Det er kjøpers marked for fritidsboliger ved sjøen.

Gjennomsnittsprisen så langt i år ligger 6 prosent lavere enn for tilsvarende periode i 2011. Erfaringsmessig går prisene på fritidsboliger ved sjøen noe ned i andre halvår fordi de største og dyreste hyttene ofte selges første halvår.

Hvis denne trenden fortsetter, kan dette føre til en negativ prisvekst for hytter ved sjøen.

Slik oppsummerte nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) årets omsetninger tidligere i sommer

Holder denne analysen vann kan det være mulig å finne drømmehytta i høstferien.

I mellomtiden kan du kanskje bli inspirert av disse spektakulære hyttene.

1. Hytte med steinfasade

Da skiferdesigner Runar Gabrielson Bø (48) skulle bygge hytte, ble drømmen regelrett hugget i stein.

Han har selv vært designer, entreprenør og byggherre. Kanskje det mest spesielle med hytta er fasaden. Den er kledd i skifer etter en ny lafteteknikk som Runar har utviklet.

Han monterte en forsøksvegg og brukte nesten et helt år til testing. Resultatet har blitt steinbra, bokstavelig talt.

VAKKERT VED LUTSIVASSDRAGET: Mellom Gandsfjorden og Lysefjorden i Sandnes kommune ligger Runar Gabrielson Bøs skiferhytte. Bruttoareal: 60 m². Bod på 14 m². Byggeår 2011.

VAKKERT VED LUTSIVASSDRAGET: Mellom Gandsfjorden og Lysefjorden i Sandnes kommune ligger Runar Gabrielson Bøs skiferhytte. Bruttoareal: 60 m². Bod på 14 m². Byggeår 2011. © FOTO: Sveinung Bråthen

MIDTPUNKTET: Sentralt i hytta står peisovnen. Her er peishellene i mørk oppdalsskifer og pipen har mørk liskifer. Gulvet i gangen er av antikkbørstet oppdalsskifer. Her ser vi også steintaket som kommer inn i stuen og gangen. En interessant ute-inne-opplevelse. Hovedtaket har store vinduer som gir mye dagslys

MIDTPUNKTET: Sentralt i hytta står peisovnen. Her er peishellene i mørk oppdalsskifer og pipen har mørk liskifer. Gulvet i gangen er av antikkbørstet oppdalsskifer. Her ser vi også steintaket som kommer inn i stuen og gangen. En interessant ute-inne-opplevelse. Hovedtaket har store vinduer som gir mye dagslys © FOTO: Sveinung Bråthen

2. Arbeiderbolig ble drømmehytte

Kjell Ivar Smedbøl og Rikke Borge Andersen fra Bekkestua i Bærum forvandlet gamle rester fra en 1800-talls arbeiderbolig til en drøm av en hytte. Det må kalles gjenbruk på høyt nivå.

Det var rundt påsketider i 2005 at det noe spesielle prosjektet startet.

EKSTREM FORVANDLING: Kjell Ivar Smedbøl og Rikke Borge Andersen fra Bekkestua i Bærum forvandlet gamle rester fra en 1800-talls arbeiderbolig til en drøm av en hytte.

EKSTREM FORVANDLING: Kjell Ivar Smedbøl og Rikke Borge Andersen fra Bekkestua i Bærum forvandlet gamle rester fra en 1800-talls arbeiderbolig til en drøm av en hytte. © FOTO: Privat og Espen Grønli

Rikke og Kjell Ivar hadde sett en oannonse i bladet Hytteliv som fanget interessen. Det var gamle rester fra en 1800-talls arbeiderbolig på Geithus som lå ute til salgs. Taket hadde brent ned, mens førsteetasje var reddet.

Og før huset ble revet fikk stokkene tall og det ble satt opp et systemkart. Nettopp med tanke på at det skulle være mulig å sette opp igjen.

RESULTATET: Eierne ville ikke ha en vanlig ferdighytte. De ønsket å skape noe annerledes, noe unikt med utgangspunkt i de gamle tømmerplankene

RESULTATET: Kjell Ivar Smedbøl og Rikke Borge Andersen ville ikke ha en vanlig ferdighytte. De ønsket å skape noe annerledes, noe unikt med utgangspunkt i de gamle tømmerplankene © FOTO: Espen Grønli

3. Et lite stykke Norge på den engelske landsbygda

Nå i sommer vant det Oslo-baserte arkitektkontoret Jarmund&Vigsnæs Arkitekter pris for deres kantete "The Dune House", beliggende på den engelske landsbygda, nær Thorington i Suffolk.

