På jakt etter en trapp det finnes bare én av, og som kan gi deg et hjem andre kan misunne deg?

Hva med denne trappen?

Men la det være klart med én gang: Denne trappen er ikke bygget i henhold til gjeldende forskrifter for interntrapper.

Dette er altså ikke en trapp du selv bør bruke som modell, i hvert fall om du ønsker bygningsmyndighetens velsignelse.

Trappen mangler balustre på begge sider og håndløper på den ene siden.

- Derfor er trappen hverken barnevennlig eller forskriftsmessig, men den føles trygg nok til mitt bruk. Og den kan gjøres forskriftsmessig med enkle grep, fremhever arkitekten.

Bjelken ble trapp

Haanshuus er for øvrig ikke den eneste som rangerer estetikk foran sikkerhet.

- Som arkitekt er det en spennende utfordring å tegne trappen selv. Selve utformingen sprang ut fra ønsket om å bruke bjelken som måtte fjernes som et konstruktivt element.

Spesialdesignet trapp i leilighet på Torshov

EGEN DESIGN: Arkitekt Aslak Krogness Haanshuus har selv designet trappen og fått den produsert hos metallverkstedet Sophus Bugges Eftf. i Oslo. © FOTO: Espen Grønli

Den gedigne tømmerstokken skjærer diagonalt gjennom stuen, og deler rommet i to. Bjelken er altså blitt trappens bærende element - både i konstruktiv og visuell forstand.

Selve trinnene består av trekantformede stålrør som arkitekten har fått produsert hos et lokalt metallverksted.

Resultatet er en trapp som er unik i sitt slag.

Eksponerte takbjelker

Trappen er imidlertid ikke det eneste originale ved denne Torshov-leiligheten.

Du trenger ikke en gang heve blikket for å se at himlingen skiller seg fra mengden. Nakne bjelker går på tvers gjennom allrommet - omtrent slik det gjerne ser ut midtveis i et oppussingsprosjekt. Her er imidlertid ingenting gjort halvveis. Haanshuus syntes at de grove furustokkene var for fine til å forsegles bak gips og puss.

Han ønsket dem frem i lyset.

- Eksponerte takbjelker gir leiligheten et rustikt, røft uttrykk, men enda viktigere; takhøyden er hevet med tretti centimeter, sier den unge arkitekten.

Ombygd leilighet på Torshov i Oslo

EKSPONERTE DRAGERE: Flere rom ble slått sammen for å danne ett stort allrom. Takbjelkene er blottet for å gi økt takhøyde som passer bedre til det nye rommets proporsjoner. Kjøkkenet er egendesignet og produsert av arkitektens far, Stein Haanshuus, på hans verksted på Røros. © FOTO: Espen Grønli

Luftig rom

Etasjen er altså blitt større, ikke i antall kvadratmeter, men i kubikkmeter. Romutvidelsen tallfestes ikke i boligprospektet, men følelsen er tydelig nok. Rommet kjennes godt å være i. Der det tidligere var mørkt og innestengt, er det nå lys og luft.

For mye luft?

- Nei, jeg ønsket nettopp å skape et stort, åpent rom som hadde direkte kontakt med etasjen over.

Både bjelker og teglstein er blottlagt i den ombygde leiligheten på Torshov

EKSPONERT TEGL: Også et veggparti fra bygningens indre er blottlagt. De snart hundre år gamle mursteinene er brent litt ulikt, og har derfor samme røffe karakter som bjelkene. Vedovnen fra Spartherm er i kjøkkenbenkhøyde slik at man har innsyn til flammene nesten uansett hvor man befinner seg i rommet. © FOTO: Espen Grønli

Aslak fikk nemlig muligheten til å bygge ut råloftet og innlemme det i den eksisterende boligen. Boarealet økte fra 62 til 106 kvm. Likevel sitter han igjen med færre rom enn da han begynte ombyggingen. Jeg har egentlig gjort en fireroms leilighet om til en toroms, konstaterer arkitekten.

På papiret virker det kanskje ikke så gunstig. Hvem drømmer vel ikke om et ekstra rom?

Ikke Aslak. For ham har romfølelsen forrang.

- Om man ønsker å skjerme seg, finnes det fremdeles et rom med en dør som kan lukkes, foruten badene da.

Det er åpent mellom etasjene i leiligheten på Torshov

KONTAKT MELLOM ETASJENE: Et rekkverk av glass sørger for å ivareta kontakten mellom etasjene uten at det går på bekostning av sikkerheten. På gulvet er det lagt et vegg-til-vegg-teppe av sisal. © FOTO: Espen Grønli

En spesialdesignet trapp leder opp til hemsen

ÅPEN HEMS: Den vesle trappen leder opp til soverommet og en skyvedørsgarderobe. Døren til venstre for trappen leder inn til et gjesteværelse. © FOTO: Espen Grønli

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!