Japan har mye spennende som skjer på arkitekturfronten for tiden. Fiks design, smarte løsninger og unike boliger høster oppmerksomhet i media og sosiale medier verden over.

Denne boligen i Osaka i Japan er ifølge design- og arkitekturnettstedet Designboom er godt eksempel.

Bygget om gammel lagerbygning

Arkitektene fra Tato Architects fikk i oppgave å lage bolig av det som en gang hadde vært en nedslitt lagerbygning i bydelen Izumi i Osaka i Japan.

Kundene var et ungt par som lenge hadde vært på jakt etter et hjem hvor de, i tillegg til å leve og bo, kunne ha plass til å drive med sin store hobby, fjellklatring.

Japan har mye spennende moderne arkitektur.

NYTENKENDE ARKITEKTUR: Dette flotte huset var en gang en nedslitt lagerbygning. © FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

Tenk utenfor boksen når du skal finne sted å bo.

LAGERBYGG: Et ungt par i Japan gjorde lagerbygget i utkanten av storbyen til et unikt hjem. © FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

- Det var uten tvil et spennende prosjekt, røper arkitekt Yo Shimada hos Tato Architects i en e-post til Bonytt.no.

- Paret som hadde kjøpt det gamle lagerbygget ønsket å gjøre det om slik at det kunne brukes som bolig. I tillegg ønsket de at det skulle være plass i bygget til å huse et atleriér/hjemmekontor.

Arkitekten forklarer at paret begge er lidenskapelig opptatte av fjellklatring, og ønsket å få mulighet til å kunne trene på sporten sin hjemme.

Bygget nye vegger

For å kunne møte parets ønsker om klatrevegger hjemme, måtte arkitektene tenke ut en måte å få veggene til skråne innover i rommet på.

Arkitektene fikk frie tøyler med denne boligen.

LYS OG LUFT: Det som en gang var porten på lagerbygget er blitt gjort om til et stort vindu, som fyller boligen med lys. © FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

- Innsiden av veggene i den gamle lagerbygningen måtte konstrueres slik at de skrånet innover i rommet, forklarer Shimada.

- For å kunne endre innholdet på bygget uten å måtte gjøre de store modifikajonene på selve konstruksjonen kom vi på å få satt opp ekstra vegger innenfor hovedveggene, forklarer Shimada.

På denne måten ble det mulig for arkitektene å få satt på utstyret og instrumentene paret ønsket seg, slik at de kunne praktisere sin store interesse på hjemmebane.

Eksteriøret

Da arkitektene gikk i gang med prosjektet måtte de gjøre en del forandringer på byggets fasade.

Snakk om å ta med seg hobbyen hjem. Det gjorde iallefall beboerne av dette huset.

HOBBY: Slik får disse fjellklatrerne øvet seg når de er hjemme. © FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

Nytenkende arkitektur i Asia.

HØYT UNDER TAKET: Det gamle lagerbygget ga spennende mulighetr når dette hjemmet skulle innredes. © FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

Det første de gjorde var å fjerne den gamle inngangsporten, og erstatte denne med et stort vindu som fyller boligen med dagslys.

- Vi bestemte oss for at det mest funksjonelle ville være å kle utsiden av bygget med plater av galvanisert stål, forklarer arkitekt Yo Shimada.

- På denne måten fikk vi mulighet til å få inn isolasjon mellom de nye plantene og den gamle fasaden på bygget. Nå er bygget mer beskyttet og skjermet mot både regn og varme.

Ikke alle tar med seg hobbyen inn i huset.

SKRÅSTILT: Arkitektene måtte få veggene til å skråne innover for å kunne lage klatrevegger. © FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

Bygget som før kun hadde vært i bruk som lagerbygning, var jo ikke isolert til å kunne brukes som bolighus.

Solbasert oppvarming

Som varmekilde ble det lagt ned varmekabler under de nye gulvene.

- Hovedvarmekilden er likevel solen som lyser inn hele dagen gjennom det store sørvendte vinduet, forklarer arkitekten.

- Varmen lagres i gulvet utover dagen, og frisgis så for å holde temperaturen i boligen mer eller mindre konstant, også i løpet av natten - nesten uten bruk av dyr strøm.

Det gamle lagerbygget er holdt i en stram stil.

TREVERK: Interiøret er holdt i naturlig treverk og lyse toner. © FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

Tato Architects står bak den unike boligen.

FJELLKLATRER: Det unge paret som bor her er ivrige klatrere. Nå kan de øve seg selv om de er langt fra fjellet. © FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

Smarte løsninger og ren design

Arkitektene har fått til en smart og funksjonell bolig, som totalt måler 118 m2, fordelt over to etasjer.

- Det er litt spesielt å tenke på at det faktisk begynte sitt liv som intet mer enn et stort tomt lagerbygg, røper hovedarkitekten bak prosjektet, Yo Shimada.

I stuen og spisestuen nyter beboerne dobbel takhøyde i et stort luftig rom som tar opp den ene halvdelen av boligen. Andre etasje er lunere og mer privat.

Lyst treverk er brukt som kledning på samtlige vegger, og setter et enkelt og naturlig preg på interiøret i boligen.

En stige fungerer som en morsom og kreativ snarvei opp fra oppholdsrommet og til hovedsoverommet.

Kilder: Dezeen.com, Designboom and Arch Daily.

Det går fint an å bo i noe som i utgangspunktet ikke var tenkt som hus.

UTGANGSPUNKTET: SLik så lagerbygget ut før man gikk igang med å gjøre det om til bolig. © FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

Arkitektene gjorde lagerbygg om til bolig i Japan.

UNIKT: Arkitektene løste oppgaven på denne måten. © Illustrasjon: FOTO: Tato Architects

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!