Det er The Royal Institute of British Architects (RIBA) som deler ut prisen hvert år til bygg og boliger som har gitt det største bidraget til utviklingen av arkitekturen siste året. Instituttet har delt ut tilsvarende priser siden 1966, og gis til bygninger lokalisert i Storbritannia. I år ble totalt 50 bygg plukket ut.

- Det er veldig hyggelig å få en slik anerkjennelse. Det er også fint å vite at det har blitt godt mottatt av lokalbefolkningen, uttalte Håkon Vigsnæs i Jarmund&Vigsnæs Arkitekter til bonytt.no tidligere i år. som sammen med Mole Architects, et av det mest kritikerroste arkitektkontorene i Storbritannia, har stått bak prosjektet.

TOPPKLASSE: Det Oslo-baserte kontoret Jarmund/Vigsnæs Arkitekter vant pris fra The Royal Institute of British Architects (RIBA) for deres kantete The Dune House

TOPPKLASSE: Det Oslo-baserte kontoret Jarmund/Vigsnæs Arkitekter vant pris fra The Royal Institute of British Architects (RIBA) for deres kantete The Dune House © FOTO: Living Architecture

The Dune House

The Dune House © FOTO: Living Architecture

4. Årets hyttemodell

Det var under klimakonferansen Technoport 2012 som ble avholdt tidligere i år, at designer Ole Petter Wullum vant landets gjeveste pris for industridesign.

Prisen fikk han for sitt Småhus-prosjekt utviklet for Rindalshytter AS; et modulbasert system for fritidsboliger.

På de syv årene prisen har eksistert har den klart å bli en av landets mest høythengende priser for designere. Bak prisen står Institutt for produktdesign ved NTNU i samarbeid med Norske Industridesignere NID og Partnere for nyskaping; NTE, SpareBank1 SMN og SINTEF. Det er første gang prisen er gitt til en hyttemodell.

FRISKT PUST: Småhus-serien til Rindalshytter har en tradisjonell form, men med en moderne vri

FRISKT PUST: Småhus-serien til Rindalshytter har en tradisjonell form, men med en moderne vri © FOTO: Rindalshytter

5. Former seg etter berget

Hytta i Vestfold former seg etter berget. Arkitekter flest er uttalt opptatt av terrengtilpasning og Einar Hagem i Lund Hagem arkitekter er intet unntak:

- Det er feil når hytter får dominere i landskapet. Vi mener å ha lyktes med å la hytte underordne seg terrenget, uttalte Hagem til bonytt.no da hytta ble presentert.

Strengt tatt gjør hytta mer enn å underordne seg; den synes også å utnytte de kvalitetene som finnes på tomten. Selv om den løper over to nivåer, har hytta en diskret fremtoning i terrenget: ikke minst sett fra sjøsiden.

BEVEGER SEG I PLAN OG SNITT: Hytta ligger som en slange i terrenget og snor seg både horisontalt og vertikalt.

BEVEGER SEG I PLAN OG SNITT: Hytta ligger som en slange i terrenget og snor seg både horisontalt og vertikalt. © FOTO: Espen Grønli

NÆRUTSIKT MOT GRANITTEN: Rause vindusflater mot nord gjør at den enorme knausen blir en markant del av interiøret.

NÆRUTSIKT MOT GRANITTEN: Rause vindusflater mot nord gjør at den enorme knausen blir en markant del av interiøret. © FOTO: Lund Hagem Arkitekter AS

6. Uruguays tøffeste hytte er norsk

I fjor mottok denne lille, hvite, norske murhytta i Uruguay to arkitekturpriser i Buenos Aires.

Den lange smale og elegante Zag murhytta er tegnet av norske Marit Stabell Haugen og Estudio Babo, og ligger ved bredden av elven Rio de la Plata i Uruguay.

KULT MURHUS I HETT OMRÅDE: Den langsmale og elegante Zag murhytta er tegnet av norske Marit Stabell Haugen og Estudio Babo, og den ligger ved bredden av elven Rio de la Plata i Uruguay.

KULT MURHUS I HETT OMRÅDE: Den langsmale og elegante Zag murhytta er tegnet av norske Marit Stabell Haugen og Estudio Babo, og den ligger ved bredden av elven Rio de la Plata i Uruguay. © FOTO: Curro Palacios Taberner

EFFEKTIV LØSNING: Kjøkkeninnredningen er delvis innebygget i veggen.

