitektkontoret Jun Igarashi Architects © Foto: Iwan Baan/Jun Igarashi Architects

Huset ligger i nord-Japan i en liten by i Hokkaido

NORD-JAPAN: Huset ligger i nord-Japan i en liten by i Hokkaido. © Foto: Iwan Baan/Jun Igarashi Architects

Avskjermet og fritt

Beboerne ønsket et avskjermet hus på en flate. De fikk samtidig et hus med mange interessante romvirkninger. Det høyeste rommet er stuen og har en takhøyde på 10 meter, derfra blir rommene lavere etter hvert som det brer seg utover. Dette skaper ulike kriker og kroker og åpner opp for at boligens fasade vender både mot sol og skygge.

President Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund (NAL) synes det er et artig påfunn og tror huset kan gi noen spennende romvirkninger innvendig, men stusser over at det gjøres så komplisert.

Et artig påfunn med interessante romvirkninger, men blir det for komplisert, spør president Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund.

KEEP IT SIMPLE: Et artig påfunn med interessante romvirkninger, men blir det for komplisert, spør president Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund. © Foto: Iwan Baan/Jun Igarashi Architects

Keep it simple

- Det kan virke som at løsningen innebærer unødvendig mye ytterflater, noe som ikke akkurat er energivennlig design. Alle avtrappingene, både horisontalt og vertikalt, gir mange sårbare detaljer som neppe står seg over tid. Dessuten virker uterommene mellom fløyene ubrukelige, men Skaara har altså ikke vært der fysisk selv. Likevel; det enkle er ofte det beste, er Skaaras budskap.

Beboerne ønsket et avskjermet hus på en flate. Bildet viser kjøkkenet.

ALT PÅ EN FLATE: Beboerne ønsket et avskjermet hus på en flate. Bildet viser kjøkkenet. © Foto: Iwan Baan/Jun Igarashi Architects

Huset kan omtales som et slags klyngehus, sammensatt av flere bokslignendevolumer.

KLYNGEHUS: Huset kan omtales som et slags klyngehus, sammensatt av flere bokslignendevolumer. © Foto: Jun Igarashi Architects

Komplisert planløsning med mange kriker og kroker.

PLANTEGNINGEN: Komplisert planløsning med mange kriker og kroker. © Ill: Jun Igarashi Architects

Hva synes du om boligen? Kunne du bodd i et slikt hus? Del gjerne i kommentarfeltet under.

Les også:

Derfor vil hyttene bli billigere

Drømmehytta laftet Gunnhild selv

Stor guide til smarte annekser

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!