Cecilie Wille

- Jeg plasserte hytta slik at uteområdene fikk den mest spennende delen av tomta, sier arkitekt MNAL Cecilie Wille i Morfeus arkitekter. © FOTO: Espen Grønli

Eierne, en familie med to barn, ville ha en renskåren hytte på toppen av tomten på en skogkledd ås med med storstlått utsikt over havet. De hadde sett flere reportasjer fra hytter som arkitekt Cecilie Wille i Morfeus arkitekter i Oslo hadde tegnet, og kunne tenke seg å samarbeide med henne.

I tillegg til spreke hytter har disse arkitektene tegnet badeinterører og innredet loft.

Helårsbruk på topp

Øverst på familiens ønskeliste sto det at dette drømmestedet skulle tilrettelegges for helårsbruk.

Dessuten skulle bygningen passe som fot i hose for familiens daglige bruk, samtidig som de kunne ta i mot besøk av venner og familie - uten at de skulle oppleve det som om de bodde oppå hverandre.

Reglene sa saltak

- Reguleringsplanen for området var i stor grad med å bestemme både utformingen og plasseringen av hytta på den kuperte tomten, sier Wille til bonytt.no

De lokale reglene forskrev saltak, altså ikke flatt tak, og dermed var mye av hyttas komposisjon allerede gitt.

Hytte Cecilie Wille.

GRAFISK RENHET: Hytta tegnet av arkitekt Cecilie Wille er renskrapet og nesten grafisk i formuttrykket. Megaterrassen til venstre er et yndet uterom hele sommeren. © FOTO: Espen Grønli

Hytte Cecilie Wille.

TRIPP-TRAPP: Hytta er plassert på den minst attraktive delen av tomten og her ser du hvordan hytta trapper seg av nedover i terrenget. Høye, smale vinduer, nesten som skyteskår slipper strimer av lys inn i huset. © FOTO: Espen Grønli

Hytte Cecilie Wille.

UTE Er LIKE BRA SOM INNE: Med det store solseilet er det mulig å tilberede mat og sitte ute, selv om det er litt yr i luften. © FOTO: Espen Grønli

Hytte Cecilie Wille.

TRIVSEL I DET FRI: Den solide benken er sentrum i det praktiske utekjøkkenet. Det skjermes av et figurskåret solseil. © FOTO: Espen Grønli

Salttak til nye høyder

- Vi kunne nok søkt om dispensasjon fra disse reglene som gjelder for hele byggefeltet, men vi var så fornøyde med tegningene som Wille la på bordet, at vi gikk for saltak, forteller eierne til bonytt.no

Tett, men ikke trangt

Arkitektenes konsept gikk i grove tekk ut på lage et hus med en takvinkel på førtito grader og en stor terrasse rett mot kveldssolen. Bygningen på 85,5 kvadratmeter har tre etasjer og en rekke utganger ut i det fri.

Den har fem soverom og en hyggelig hems med raus utsikt ned og over hovedplanet i huset. Underetasjen er på 35 kvadratmeter.

Tilbaketrukket utkikkspost

Hytta ble trukket diskre tilbake på tomten, og med det store oppholdsrommet med kjøkken og salong plassert med sikt i retning havet.

Her er det mulig å oppleve det skiftende lyset ved sjøen til alle døgnets tider - med tak over hodet.

Ut i naturen

Fra terrassen like utenfor spisestuen sitter du nesten som midt i naturen. Høye furutrær med vide kroner skjermer og kranser den svartbeisete bygningen.

Om sommeren sveiper kveldssolen dette "skipsdekket" til nesten midt på natten.

Hytte Cecilie Wille.

REN STIL: Arkitekturen har en stilig, grafisk effekt - også sett innefra hytta. Legg merke til hvordan taket er bygget opp. © FOTO: Espen Grønli

Sørlandet for fulle mugger

- Med denne organiseringen av hytta kan vi nyte sommerstemningene på Sørlandskysten i fulle drag, forteller beboerne. - Selv på feriedager med regn og yr synes vi at anlegget vi har anskaffet fungerer utmerket.

Hytte Cecilie Wille.

SOMMER PÅ SØRLANDET: En frodig, fargerik innredning understreker sommerstemningen i stuen. © FOTO: Espen Grønli

Hytte Cecilie Wille.

MØBLER OG MATERIALER I SAMSPILL: Deler av den innredningen, blant annet hyllene og spisebordet er laget av snekker Olav Gjennestad. © FOTO: Espen Grønli

Hytte Cecilie Wille.

DAGSLYSET FLOMMER INN I HEMS, KJØKKEN OG STUE: De rause takvinduene, både på loft og over kjøkkenbenk slipper rikelig med dagslys ned og inn i stuen. © FOTO: Espen Grønli

Hytte Cecilie Wille.

HARMONISK HELHET: Fra litt avstand er det mulig å se hvordan hovedrommet i huset er komponert. Utgang terrasse til venstre. © FOTO: Espen Grønli

Hytte Cecilie Wille.

SAMSPILL MELLOM SONER: Hytta er oppdelt i soner, noe som gjør det mulig for beboerne å drive med hver sine ting - samtidig som man har kontakt. © FOTO: Espen Grønli

Hytte Cecilie Wille.

NAM, NAM: Detalj fra kjøkkenøya. © FOTO: Espen Grønli

Kontakt med kysten - i stuen

- Sitter vi i stuen med den enorme glassfasaden fra gulv til toppen av taket, opplever vi det nesten som naturen og det baske været kommer rett inn til oss, utdyper de.

Glassklar - også på baksiden

Hytta har også riklelig med glass i den andre enden av bygningen, altså mot den trolske furuskogen.

Velplasserte skyteskår

I tillegg byr bygningskroppen flere steder på høye, smale vinduer - nesten som skyteskår. De er plassert på strategiske steder, der utsikten over det maleriske landskapet er best.

Lite fotavtrykk

For å bevare mest mulig av den vakre naturtomten plasserte Morfeus arkitekter hytta på den minst attraktive delen av tomten. Det at den er bygget i tre etasjer medvirker til at den avgir et såkalt lite fotavtrykk, men stort boareal.

Hytte Cecilie Wille.

EN ÅPEN VERDEN: Fra salongsiden ser vi hvor god tilgang det er til uteområdene og terrassen. © FOTO: Espen Grønli

Hytte Cecilie Wille.

WOW - HER VAR DET FULL OVERSIKT: Fra hemsen ser vi at stuen er det sentrale rommet i huset. Lette gardiner skjermer for innsyn og stikkende sol. © FOTO: Espen Grønli

Hytte Cecilie Wille.

SIKT TVERS GJENNOM: Fra kjøkkenet ser du rett gjennom hytta og til vinduene i den høye fasaden som vender rett mot furuskogen. © FOTO: Espen Grønli

Hytte Cecilie Wille.

TROLSK MOT FURUSKOGEN: Fasaden mot skogen er imponerende. Her ser vi at hytta består av tre etasjer. © FOTO: Espen Grønli

Plan hytte

Plan hytte © TEGNING: Cecilie Wille

Plan hytte

Plan hytte © TEGNING: Cecilie Wille

Utnyttet skråningen på tomten

- Bygningen ble bevisst utført i materialer og farger som harmoner med landskapet og hyttene ellers på byggefeltet. For å unngå et for ruvende volum utnyttet jeg det ganske betydelige terrengfallet på tomten, avslutter Cecilie Wille.

Se mer:

Sjekk dette før du kjøper oppvaskmaskin

Enkel enebolig ble kul bassengvilla

Se over 1000 inspirende interiørbilder

Få Klikk Boligs nyhetsbrev

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!