Den tradisjonelle ytterkledningen på en hytte er tre. Noen velger imidlertid å strekke det litt lenger og kler hytta i betong og glass.

Andre igjen går til ytterpunktet og lar hytta bli et speilbilde av omgivelsene, slik ekteparet Anne og Lars Trægde planlegger i Vestfold-skjærgården, i samarbeid med det danske arkitektkontoret JAJA Architects.

Prosjektet er allerede fremlagt for Tønsberg kommune, som stiller seg positive til det.

- Dette er spennende. Vi er veldig positive til å få dette realisert, forteller kultursjef i Nøtterøy kommune, Einar Schistad, til avisen Tønsberg Blad.

Det evige dilemma

Utgangspunktet for prosjektet var det evige dilemmaet; hvordan bygge i et naturområdet som du i utgangspunktet ønsker skal være uberørt.

Svaret ble å kle veggene med speillignende plater.

"Ved å gjøre det på den måten, vil det oppstå en gjensidighet mellom to diametrale motsetninger, kultur og landskap", skriver arkitektene om prosjektet.

Kan plasseres overalt=

NATUROPPLEVELSE: Ifølge ideskaperne kan hyttene lett fraktes, blant annet med helikopter, og plasseres der man måtte ønske. © Foto: JAJA Architects

Flere bygningskropper

Selv om én hytte speiler omgivelsene fullstendig, vil utsynet fra den ifølge arkitektene likevel være begrenset. Dette har de løst ved å plassere flere bygningskropper i tilknytning til hverandre, slik at det oppstår speilinger av omgivelsene som reflekteres inn vinduene.

Tilpasset alle omgivelser=

PÅ VIDDENE: Med sin speilende overflate, glir hyttene inn i en hver omgivelse. © Ja Ja Architects

Fristed for kunstnere

Til avisen forteller kunstnerne at de ser for seg at hyttene kan bli et fristed for kunstnere.

- Kunstnere kan av og til føle et behov for å komme seg ut av sine vante omgivelser. Dette kan være et slikt fristed. Her vil man forhåpentligvis både kunne se seg selv, samtidig som man også ser seg selv i forhold til naturen, sier de.

Planen er å sette opp ni hytter rundt om i Norge og Sverige.

Glir inn i omgivelsene=

SKOGENS RO: Tanken er at speilkledningen skal gjøre at hyttene glir fullstendig ubemerket inn i naturen og omgivelsene. © Foto: JAJA Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!