Tove Seberg mener at kanskje hennes beste råd er å se på hagen på samme måte som innredningen av et rom eller et helt hus. Det betyr at først av alt må du tenke gjennom måten du kombinerer de fargesterke og de mer nøytrale vekster på.

En levende rytme

- Og hemmeligheten er å få til den riktige, ledige miks. Dette er nesten som arkitektur, sier Seberg i Zett As til Bonytt.no. Og et avgjørende grep i dette spillet er å skape både en vekslende rytme og kontrast flere steder i hagen, utdyper hun. Det er dette som til syvende og sist (etter en god porsjon innlevelse og innsats) skaper en unik stemning i uterommet, mener hageentusiasten.

De lange og korte linjer

Seberg har også en annen lidenskap tilknyttet det kreative arbeidet med hagen; og det er å lage lett oppfattbare, lange og kortere perspektiver i uterommet. Hennes egen tomt et godt eksempel på dette poenget. Hun innredet uterommet og stuen slik at det fra innefra stuen stuen i første etasje ble fristende å titte ut og følge hagens bølger med blikket.

Kult i kveldslys

Denne spesielle synsopplevelsen forsterkes om kvelden når en rekke diskre utelamper skaper spenstige lysoaser som igjen gir dybde til terrenget rett utenfor familiens funkishus på Oslo vest. Noen spotter har hun plassert i bakkenivå, andre i knehøyde. Noen lyser opp, noen ned - og sluttresultatet er nesten magisk.

Uteplass Tove Seberg

UTEKJØKKEN I SÆRKLASSE: Utekjøkkenet med avlastningsflater i ulike høyder drives av to stålkassetter med biobrensel. Grue og topplater i kleberstein. © FOTO: Espen Grønli

En sone for trivsel

I enden av hagen anla hun et egentegnet utkjøkken med god plass til matlaging i det fri. Her er den åpne gruen som drives av to biobrensel stålkassetter en grei og effektiv løsning å ha når kjøtt er fisk skal tilberedes.

Leca og kleberstein

Utkjøkkenet som står i en passende, armlengdes avstand fra spisebordet er bygget opp av Leca-blokker som ble pusset og hvitmalt. Både grue og arbeidsbord ble delvis kledd med kleberstein. Dette er et vakkert, norsk steinmateriale som holder godt på varmen. Stilen på dette kjøkkenet med tilhørende pergola er for øvrig den samme som på hovedhuset; senfunkis.

Lag dine egne høydepunkter

Ellers disponerte Tove hagearealet slik at det ble plass til både grupper av planter og busker i store og små bed - eller i egen krukker. Enkelte høydare er det ikke mulig å komme utenom. De er svært viktige sier designeren. Seberg bruker både høye strå og enkelte oppstammete trær til pryd på hagens øverste nivå. Enkelte vekstene tar hun for øvrig inn i huset om vinteren og passer godt på dem der, blant annet med vanning til de blir klare for utplanting.

Lavere nivå med liljer

I tillegg til disse høydepunkter omkring i hagen legger Seberg vekt på dele opp vegetasjonen i nivå. Her er det både et topp og mellomnivå med roser og et nærmest markdekkende sjikt av klatreroser, liljer og frodige, tykkbladete stauder.

Lavendel i lange baner

De lave, lubne og velduftende lavendelbedene som slynger seg langsetter og avgrenser den store, grå terrasseplattingen er for øvrig et karakteristisk blikkfang i Sebergs frodige villahage.

Uteplass Tove Seberg

LAVENDEL RULER: Stive og velduftende lavendeltuer danner en myk, bølgende overgang til resten av vegetasjonen i Seberg-hagen. © FOTO: Espen Grønli

Furet, værbitt

Den sølvgrå terrasseplattingen er utført av planker i et hardtreslag. Og den er ikke blitt behandlet med noen ting siden den var ny for mange år siden. Da får materialet dette værbitte uttrykket. De blåfiolette lavendeltuene omkring treplattingen danner en myk overgang - en naturlig opptrapping fra terrassegulvet og mot den høyere vegetasjonen som dominerer anlegget.

Andre planke-alternativer

En annen interiørdesigner i hovedstaden, Tove Meldgaard kan vise til bruk av et annet, oppsiktsvekkende terrasseplanksystem.

Uteplass Tove Seberg.