EFFEKTIV LØSNING: Kjøkkeninnredningen er delvis innebygget i veggen. © FOTO: Curro Palacios Taberner

7. Hytta som svever over svaberget

Arkitekt Stein Halvorsen, mannen bak blant annet det oppsiktsvekkende Sametinget, har tegnet en sommerhytte til egen familie på en av Hvaler-øyene.

Dette er arkitektur som både er tett på terrenget og som har satt kreativiteten i høysetet.

Halvorsen er ikke tilhenger av hyttepalassene som pranger i naturen. Snarere tvert imot. I denne hytta på 70 kvadratmeter har poenget hans vært å la bygningen nærmest forsvinne i landskapet. Her er det utsikten, elementene, vær og vind som får dominere designet. Den holdbare ospekledningen utvendig på hytta er behandlet med jernvitrol, en rimlig mikstur som unngår at bygningene skriker for mye i terrenget.

DISKRE SAMTIDSARKITEKTUR: Inne fra land virker hytta nesten som en kampestein.

DISKRE SAMTIDSARKITEKTUR: Inne fra land virker hytta nesten som en kampestein. © FOTO: S H Arkitekter

VIDSYNT: Stuen åpner seg med store vinduer og skyvedører mot utsikten. Legg merke til den skulpturelle peisen.

VIDSYNT: Stuen åpner seg med store vinduer og skyvedører mot utsikten. Legg merke til den skulpturelle, prismeformete peisen. © FOTO: S H Arkitekter

8. Et vakkert sted mot sjø og fjord

Ok, det er ikke helt riktig å omtale dette som en hytte. Dette er et naust. Tradisjonelt har de norske naustene vært et lagringssted for båter og fiskeutstyr, men i de senere år har også mange begynt å bruke disse småhusene og bryggene også til korte opphold under tak sommerstid.

Det er arkitekt Yashar Hanstad i Tyin Tegnestue arkitekter som har stått bak prosjektet. Et oppsiktsvekkende anlegg som med røff enkelthet tar pusten fra oss.

LANDETS FLOTTESTE NAUST: Dette naustet på Møre skjuler alt annet enn båter og fiskeutstyr.

LANDETS FLOTTESTE NAUST: Dette naustet på Møre skjuler alt annet enn båter og fiskeutstyr. © FOTO: Pasi Aalto

SVINGBARE PORTER: Her er alle de seks, svingbare portene slått opp slik at eierne kan nyte sommeren og utsikten for fullt. Design: Tyin tegnestue Arkitekter.

SVINGBARE PORTER: Her er alle de seks, svingbare portene slått opp slik at eierne kan nyte sommeren og utsikten for fullt. Design: Tyin tegnestue Arkitekter. © FOTO: Pasi Aalto

9. Befriende enkel og jordnær

Arkitektparets egen hytte i indre Oslofjord er befriende åpen, enkel og jordnær. Tidløs arkitektur som appellerer til alle generasjoner, og ikke minst til barn og ungdom som vil være aktive hele sommerdagen utendørs.

Hytta som ligger i indre Oslofjord er tegnet av arkitektene Trine Faye Lund og Jostein Bjørndal.

SPISEPLASS I DET GRØNNE: Slik skal et utekjøkken på hytta være. Enkelt, elegant og i full kontakt med naturen til begge sider. Hytta i indre Oslofjord er tegnet av arkitektene Trine Faye Lund og Jostein Bjørndal.

SPISEPLASS I DET GRØNNE: Slik skal et utekjøkken på hytta være. Enkelt, elegant og i full kontakt med naturen til begge sider. Hytta i indre Oslofjord er tegnet av arkitektene Trine Faye Lund og Jostein Bjørndal. © FOTO: Nils Petter Dale

10. Uteplassen i sentrum

Dette prosjektet tar vi med for å minne om at uteplassen er viktig, spesielt på hytta. Det er løst enkelt, men elegant på hytta som ligger på Bjerkøya i Asker, sør for Oslo.

Her har arkitektene laget en smart overdekket terrasse og en moderne utforming med to bygningskropper. Det er Landsbyarkitektene som har tegnet prosjektet.

Les også:

En valnøtt fjernet ripen på stolen

Bruk white spiriten om igjen

Disse hyttene får Norge til å klikke

Se Bonytts inspirerende interiørbilder

MODERNE: Hytta har fått en moderne utforming med to bygningskropper. Grunnflaten er på 60 kvadratmeter. Med underetasjen er boflaten på 90 kvadratmeter.

MODERNE: Hytta har fått en moderne utforming med to bygningskropper. Grunnflaten er på 60 kvadratmeter. Med underetasjen er boflaten på 90 kvadratmeter. © FOTO: Sveinung Bråthen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!