Utfordringen for de fleste boligbyggere er balansen mellom innsyn og utsyn.

Noen velger å løse det ved å lukke den delen som vender ut mot nabolaget, andre planter vekster for å skjerme seg, mens noen igjen tar i bruk helt spesielle installasjoner for å beholde integriteten.

"Secret House", tegnet av det kuwaitiske arkitektkontoret AGI architects, innhylles i tåke både for å skjerme mot innsyn ute i fra og for å skape en avkjølende virkning.

- Vi ønsket at huset, sett fra gaten, skulle fremtre vennlig men også privat, forklarer en av arkitektene bak prosjektet, Maria Theresa Alafriz, i en e-post til klikk.no.

Tåkelagt=

TÅKELAGT: Huset ligger i et tett bebygd område. Målet var å skjerme det mot omgivelsene uten å bruke fysiske barrierer. Løsningen ble å la en dis strømme ut av huset i tidsstyrte intervaller. © Foto: AGI architects

Secret House=

HEMMELIG HUS: Huset har fått navnet Secret House, ligger i Kuwait by og er tegnet av AGI architects © Foto: AGI architects

Tett bebyggelse

Utgangspunktet for prosjektet var et boligområde med tett bebyggelse, men det betød også at det var lite rom for uforstyrrethet samt at utsynet var begrenset.

- Dette skapte en utfordring om å gi huset en personlighet, men uten kun å bruke arkitektoniske løsninger, beskriver Alafriz.

Høy himmel=

HØY HIMMEL: Huset er bygget rundt et indre åpent område, som strekker seg helt opp til himmelen. © Foto: Foto: AGI architects

Kjølende og skjermende tåke

Utfordringen med imøtekommenhet, integritet og kjøling ble løst med bruk av tåke.

"Tåke kjøler av gårdsrommet samtidig som det skjermer mot innsyn fra nysgjerrige naboer", skriver arkitekturnettstedet Dezeen om huset.

Disen tidsstyres i forhold boligens døgnrytme og behovet for avkjøling.

Tåkeheimen=

MYSTIKK: Når tåken siver ut skjuler den og kjøler, men den skaper også et mystikkens preg. © Foto: AGI architects

Plass på toppen

I de tett bebygde omgivelsene ble det en utfordring å skape utsyn til horisonten. Det ble løst ved å etablere en beplantet takterrasse.

- Dette gir mulighet for både å nyte byens skyline samt havet i horisonten, samtidig som man befinner seg i private, skjermede omgivelser, skriver Alafriz.

Takterrasse=

TAKTERRASSE: Huset er omsluttet på alle kanter, derfor var det viktig å etablere en takterrasse som kunne gi utsyn mot horisonten og havet. © Foto: AGI architects

Kuwaits skyline=

SKYLINE: Utsyn mot Kuwaits slyline fra takterrassen. © Foto: AGI architects

Trapper på kryss og tvers

Arkitektene har skapt en distinkt inndeling av sonene i huset. I kjelleren har de plassert garasjen.

1. og 2. etasje rommer oppholdsrom og soverom.

- Rommene er plassert i forhold til behovet for privatliv og viktighet, samtidig som områder for familiens daglige bruk vekselsvis er plassert innemellom, utdyper Alafriz.

Etasjene og takterrassen knyttes sammen med trapper og broer som beveger seg på kryss og tvers.

Trapper og broer=

TRAPPER OG BROER: Trapper og broer løper rundt om i huset for å binde de ulike etasjene og avsatsene sammen. © Foto: AGI architects

Vertikalt snitt av Secret House=

Vertikalt snitt av Secret House. © Ill.: AGI architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!