Fikk støtte:

Artikkelen er laget med utgangspunkt i en veileder utarbeidet av Ressurssenteret for eldre landbruksbygninger, skrevet av Tove Elise Ihler. Prosjektet har fått midler av Verdiskapingsprogrammet hos Riksantikvaren, Landbruksavdelingene hos Fylkesmannen i Hedmark, Østfold og Akershus, samt Kulturminneavdelingene hos fylkeskommunene Hedmark, Østfold og Akershus.

Magasinet Lev Landlig har samlet ti gode råd til deg som ønsker å utbedre et gammelt hus, uten å miste husets sjel på veien.

Det er for eksempel ofte lurt å bruke de samme teknikkene som ble brukt da det først ble bygget. Mose kan fortsatt fungere godt som isolasjon.

Man kan også oppnå godt inneklima uavhengig av boligens alder.

Se alle tipsene nederst i saken.

Bygningsantikvar Fredrik Jensen veileder huseiere som står overfor slike utfordringer. Han er opprinnelig snekker og har spesialisert seg på eldre hus.

Han sammenligner oppussing av gamle hus med sminke:

- Dette fremhever ditt utseende og din personlighet. Tenk deg at det er andre som legger denne sminken, og at du ikke blir fornøyd. Du føler deg fremmedgjort. Makeupen gir deg en look som ikke er «deg».

- Tenk deg at det ikke går an å få bort sminken, at du må gå med den ute blant folk mens du registrerer hvordan andre får et annet inntrykk av deg enn den du er og vil fremstå som. Slik har mange hus det, forklarer han.

Oppussing av gamle hus

Jensen mener man bør ha disse tre momentene i bakhodet før man går i gang med oppussingen:

1. «Bo deg inn». Slik møtes dine behov og husets kvaliteter. Gode materialer eldes vakkert. Dårlige forfaller.

2. Karakter. Kvalitet. «Sjelen» er det ved huset som appellerer til deg. Gamle hus har gode gener. Det er derfor de har overlevd.

3. Råd fra fagfolk er ofte anbefaling av egne produkter. Mye er bra, men ikke nødvendigvis riktig for ditt hus.

Les flere råd på hans nettside Byggvernlosen.no.

Du finner også mer informasjon om økonomiske støtteordninger nederst i denne saken.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!