Superveggen som gjør hele huset

Skilleveggen nyorganiserte hele boligen i Ullevål Hageby.

DESIGN I HØYSETET: Her ser du en snipp av skillleveggen som deler leiligheten i Ullevål Hageby i to. Foran to røde Vitra finerstoler designet av Charles Eames. De matsjer dette rene, stramme interiøret perfekt.
Publisert Sist oppdatert

Å få et gammeldags hus til å fungere i en ny tid, med beboerne som lever på en helt annen måte enn før, er både en spennende og utfordrende operasjon som krever noen avgjørende, klare grep, enten det er en arkitekt eller en interiørarkitekt som er satt på jobben.

Se proffenes gjennomførte oppussingsprosjekter

Se bare på denne kule spakjelleren i syttitallshuset i Tromsø signert interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen og badet som interiørarkitekt MNIL Kirsti Skulberg innredet i den gamle låven. Dette er oppussing i toppklasse.

Arkitekten tok fast grep

I dette klassiske murhuset i Ullevål Hageby med boareal 57 kvadratmeter og et loft på 22 kvadratmeter gikk arkitekt Knut Longva også metodisk, nesten drastisk til verks da han ominnredet interiøret til å passe vår tids levevis.

Flyttet på mange vegger

- Kjernen i prosjektet er at i hovedetasjen fjernet jeg veggen mellom stue og kjøkken, sier Longva til Bonytt.no Samtidig ble en gammel vegg mellom stuen og soverommet flyttet på, slik at stuen ble en god del større enn før.

SKILLEVEGG MED MANGE FUNKSJONER: Arkitekt Knut Longva laget skilleveggen slik at den skjuler loftstrappen som går opp til høyre totalt.
FINER MOT FINER: Det er kryssfiner i både stol og vegg. Dette er et både slitesterkt og pent materiale.
ET ÅPENT ROM: Her ser du hvordan lyser får flomme inn i stuen etter at vegger ble flyttet på og rommet åpnet opp.
LYSER OPP: Trappegangen er et syn. Legg merke til lyspunktet som er plassert litt opp på bakveggen i trappeløpet.

Åpne soner og senket gulv

- Dermed fikk vi etablert åpne stue- og kjøkkensoner, fortsetter Longva. Og for å få mer luft og areal oppe på loftet rett over stuen, senket arkitekten loftsgulvet med 30 cm.

Stilig med blond bjerk

Prikken over i-en i interiøret er den nye, skreddersydde loftstrappen. Den skjules effektivt av en elegant skillevegg i blond, bjerk kryssfiner.

Superveggen lyser som en lampe

EN HØYDARE: Boligene i Ullevål Hageby preges av høye, bratte tak. Dette gjør det mulig å innrede rommene i leilighetene på spesielle måter.
FULL UTNYTTELSE AV AREALET: Rommet bak skilleveggen og trappen som vender mot spisestuen ble innredet til boder.

Om dagen oppleves den hullete designveggen som et vakkert, nordisk møbel. Om kvelden lyser den som en lampe takket være alle de små hullene helt oppe og på den nedre delen av flaten. Innebyggete lyspunkter på den ene siden av trappeløpet gir også lyseffekt i stuen.

Striper av dagslys

Om dagen skinner også daglyset i striper gjennom perforeringen, og gir lys, liv og dybde til både til stue- og kjøkkensonen.

OPPUSSET MED STIL: Badet på loftet preges av de bratte takene og alle overlysvinduene. Badekarfronten er i akrylplast.
KULE LINJER: I hovedsoverommet har arkitekt Knut Longva utnyttet plassen maksimalt med blant annen en arbeidsplass rett under skråtaket.

Bjerk nesten over alt

- Oppgaven var en fullstendig fornyelse og innslipp av dagslys i et gammelt hus med mange små rom, sier arkitekt Knut Longva.

Under trappen mot kjøkkenavdelingen ligger for øvrig en liten bod rett bak finerveggen. Longva brukt samme type lys og solid bjerkefiner i både sengen i barnerommet, i garderoben i gangen og i bokhyllen i stuen.

Tørkeloftet som rommer flere typer værelser

Det gamle tørkeloftet på 22 kvadratmeter ble også fullstendig rehablitert. Det rommer nå både et praktisk bad med lyse vegger, klesbod samt foreldresoverom med et arbeidsbord lirket på plass under der bratte skråtaket.

Les også:

Arkitekthytta har bare ett rom

Hytta på 11 kvm har absolutt alt du trenger

FINER OVER ALT: Også i barnesengene med tilhørende skap brukte Longva kryssfiner.

Se superhytta på Ålsfjellet

Vil du komme tettere på naturen, må du ligge utendørs