Byggherrene ville ha en familiehytte som åpnet seg generøst mot den barske fjellnaturen i Gudbrandsdalen. De ville både bo i naturen og ha det komfortabelt, selv når vinterstormen uler rundt den langstrakte bygningen.

Hytta ligger utsatt til på toppen av en slak ås på nesten tusen meter over havet.

Lagring under taket. Fleksible slangelamper=

VEDLAGRING I BOKHYLLEN: De tre Brunstad-sofaene er satt sammen til en hyggelig hestesko. Alle tre er spesialbestilt med et slitesterkt, amerikansk stoff. I midten et Bolia-bord. © FOTO: Espen Grønli

Lokal Otta-skifer på taket=

FJELLSTØTT: Dette er ny arkitektur som passer i det norske høyfjellet. © FOTO: Espen Grønli

Glasskarnapp

Fra yttergangen kan man se tvers igjennom hytta, og man får en panoramautsikt over fjellnaturen omkring.

Dette er mulig fordi arkitekt Kim Skaara har laget et gedigent glasskarnapp som strekker seg over hele fronten av spisestue- og kjøkkenområdet.

Lekkert utsiktsrom

Den dristige bruken av glass gjør utbygget til et attraktiv rom å oppholde seg i, til alle årstider. Ikke minst på klare, månelyse kvelder kan stemningen bli magisk. På grunn av alt glasset, som også strekker seg til litt av taket, er det som om man sitter utendørs i det blålige nattemørket.

Glasstaket gir himmelsk utsikt.

FULL UTSIKT FRA GANGEN: De smekre stolene og bordet er fra Gramrode Møbelfabriks "Naver Collection". © FOTO: Espen Grønli

Krevende glassarbeider

De avanserte glassarbeidene er utført av glassmester Ketil Gulbrandsen, som blant annet også har gjort de omfattende glassarbeidene på Mortensrud kirke i Oslo.

Glasskap innfelt i veggen.

STILRENT: Lenestolen fra italenske Poltrone er i lyst skinn. Massiv, slitesterk eik i alle gulv. © FOTO: Espen Grønli

Gjennomsiktig peis=

TRANSPARENT: Den gjennomsiktige peisen tegnet arkitekten til hytta. Den skjermer mellom stuer og kjøkken, og kan ses fra mange kanter. © FOTO: Espen Grønli

Tilbaketrukket sone

Stuen ligger helt i sørenden av bygningen og her er plassen utnyttet til minste detalj. Tre sofaer er satt i hesteskoform og inviterer til sosialt samvær. De både dype og rommelige hyllene opp til taket er fine for bøker. Hytteierne bruker dem også til å tørke og lagre peisved.

Delikat dekor

Både utenfor barnesoverommene, ved glasskapet i spisestuen og ved den spesialtegnete stål-og glasspeisen henger det modernistiske veggtepper. De er designet av tekstilkunstner Adrienne Øwre.

Beboerne mener at veggteppene myker opp det renlinjete interiøret.

Aluminium i taket=

ALUMINIUM PÅ TOPP: Soveværelsene ligger på hver sin side av den lange midtgangen. Aluminumsfelter i taket. © FOTO: Espen Grønli

Aluminium i taket

I tillegg til de to stuene inneholder hytta tre soveværeler pluss det helt åpne og svært sentralt plasserte kjøkkenet. De to spesiallagde glass-skyvedørene, som skiller kjøkkenet fra yttergangen, er 2,7 m høye og går helt opp til himlingen. Taket er malt med flere strøk aluminiumsmaling. Dette gir et er vakkert, matt sølvaktig skinn i overflaten.

Varme over alt

Det er vannbåren varme i alle gulv, og alle tekniske innstallasjoner styres fra et lite teknisk rom som er plassert like ved inngangspartiet.

Spesialtilpasset gjerde=

SPESIALTILPASSET GJERDE: Arkitekt Kim Skaara har også tegnet gjerdet som omgir hytta. © FOTO: Espen Grønli

Urnorske tradisjoner i nytt perspektiv

- Denne familiehytta tar utgangspunkt i de små, lave bygningene som ligger på denne trivelige setervollen, utdyper arkitekt Kim Skaara. Glassvalgangen i front av bygningen gir den samme beskyttelse mot vær og vind som de tradisjonelle svalgangene i de gamle, norske tømmerbygningene - men de slipper inn dagslyset i fullt monn, sier han.

Glir inn i setermiljøet

Tørrmurene som omgir mye av hytta, er laget av bruddskifer fra Oppdal. De er formet og murt på en måte som gjør at bygningen glir inn i setermiljøet. Gavlen er ikke høyere enn på nabohyttene. Lokal Otta-skifer dekker taket.

Oppdal-skifer som kledning=

STEIN RUND BAUT: Grå Oppdal-skifer kranser bygningen.. © FOTO: Espen Grønli

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!