Tanken om å la terrenget forme bygget er et gjennomgående prinsipp i arkitekturen.

Det handler blant annet om at boligen skal bli en minst mulig belastning for omgivelsene.

Arkitektene bak denne villaen i Stockholm ønsket at bygningen skulle oppleves som en forlengelse av den bakenforliggende bakken.

"Huset vokser ut av omgivelsene på en slik måte at plenen former taket på huset", skriver arkitektkontoret RB Arkitektur i sin beskrivelse av prosjektet.

- Husets utforming og plassering er et resultat av en analyse vi gjorde av plassen. Vi så på topografien, solforholdene og kringliggende veier. Vi ville gi huset en rygg mot de to veiene og samtidig skape en beskyttet uteplass som tok inn kveldssolen, forteller arkitekt Rahel Belatchew Lerdell til klikk.no.

Modernistisk=

MODERNISTISK: Interiøret har et tydelig modernistisk uttrykk, med tydelige og rene linjer. © Foto: Patrik Engquist

Tomten bestemte utformingen

Belatchew Lerdell forteller at de generelt jobber etter prinsippet om at det er stedets forutsetninger som bestemmer utformingen av et hus.

I dette tilfellet sto de ovenfor en skrånende tomt med veier på to sider.

- Vi lot de ulike rommene klatre oppover skråningen, og bakkens nivåforskjell gjorde at den bortre delen av huset ble bygd inn i terrenget, forklarer hun.

- Så fantes det parallelt et ønske om å utforske andre måter å skape volumer der grensen mellom ulike overflater viskes ut; tak går over i mark, vegg blir til tak og landskap går over i bygning uten avbrudd.

Terrassert=

TERRASSERT: Fra det som er husets "offentlige" fasade går det en trapp opp til den mer private delen av villaen. © Foto: Patrik Engquist

Frie hender

Det eneste kravet huseierne stilte var hvor mange rom huset skulle inneholde.

- Utover dette fikk jeg helt frie hender, sier Belatchew Lerdell.

Skjermet uterom=

PRIVAT UTEROM: Ved å utforme uterommet på denne måte, fikk man et område som både skjermer for innsyn og som er vendt mot kveldssolen. © Foto: Patrik Engquist

Forlengelse av terrenget

For å understreke husets tilpasning til terrenget, lot arkitektene taket vokse rett ut av bakken og dekket det med vegetasjon.

På den måten viskes overgangen mellom terreng og bygning ut.

Fra terreng til tak=

FRA TERRENG TIL TAK: Husets tilpasning til terrenget trer tydeligst frem i bakkant, hvor bakken fortsetter videre innover taket. © Foto: Patrik Engquist

Terrengbevegelse=

TERRENGBEVEGELSE: Huset følger terrenget fra bakkant til front. © Foto: Patrik Engquist

Jordvarme

Huset er bygget i en stamme av betong med en pusset fasade og tak kledd i sedum.

Det benyttes jordvarme til oppvarming av villaen. Varmen fordeles i gulvet ved hjelp av en varmepumpe.

- Generelt i alle våre prosjekter ser vi det som en selvfølge å arbeide inn løsninger for lavt energibruk og integrerte, grønne arealer, utdyper Belatchew Lerdell.

Stilrent interiør=

STILRENT: De enkle og stramme linjene er gjennomført gjennom hele villaen. Her fra kjøkkenet. © Foto: Patrik Engquist

Planskisse=

PLANSKISSE: Slik er grunnrisset til villaen. © Ill.: RB Arkitektur

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!