Serpentine Gallery

KULE KONTRASTER: Her ser du hvordan den uttykksfulle paviljongen åpner seg mot de fredelige omgivelsene. © FOTO: Luke Hayes

Hvert eneste år siden 2000 har det prestisjefylte Serpentine Gallery midt i Hyde Park presentert paviljonger tegnet av internasjonalt kjente arkitekter og kunstnere.

Dette er oppsiktsvekkende arkitektur som det tar litt tid å fordøye.

I godt selskap

I 2007 var turen kommer til den norske arkitekten Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta og den verdensberømte dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson, kjent for blant annet installasjonsprosjekter i Tate Modern i London og The New York City Waterfalls.

De store kanoner

De andre arkitektene på paviljong-listen kunne knapt vært tyngre. Den omfatter Zaha Hadid, Daniel Libeskind, Toyo Ito, Oscar Niemeyer, Alvaro Siza, Rem Koolhaas, Frank Gehry, SANAA og Jean Nouvel. Og i år signerte den sveitsiske mesterarkitekt, Pritzker-prisvinner Peter Zumthor Serpentine-paviljongen.

På en snurr

Paviljongen til Thorsen og Eliasson med den agressive, haikjeftaktige fasaden svinger seg i to fulle spiraler fra bakkenivå og oppover til toppen hvor gangbanen integreres i taket. Resultat er dramatisk. Fra det høyeste punktet på bygget var det mulig å se over Serpentine Lake og Kensington Gardens.

En høydare

"Målet med prosjektet var blant annet å redefinere den tradisjonelle en-etasjers paviljongen med å tilføre den et nytt element; høyde", sa de to bakmennene, Thorsen og Eliasson da bygningen ble åpnet.

Snøhetta Serpentine Gallery

PÅ EN SNURR: Flere arkitekturkommentatorer har beskrevet 2007-utgaven som surrealistisk. © FOTO: Luke Hayes

Snøhetta Serpentine Gallery=

MAGI MIDT I HYDE PARK. I sommerkveldene i 2007 lyste Snøhetta- paviljongen som en eventyrlig, stor lampe. © FOTO: Iwan Baan

Snøhetta Serpentine Gallery=

EN VEGG AV TRÅD: Tråd-effektene i "gapet" gir en sterk , visuell virkning. © FOTO: John Offenbach

Stål, tre og sklisikkert belegg

Bærekonstruksjonene i det eventyrlige designet er i stål, mens kledningen utenpå er laget av mørke treplater. Gangbanen som streber jevnt og trutt oppover i slake sirkler mot toppen har et skisikkert belegg.

Snøhetta Serpentine Gallery.

MAGI: Utsikten innefra haikjeften er upåklagelig. © FOTO: Joh Offenbach

Snøhetta Serpentine Gallery.

ET SPENSTIG AMFI: Sitteplassystemet har en spennende, usymetrisk utforming. © FOTO: John Offenbach

Snøhetta Serpentine Gallery=

BRIKKER I ET SPILL: Galleri-løsningen innvendig har en form og rytme som matsjer paviljongens utradisjonelle ytre. © FOTO: Iwan Baan

Dagslys fra alle kanter

Dagslyset siver inn i bygningen via både via fasaden og fra toppen av kremmerhuset. Interiøret preges av et geometerisk mønster som omfatter både vegger og sittebenk-systemet. Flere av disse Serpentine- paviljongene, blant annet Frank Gehrys fra 2008 er blitt solgt og satt opp på nytt andre steder.

Snøhetta Serpentine Gallery

Snøhetta Serpentine Gallery © TEGNING: Snøhetta

Snøhetta Serpentine Gallery=

Snøhetta Serpentine Gallery © TEGNING: Snøhetta

Snøhetta Serpentine Gallery=

Snøhetta Serpentine Gallery © TEGNING: Snøhetta

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!