Badstue: Finsk badstuarkitektur

Råere badstuer skal du lete lenge etter

Ingen lager flottere badstuer enn finnene. Her har du to kroneksemper.

TOTAL AVVISNING: Veggen opp mot veien er totalt lukket og beskytter den arkitekttegnete saunaen mot innsyn. Den stilige spileveggen heller utover.
TOTAL AVVISNING: Veggen opp mot veien er totalt lukket og beskytter den arkitekttegnete saunaen mot innsyn. Den stilige spileveggen heller utover. Foto: FOTO: Marko Huttunen
Sist oppdatert

- Badstuen er en vesentlig del av den finske kulturen, og disse småbygningene er kanskje de mest tradsjonsrike i landet, sier Lisa Sund i Finsk-norsk kulturinstitutt.

- Det sier vel sitt at vi er fem millioner innbyggere i Finland og at det finnes over to millioner saunaer spredt utover i landskapet fra helt i sør til høyt oppe i nord. Noen av disse drømmebadstuene flyter til og med på vannet.

Oppsiktsvekkende design

- Det sterke formspråket som to arkitektene bruke her, er også tydelig i andre oppsiktsvekkende småhytteprosjekter i Finland, utdyper direktør i Finsk-norsk kulturinstitutt Jan Förster til Bonytt.no

Finske høydare i Oslo

I perioden 18 august til 17 september kan du forøvrig se det aller siste av finsk design, Finnish Designer Awards, i Oslo.

FULL ÅPNING: Badstuen åpner seg for fulle mugger mot sjøen og utsynet. Det grove lerkepanelt vil gråne med tiden. Den lange benken er  det perfekt sted å slappe av etter en dukkert i sjøen like ved.
FULL ÅPNING: Badstuen åpner seg for fulle mugger mot sjøen og utsynet. Det grove lerkepanelt vil gråne med tiden. Den lange benken er det perfekt sted å slappe av etter en dukkert i sjøen like ved. Foto: FOTO: Marko Huttunen

BADSTUE NR. 1:

TILPASSET TERRENGET: Anlegget ligger nesten usynlig mellom trærne ned mot den grunne sjøen i Midt-finland.
TILPASSET TERRENGET: Anlegget ligger nesten usynlig mellom trærne ned mot den grunne sjøen i Midt-finland. Foto: FOTO: Marko Huttunen

Arkitekten bak prosjektet vi viser først her, Niko Sirola i K2S i Helsinki, lirket den strømlinjeformete bygningen på 35 kvadratmeter ydmykt på plass mellom de høye, ranke trærne. Her skulle det nemlig ikke hogges mer enn nødvendig.

Ryggen mot veien

Niko Sirkola formet det lille huset som en stor "V" med den lukkete, avvisende veggen uten vinduer rett mot veien på oversiden av badstua.

Et hvilested for kropp og sinn

Den vide åpningen av V`en peker så i motsatt retning, ut mot den grunne sjøen.

Det er laget en rommelig veranda, en rampe langs hele fronten av badstuen. Dette er det perfekte, lune tilholdsted hvor du kobler av etter en forfriskende dukkert, eller bare etter en herlig renselse i badstuen.

Vinduer mot vannet

I tillegg inneholder saunaen et oppholdsrom med store vinduer mot vannet og utsikten.

Svever over bakken

Bygningen er bygget og plassert slik at den følger konturene i terrenget, og med kun smekre stålsøyler til fundament virker det som hele badstuhuset svever over bakken.

Taket skaper helhet

Et såkalt pulttak i kryssfiner binder sammen de såkalte volumene bygningen består av til en harmonisk helhet.

Treverk - over alt

Store deler av fasaden er laget av grovt tilhogget tømmer av lerk, et tremateriale som blir vakkert sølvgrått etter noen år. Det er lagt horisontalt og beskyttes av et meterlangt takutstikk.

STRØKEN STIL: Så lekker og renlinjet kan interiøret i en sauna bli. Vegger kledd med panel av or.
STRØKEN STIL: Så lekker og renlinjet kan interiøret i en sauna bli. Vegger kledd med panel av or. Foto: FOTO: Marko Huttunen

Laget for varme opplevelser

Interiøret i badstuen er panelt med or, et tremateriale som tåler varme. Det samme gjelder sittebenkene som er laget i osp.

Bakveggen heller utover!

Veggen mot veien har en mye smekrere spilekledning. Den skjermes effektivt ved at hele veggen heller litt utover. Dette er en spesiell finesse som gir bygningen den ekstra prikken over i-en.

Trivsel på topp

BAKVEGG I SÆRKLSSSE: Bakveggen mot veien har spilepanel - og hele veggen heller utover. Dette er både stilig og beskytter treverket.
BAKVEGG I SÆRKLSSSE: Bakveggen mot veien har spilepanel - og hele veggen heller utover. Dette er både stilig og beskytter treverket. Foto: FOTO: Marko Huttunen

- For oss finner er badstuen en plass for å koble av med familie og venner, og noe av det viktigste er å skape stemning og trivsel under badstusermonien. Dette er en form for eldgammel, nasjonal kultur, sier Jan Förster.