OPPLYST UTEROM: Tove har bygget opp bedene med en stor variasjon i størrelsen på vekstene. © FOTO: Espen Grønl

Uteplass Tove Seberg.

SØLVGRÅ VERDEN: Hardtreet i både platting og benk er ubehandet. Dette gir veden en sølvgrå patina. To spotter er montert på en stålstang. En vender opp, en annen lyser ned mot bakken. © FOTO: Espen Grønl

Uteplass Tove Seberg.

RÅ DESIGN: Den rustikke tømmertrappen leder opp fra parkeringsplassen foran huset og til tomtens høyeste nivå; uteplassen. © FOTO: Espen Grønli

Uteplass Tove Seberg

STILLE SONER: Uterommet har flere soner som man kan trekke seg tilbake til. Hvit hvilestol fra Ikea. © FOTO: Espen Grønl

Trappen er et funn

Fra parkeringsplassen like ved hovedveien går du opp en spektakulær trapp bygget av både liggende og stående rundtømmerstokker. Trinnene er laget av rustrød brostein. Denne oppgangen har stått i flere år og den virker totalt upåvirket av tidens tann. Den har med andre ord bestått sin prøve.

Rustikk ramme

- I tillegg til at denne rustikke hagegangen med tilhørende vekster er funksjonell, har den også en oppgave som hagearkitektur. Den danner en variert ramme om atkomsten til uteområdene våre, kommenterer Tove Seberg.

Rokering av inne- og uterom

Utviklingen av dette utområdet skjedde for øvrig i takt med endringer på funkishuset.Poenget var å få hagen så visuelt tett innpå huset, og særlig stuen som mulig, sier Seberg. Derfor ble det også foretatt enkelte rokeringer på rommene inne i hovedhuset.

Sommerfuglblomsten.

OMSVERMET: Den over en meter høye Sommerfuglblomsten er en vakker plante som alle slags insekter elsker duften av. © FOTO: Espen Grønli

Uteplass Tove Seberg

TRAPP TIL TOPPS: Den yppige vegetasjonen er en fin velkomst på veien opp til terrassen. © FOTO: Espen Grønl

Uteplass Tove Seberg.

EN KLAR PLAN: - Jeg synes en hage bør ha et samspill mellom vekster i ulike farger og høyder, sier interiørdesigner Tove Seberg i Zett AS. Spennende siktlinjer er også et pluss. © FOTO: Espen Grønli

Sommerfuglblomsten og andre favoritter

Den en meter høye sommerfuglblomsten er familiens store favoritt.

- Vi mennesker merker ikke at den lukter i det hele tatt, men det gjør alle tenkelige sommmerfugler som svermer omkring den hele sommren, sier beboerne.

Et annet inpirerende innslag i Seberg-hagen er en oransje såkalt daglilje. Navnet kommer av at den blomstrer bare en, eneste dag i løpet av hele året. Og dette enestående fenomenet går beboerne sjelden glipp av...

Nyheter hvert år

Selv om Tove Seberg mener å funnet et passende grunnsortiment av planter i hagen klarer hun ikke å dy seg for å kjøpe noen nye, blomstringsvillige vekster hver eneste sesong. Disse småsuppleringene er liksom prikken over i-en.

Vedlikeholdet er viktig

For å ta vare på frodigheten i hagen har eierne lagt inn såkalte svetteslanger i alle bed. De er såpass mye hjemme på sommerstid at det holder at de en gang i mellom slår på vanntrykket når de merker at vekstene trenger litt ekstra væte. Dette pleier å holde.

Uteplass Tove Seberg

LYS I MØRKET: Strategisk plasserte lyspunkter fra Eurolys gir dybde og perspektiv til uterommet. © FOTO: Espen Grønl

Uteplass Tove Seberg

TRE GRØNNE NIVÅ: I de øvre deler av hagen ser vi hvordan Tove Seberg tenkte da hun innredet hagen. Lengst oppe vaier et oppstammet tre - så kommer høystilkete rosa roser - og det nederste sjikt ned mot bakkeplan dannes av dekorative klatreroser. © FOTO: Espen Grønli

Tegning Hage Tove Seberg Hage Uterom interiørdesigner Tove Seberg Oslo=

VELDISPONERT: Utekjøkkenet ligger i enden av den langstrakte hagen. © TEGNING: T.Seberg Zett AS

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!