Arkitekt Stein Halvorsen, mannen bak blant annet det oppsiktsvekkende Sametinget, er blitt omtalt som landets mestvinnende arkitekt av arkitektkonkurranser.

Her ser du hva som skjer når han tegner en sommerhytte til sin egen familie på en av Hvaler-øyene.

Dette er arkitektur som både er tett på terrenget og som har satt kreativiteten i høysetet.

På parti med naturen

Denne arkitekten er ikke tilhenger av hyttepalassene som pranger i naturen. Snarere tvert imot.

I dette sommerhuset på 70 kvadratmeter har poenget hans vært å la bygningen nærmest forsvinne i landskapet. Her er det utsikten, elementene, vær og vind som får dominere designet.

Skyvedører, terrasser og sommerliv ved sjøen

Det ser man på måten Halvorsen åpner stuen med rause glassflater og skyvedører rett ut mot svaberget. I tillegg går terrasser i flere nivåer nesten rundt hele hytta.

Og når det ikke er sprengt i fjellet eller bygget hytte på toppen av høye fyllinger eller ditto fundamenter, er det svært fristende å sette seg rett ned og nyte livet og ferien på det solvarme, glattskurte berget.

Hytte arkitekt Stein Halvorsen=

PEN PROFIL: Også fra siden er hytta fra SH arkitekter et hamonisk syn. © FOTO: S H Arkitekter

Atrium mot havet

At anlegget i tillegg er formet som en hestesko med åpningen mot sjøen gjør sitt til at kontakten med naturen forsterkes ytterlige.

Dette skjermede partiet uten innsyn utenfra er med sine gedigne treplattinger et yndet oppholdssted. Dette er det opplagte stedet for morgenkaffen, og fra denne sosiale sonen kan du nyte synet av at kveldssolen går ned i horisonten.

Hytte arkitekt Stein Halvorsen=

EN LANDLIG IDYLL: Se hvordan atriet åpner seg mot svaberget, himmelen og sjøen. © FOTO: S H Arkitekter

Nytt på gammel grunn

Bakgrunnen for hytteprosjektet var for øvrig at i 2006 kjøpte Stein Halvorsen denne fem mål store tomten med en gammel, nedslitt hytte på.

Han så øyeblikkelig potensialet i tomten, og fikk etter en faglig dialog med Hvaler kommune lov til å rive den gamle hyttebygningen og bygge en ny med et utpreget samtidsuttrykk.

Innenfor hundremetersbeltet

Hytta ligger 40 meter fra standkanten og 15 meter over havet, og siden hytta ligger innenfor det såkalte hundremetersbeltet var det ikke lov til å bygge større hytte enn sytti kvadratmeter her på Hvaler.

Dette passet Halvorsen utmerket. Han synes dette volumet er stort nok - særlig når det er snakk om en sommerhytte og man har blikk for å utnytte uteområdene.

Proffens effektive arealbruk

For øvrig er effektiv plassutnyttelse av boligarealer en av Halvorsens lidenskaper. Det ikke alle vet er at i tillegg til å være utdannet arkitekt er denne fagmannen også bygningsingeniør.

Hytte arkitekt Stein Halvorsen=

DISKRE SAMTIDSARKITEKTUR: Inne fra land virker hytta nesten som en diger kampestein. © FOTO: S H Arkitekter

Hytte arkitekt Stein Halvorsen=

KREATIV KONSTRUKSJON: Her ser du litt av hvordan byggherre, arkitekt MNAL og bygningsingeniør Stein Halvorsen har bygget opp anlegget utvendig. © FOTO: S H Arkitekter

En diskre, sølvgrå verden

Den holdbare ospekledningen utvendig på hytta er behandlet med jernvitrol, en rimlig mikstur som er populær å bruke ikke minst blant arkitekter som vil unngå at bygningene de lager ikke skal skrike for mye i terrenget.

- Denne oljen medfører at treverket gråner fort og jevnt, opplyser byggherren til bonytt.no

Hytte arkitekt Stein Halvorsen=

ET UPRETENSIØST FRISTED: Områdene foran hytta er egnet både for å innta frokosten i det fri, og til å nyte sommerkvelden. © FOTO: S H Arkitekter

Hytte arkitekt Stein Halvorsen=

VIDSYNT: Stuen åpner seg med store vinduer og skyvedører mot utsikten og atriet. Legg merke til den skulpturelle, prismeformete peisen. © FOTO: S H Arkitekter

Villa Grung Arkitekt Stein Halvorsen. BN 03 09 Eigil Forbord=

PROFILERT ARKITEKT: Her inspiserer Stein Halvorsen et annet av sine markante byggverk, Villa Gruppo på Holmenkollen. © FOTO: Nils Petter Dale

Et indre med furu og silkeglatt betong

Innvendig er hytta kledd med ubehandlet furutre. Betonggulvet er glattslipt og polert slik at det blir nesten som silke å gå på.

- Jeg ville få frem fornemmelsen av dette gulvet er som solvarme svaberg å gå på, sier Halvorsen.

Naturen er hovedsaken

Ellers er hytta bygget opp av enkle, ganske like rom. Dette og den diskre materialbruken gjør at bygningen virker upretensiøs - og hvor kontakten med naturen får lov til å spille hovedrollen.

Hva er ute - hva er inne?

Hytta inneholder blant annet en stue og fasader der to tredjedeler av glassveggene kan skyves fra. Dette gedigne grepet opphever langt på vei skillet med hva som er ute - og hva som er innvendig i hytta.

Soverom med adgang atrium

Ellers preges bygget av en fløy med fire soverom på rad og rekke. Alle har de sjøutsikt og direkte utgang til atriet. Dette ute/inne-atrierommet er for øvrig det selvfølgelige samlingssted for familien, perfekt for å oppleve de lange, stemningsmettete sommerkveldene ved sjøen.

Hytte arkitekt Stein Halvorsen=

MAGISK: Det er vel ingen ting som kan måle seg med lyset sent en sommerkveld? © FOTO: S H Arkitekter

=

SAMLING RUNDT SENTRUM: De fire soverommene ligger på rekke, og alle har sin egen utgang til atriet. © TEGNING: SH Arkitekter

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!