Ungt, friskt , moderne.

GODE PROPORSJONER: Hoveddelen av den lille sommrhytta har en trekantform. I denne delen ligger blant annet stuen med sjøutsikt. © FOTO: Espen Grønli

Denne lille arkitekthytta har stor personlighet, og ønsket til Cecilie Wille i Morfeus Arkitekter var å lage et sted hvor beboerne kunne "løpe inn og ut på bare ben".

Hennes arkitektoniske hovedgrep var å lirke bygningskroppen ned i en bergkløft.

Det fikk hun til ved å gi hytta en trekantform.

En figurskåret treplatting går rundt store deler av fronten av hytta.

Tidløshet fremfor trender

- Trekanthytta er fra 1997, og jeg fokuserte på tidløshet fremfor trender, forteller Wille.

- Bygninger overlever sin samtid, og de skal fungere og vekke interesse i mange tiår.

Wille beskriver hvordan hun føler seg fri hver gang hun tegner noe.

- Jeg er opptatt av ikke å ha noen spesiell stil som arkitekt.

Tilpasset omgivelsene

Taket og utegulvet av trykkimpregnert tre vil med tiden bli grått som som svabergene omkring på tomten. Det rimelige ytterpanelet er malt i en grå valør som står til en rød hytte som ligger ved.

Storslått utsikt=

ÅPEN HORISONT: Foran hytta ligger det en rekke holmer, øyer og skjær. Den travle skipsleia ligger ligger enda lenger ut, nesten helt ved Færder fyr. © FOTO: Espen Grønli

Store skyvedører

To store skyvedører og vinduer fra gulv til tak åpner stua mot sjøen.

Inne i stuen er peisen bygget inn i veggen for ikke å oppta plass ut i rommet, samtidig som den plane peisen gir et rent rom.

Stue på høykant

Fordi både økonomi og boareal var begrenset, la Wille vekt på å skape et stort, luftig hovedrom - en storstue i forkant av hytta.

Dette er husets sentrale element med en takhøyde på over 3,5 m på det høyeste.

To store skyvedører, hver på 2 x 2 m, åpner hovedrommet mot terrassen, som er på 40 kvm.

Stuetaket er formet som en kvart pyramide, og et bånd av småvinduer går i overkant av fasadevinduene.

- Alt dette dette gjør sitt til at stuen og hele huset virker større enn det egentlig er, forteller Wille.

Miks av store og små vinduer=

HØYREIST STUE: Arkitekten prioriterte å lage et stort, dominerende stuerom i hytta. Det er lavest i forkant, hvor det måler 2,9 m helt fremme ved fasaden. Innerst i bygningen, ved soverommene er takhøyden 3,5 m. Dette grepet medfører at dette luftige rommet og hele hytta virker større enn den virkelig er. Vindusbånd i to rekker, et over det andre. © FOTO: Espen Grønli

ARKITEKTEN: - Min oppgave var å lage en ramme rundt beboernes ferieliv, sier arkitekt Cecilie Wille i Morfeus Arkitekter. © FOTO: Espen Grønli

Smug

Selv om hytta på sett og vis er presset ned i den smale bergkløften, ble det likevel plass til små, sjarmerende smug mellom svabergene og bygningen.

Uslepet Otta-skifer foran peisen.

REN VEGG: Wille ville ikke at peisen skulle stikke ut i rommet. Derfor er peisrommet og pipa plassert på utsiden av hytta. © FOTO: Espen Grønli

Nytt mot gammelt=

HVALFANGERMINNER: De to runde, rød kulene er visstnok polene til det gamle hvalfangerbåtkompasset. © FOTO: Espen Grønli

Smug mellom hytte og svaberg=

VÆRBITT: Den grå plattingen er som en del av fjellet og fungerer sommerstid som en forlengelse av interiøret. © FOTO:Espen Grønli

Grunnplanen.

PLANSKISSE: Slik er utformingen av hytta løst. © ILL.: Cecilie Wille

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!