Flytter du inn i helt ny bolig vil inneklima forhåpentligvis ha vært et tema hos utbygger. Direktoratet for byggkvalitet har utformet TEK 10, som er tekniske krav til nye byggverk - og alle nybygg i Norge må følge denne standaren.

I eldre boliger kan det derimot være så som så med inneklimaet, men sunt inneklima behøver heller ikke være avhengig av alderen på boligen din, mener Kai Gustavsen, fagsjef inneklima, HMS/miljørettet helsevern i Norges Astma og Allergiforbund. Han har 18 års erfaring fra bedriftshelsetjeneste som yrkeshygieniker og arbeid med miljørettet helsevern i skole og barnehage.

Du kan gjøre mye selv

Han påpeker at det er mye du selv kan gjøre for å få et godt inneklima i din gamle bolig.

- De fleste kan få bedre inneklima i egen bolig ved å gjøre noen endringer og innarbeide noe rutiner.

Han beskrives et godt inneklima som en investering og oppfordrer boligeiere til å opparbeidet seg kunnskap om hva som skal til for at boligen skal fungere etter hensikten.

- Vi som har jobbet med inneklima en stund ser at det er stor kunnskapsmangel i befolkningen om hva inneklima er og hvordan det kan påvirkes, bemerker Gustavsen.

Nettopp derfor arrangerer NAAF flere kurs og inneklimakonferanser der deltakerne får praktisk inneklima- og bokompetanse - altså tips til hvordan boliger skal brukes og driftes.

Riktig temperatur

- Temperatur er den aller viktigste faktoren. Jeg pleier å si at "20 er bra for hue!" Både i boliger og skolebygg. 20-22 grader gir det optimale miljøet for læring, konsentrasjon, ytelse og trivsel.

Kai Gustavsen mener derfor alle oppholdsrom bør ha termometer på innervegg slik at lufttemperaturen kan leses av.

Nå på sommeren er det viktig at du er sikker på at alle varmekilder er slått av i alle rom. Blir soverom eller oppholdsrom oppvarmet av sola kan du vurdere utvendig solavskjerming på disse vinduene.

Du bør sjekke at alle lufteventiler i yttervegg er åpne og at vinduene kan settes i luftestilling. Og er du plaget av pollenallergi bør du gå til innkjøp av filter du kan sette i vindusrammene.

Utenom røyking er trolig fukt den enkeltfaktoren som bidrar mest til dårlig inneklima.

Oppdager du fukt i hjemmet, må det utredes og fjernes raskt av kompetente fagpersoner.

- Ofte oppstår fuktskader rundt vinduer eller i kjellerrom på grunn av kondens, fordi luftfuktigheten inne er for høy. Kondens dannes når fuktig varm luft treffer en kald overflate, slik som et vindu, sier Kai Gustavsen.

De vanligste problemene

- Når man ønsker å forbedre inneklimaet i boligen starter det ofte med et problem. Det er noe med inneklimaet man føler ikke er bra nok. Litt avhengig av hvilket behov du har velger du strategi, sier seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Mads Mysen.

Dette er de mest vanlige problemstillingene, ifølge forskeren:

1. Innestengt luft

Er det innestengt luft i boligen tyder på at det er for lite luftgjennomstrømning. Det kan være på grunn av gammelt anlegg med naturlig ventilasjon eller mekanisk avtrekk. Det er svært viktig at avtrekksviften fungerer. Det kan også være du bør anskaffe nye lufteventiler, eller kontrollere at de du har er åpne.

Mange lukker luftventilene for å unngå kald trekk i boligen og spare energi. Problemet oppstår når du glemmer å åpne luftventilene igjen når det har blitt varmt. Hvis du skifter vinduer som ikke er tette, bør du få nye vinduer med luftespalt. Luftespalt er en friskluftventil som gjerne sitter over vindusbladet. Hvis du ikke skifter til vinduer med luftepalt, risikerer du å redusere luftstrømmen inn i bygget og øke undertrykket i boligen. Det viktig å sørge for god luftstrøm inn i boligen. Spesielt på badet. Det må også være spalt under badedøren, for å få god gjennomlufting.

Dårlig ventilasjon kan kompenseres med gode lufterutiner, for eksempel 5 minutter vinduslufting hver morgen. Det er også viktig at du ikke tetter igjen kanalene når du pusser opp bad og skifter kjøkken i en eldre bolig. Da vil det bli dårlig ventilasjon etterpå.

2. Fuktproblematikk

Fuktproblemer bunner gjerne i mye av det samme som innestengt luft. Har du fuktproblematikk i boligen kan det være lurt å sjekke spalteventilene. Er de åpne? Det kan også være lurt å unngå tørking av klær innendørs - i hvert fall bør du sørge for at vinduer er åpne mens du tørker klær. Dette for å unngå kondens. Det kan være smart å investere i en kondenstørketrommel. På badet kan fuktproblemer oppstå når det er for lite avtrekk på badet. Sjekk om du kan øke avtrekksmengden. Et godt tips er dessuten å avslutte hver dusj med kaldt vann (du behøver ikke å dusje kroppen i det kalde vannet). Dette vil "binde opp" kondensen og redusere fukttilførselen til badet.

I forhold til ventilasjon på badet er det viktig å gjøre ren avtrekksventilen. Er det en vifte på innsiden, må denne kunne gjøres ren. Viften inneholder gjerne elektroniske komponenter som ikke tåler så mye - så husk å skru av strømmen og vask den første halvmeteren av kanalen med en fuktig klut, eventuelt kan du bruke munnstykket på støvsugeren.

3. Støy

Støy kan komme fra forskjellige ting som mekanisk balansert ventilasjon og avtrekksvifte på kjøkken og bad, men dette gjelder jo kun i kortere perioder og er mulig for beboer å påvirke. Den mer plagsomme støyen kommer gjerne fra utsiden av boligen. Aktuelle tiltak er å montere lufteventil med lyddemping, eller å balansert ventilasjon.

Bor du i ny bolig kan det være at aggregatet for balansert ventilasjon bråker litt. TEK 10-kravene for støy fra ventilasjonsanlegg er nemlig ikke spesielt strenge. De som er sensitive for støy bør stille strengere krav til støy enn minimum i TEK 10.

4. Kjøkken og kjøkkenhetter

Problemet her er at mange velger kjøkkenhetter ut fra design og ikke hvor godt den fjerner matos. Det er viktig at kjøkkenhetten har god osoppfanging og nok volum til å samle luft i. Det beste er også å plassere kjøkkenhetten i et hjørne av kjøkkenet. Plassering på en kjøkkenøy midt i rommet fungerer dårligst. Det gir dårligere osoppfangning fordi matosen slipper ut på alle fire sider. For å kompensere for dårlig osoppfanging øker man luftmengden ut av kjøkkenhetten. Dette gir andre utfordringer som mer energibruk, mer støy, økt risiko for trekk og økt risiko for problem med åpen peis/ ildsted. Man risikerer å trekker røyk inn i boligen fra ildstedet når kjøkkenhetten går.

Les mer:

Muggsopp kan være årsaken til hodepinen din

Dette skjuler seg i teppet ditt

Vedfyring kan ødelegge sofa og gulv

Dette er NAAF og Kai Gustavsens enkle sjekkliste for en sunn eldre bolig:

inneklima, oppvarming, vedlikehold, energisparing, fukt

EKSPERTENE: Mads Mysen, seniorforsker ved SINTEF Byggforsk og Kai Gustavsen, fagsjef inneklima, HMS/miljørettet helsevern i Norges Astma og Allergiforbund. © FOTO: SINTEF OG NAAF

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!