Hyttereportasje Egersund

UBERØRT: Arkitekten håpet at eierne ivaretok intensjonen med de uberørte uteområdene, og slik er det også blitt. © Foto: Frode Larsen

I den karrige fjellsiden ligger det 10 hytter, som tilfeldig kastet oppover det bratte terrenget. Selv om de er grå, enkle og ganske så anonyme, har de moderne hyttene både indre og ytre kvaliteter som er tilpasset den sårbare naturen.

- Hyttene er bygget og formet etter landskapet, og fungerer som et supplement til den eksisterende byggeskikken. De er konstruert som gamle løer eller naust, inspirert av lokale byggeskikker, forteller arkitekt Dag Roalkvam til Hytteliv.

Inkluderende

Kommunen, oppdragsgiver, arkitekt og eiere jobbet sammen for å skape noe unikt for hyttefeltet på Svånes.

De har lykkes med å nyttiggjøre seg av de storslåtte omgivelsene uten å gå på akkord med behovet for å verne den utsatte og sårbare naturen.

Det hele startet med et forslag om 20 hytter på feltet.

Dette ble ikke godkjent av kommunen, og antallet ble dermed redusert til 10. Arkitekt Dag Roalkvam overtok deretter prosjektet sammen med kollega Inga Lindstrøm.

Hyttereportasje Egersund

NATURLIG UTESTUE: Taket er trukket over en del av terrassen med en utebod i bakkant. En enkel solskjerm gir ly for sola. © Foto: Frode Larsen

Hyttereportasje Egersund

FAVORITTEN: Terrassen omslutter hytta på tre sider. Om morgenen er dette favorittplassen. © Foto: Frode Larsen

- Vi ønsket en mer inkluderende form og et mer naturlig uttrykk enn det som var i den opprinnelige ideen.

- For å oppnå bedre samspill med det dramatiske, lot vi hyttene «sprenge» seg ut av fjellet som løsrevne kampestein. De ble lagt med gavlen mot havet og med en flytende overgang mellom fjell og bygning, forteller han.

Selv om dette medførte en ny runde med omregulering, var oppdragsgiveren Hellvik Hus og kommunen svært fornøyde med løsningen, forteller Roalkvam.

Hyttereportasje Egersund

SOVEROM: Foreldrenes soverom ligger på det midterste nivået med en smal vindusrad på to sider. Senga er bygget opp av enkle skapmoduler fra Ikea for å få riktig høyde til vinduene. © Foto: Frode Larsen

Planløsning

Jorunn og Tom Angelsen kjøpte hytta i 2005, og har siden hatt glede av den i alle årstidene ute ved havgapet.

- Naturen kommer tett på, og siden hyttene er utformet for alle typer vær, trives vi like godt når havet stormer som når det er blikk stille og varmt, sier Jorunn.

Hytta til familien Angelsen er på 73 kvadratmeter grunnareal fordelt på tre plan med totalt 93 kvadratmeter boareal.

Det midtre planet inneholder kjøkken, bad, bod, ett soverom og utgang til terrassen, som omslutter hytta på tre sider.

På øverste plan er det en luftig hems, og på nederste en hovedstue med peis. På et mellomnivå i bakkant er det også to små soverom.

Hyttereportasje Egersund

HOVEDPLAN: På hovedplanet er kjøkken, spiseavdeling, ett soverom, bad, bod og tilgang til en mellometasje med to soverom. © Foto: Frode Larsen

Hyttereportasje Egersund

KJØKKEN: Steingrå kjøkkeninnredning og svarte skiferfliser på gulvene bekrefter de røffe omgivelsene utenfor. © Foto: Frode Larsen

- Her er det tre elementer som utfyller hverandre; det tårnaktige som gir utsyn og lys, midtpartiet som er sentralen alle aktiviteter springer ut fra, samt det huleaktige på grunnplan, som gir en lun sone, forklarer Dag Roalkvam.

Smart kledning

Hyttenes naturlige tilnærming til området forsterkes av materialvalget utvendig.

- Siden været er en viktig faktor på disse kanter, har vi latt alle utvendige bord være i ubehandlet, moden gran av god kvalitet.

Hyttereportasje Egersund

STUA: På nederste plan er stua. De forskjellige nivåene fungerer som værmessige soner. © Foto: Frode Larsen

Hyttereportasje Egersund

SMARTE SKODDER: De store, skinnegående skoddene skyves foran vinduene. © Foto: Frode Larsen

Cellestrukturen i gran lukkes når treet tørker. Fukt trenger derfor vanskeligere inn enn i for eksempel furu.

Kledningen er satt opp med god lufting til veggen bak og 6 millimeter klaring mellom bordene. Med denne teknikken blir heller ikke vannet stående på treet, og panelets levetid forlenges betraktelig.

Treverket grånes over tid, ned til steinfarge, noe som forsterker inntrykket av naturlige elementer i landskapet, forteller arkitekten.

Både i front og på sidene av den høyreiste delen er det montert opp store, skinnegående skodder.

Disse skal ikke bare verne vinduene mot slagregn. Når de trekkes for, «lukkes» hyttene som sikring. Samtidig demper det speilreflekser fra de store vinduene, noe arkitekten var veldig opptatt av.

Les også:

Slik planter du roser

Disse hyttene er gullgruver

De beste nye designerne

Stor test av barnesykler

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!