En hellig sted

- Mange finner betrakter badstuen nærmest som en hellig plass, og som oftest er målet for byggherren å legge badstuhuset slik at det smelter sammen med naturen omkring.

BADSTUE NR 2: Både sauna og hytte

Denne badstuen som ligger idyllisk til på liten øy ved innsjøen Kaavinjärvi er bygget på ruinene av en gammel røykbadstue.

Selv om arkitekten, Seppo Häkli ville lage en splitter ny bygning, var han tro mot de stolte finske byggetradisjoner.

To små håndlaftete bygnniger

Grunnplan Sauna Sirola. V-formen åpner seg mot sjøen.
Grunnplan Sauna Sirola. V-formen åpner seg mot sjøen. Foto: Tegning: Niko Sirola

Han tegnet et hytte/sauna-anlegg av to håndlaftete seksjoner; en hytte og en saunadel. Mellom disse to dannes det et skjermet atrium. Det åpner seg med to store glass skyvedører inn til hovedhuset.

Lunt tilhold etter dukkert

Denne utplassen er for øvrig det perfekte, lune sted å oppholde seg etter et forfriskende badstubad eller en dukkert i det strømmende vannet like ved.

Anlegget består også av et omkledningsrom og et utekjøkken.

Vakker utsikt til to sider

Det indre, overdekkete arealet som vender inn mot midten av øya har to digre tredører. Fra dette uterommet er det utsikt mot en vakker bjørkeskog.

Fra plattingen på den andre siden av hytta er det utsyn mot et lite sund og over selve innsjøen.

Den erfarne håndverkeren som laftet og snekret anlegget ble involvert i planleggingen av prosjektet. Og arkitekt Seppo Häkli bidro selv i byggingen av både sauna og hytte.

Les mer:

KUL BYGNING: Sjekk ut det skrånende taket og ute/innerommet som lukkes med to digre tredører.
KUL BYGNING: Sjekk ut det skrånende taket og ute/innerommet som lukkes med to digre tredører. Foto: FOTO: Seppo Häkli Krause og Johansen
FOR ET STED: Anlegget vender vot vannet og med nærmest er atrium i midten. For et sted å nyte naturen og badstubadet! Design av arkitekt Seppo Häkli
FOR ET STED: Anlegget vender vot vannet og med nærmest er atrium i midten. For et sted å nyte naturen og badstubadet! Design av arkitekt Seppo Häkli Foto: FOTO: Seppo Häkli Krause og Johansen

Bygdøy-villaen er perfekt pusset opp

Så kul kan er norsk arkitektvilla bli

Over 1000 inspirende interiørbilder

Få hyhetsbrev fra Klikk.no Bolig

SPARTANSK: Innerommene er nøktert innredet med blant annet enkle brikser. Her står opplevelsen av naturen i høysetet.
SPARTANSK: Innerommene er nøktert innredet med blant annet enkle brikser. Her står opplevelsen av naturen i høysetet. Foto: FOTO: Seppo Häkli
SLÅ LØS: I det  velorganiserte, åpne og overdekkete uterommet henger bjørkerisene klar til bruk.
SLÅ LØS: I det velorganiserte, åpne og overdekkete uterommet henger bjørkerisene klar til bruk. Foto: FOTO: Seppo Häkli Krause og Johansen
SPOR AV GODE HENDER: Badstuen er satt opp i en tradisjonell, finsk lafteteknikk med bruk av blant annet håndteljet tømmer.
SPOR AV GODE HENDER: Badstuen er satt opp i en tradisjonell, finsk lafteteknikk med bruk av blant annet håndteljet tømmer. Foto: FOTO: Seppo Häkli Krause og Johansen
Anlegget vender med terrasse og brygge mot vannet.
Anlegget vender med terrasse og brygge mot vannet. Foto: TEGNING: Seppo Häkli
- Disse saunane tegnet av henholdsvis Niko Sirola i K2S og Seppo Häkli viser litt av den kreative ånd som preger disse arkitektenes holdning til en bygningstype som har århundregamle tradisjoner i Finland, sier direktør Jan Förster i Finsk-norsk kulturinstitutt i Oslo. Vil du vite mer som slike bygninger sjekk ut boken "Villas&Saunas in Finland".
- Disse saunane tegnet av henholdsvis Niko Sirola i K2S og Seppo Häkli viser litt av den kreative ånd som preger disse arkitektenes holdning til en bygningstype som har århundregamle tradisjoner i Finland, sier direktør Jan Förster i Finsk-norsk kulturinstitutt i Oslo. Vil du vite mer som slike bygninger sjekk ut boken "Villas&Saunas in Finland". Foto: finno.no

Denne saken ble første gang publisert 21/08 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også