Restaurere: mose som isolasjon

Dette er den billigste og beste isolasjonen

Bruker du mose vil det holde i hundrevis av år.

VARIG: Å isolere med mose har lange tradisjoner her i Norge. Mose er antiseptisk, den transporterer fuktigheten vekk fra treverket og ikke minst, det er et naturlig produkt som kan vare i hundrevis av år.
VARIG: Å isolere med mose har lange tradisjoner her i Norge. Mose er antiseptisk, den transporterer fuktigheten vekk fra treverket og ikke minst, det er et naturlig produkt som kan vare i hundrevis av år. Foto: Else Rønnevig
Sist oppdatert

Skal du restaurere en gammel bygning er det smart å bruke de samme teknikkene og materialene som ble brukt da den var ny. Gamle bygninger er bygget på prinsipper og kunnskap som er ment for å vare.

Hvorfor ikke gjøre som forfedrene våre og isolere den gamle hytta med mose? Det blir i alle fall garantert holdbart.

I tidligere tider brukte de mose som isolasjon i tømmerhus. Den mest brukte kalles etasjemose. Noen steder var det også vanlig å isolere med torvmose. Forskjellen på dem er hvordan mosen er bygget opp.

Anders Dalseg er tradisjonshåndverker og har lang erfaring med å rehabilitere gamle bygninger, spesielt i Agder. Der kommer han for det meste over isolasjon med torvmose.

Mose varer i flere hundre år

– De la mosen på understokken og i laftehuggene i våt tilstand, såkalt møsjing. Overstokken komprimerte mosen, og det overskytende som stikker utenfor ble deretter skåret bort med kniv. Noen steder mente man at mosen skulle kokes for å drepe insekter, men det ble ikke praktisert over alt, forteller Anders Dalseg til Hytteliv.

Mose som isolasjon kan vare i mange år, understreker han. – Jeg har kommet over hus med torvmose­isolasjon som har stått i over 400 år og som er like fin.

På Else "Sprossa" Rønnevig sin støl i Valdres ble det isolert med mose mellom innervegg og ytterpanel.

BYGGESKIKK: Da Else Rønnevig skulle restaurere Bjørkheimstølen i Valdres, fikk hun fagfolk til å isolere de laftede veggene med mose. De holdt samtidig kurs, så andre fikk innblikk i denne gamle isoleringsteknikken.
BYGGESKIKK: Da Else Rønnevig skulle restaurere Bjørkheimstølen i Valdres, fikk hun fagfolk til å isolere de laftede veggene med mose. De holdt samtidig kurs, så andre fikk innblikk i denne gamle isoleringsteknikken. Foto: Else Rønnevig
ALLSIDIG: Mose ble først og fremst brukt som isolasjon mellom bjelkelagene under bygging. Man kan også isolere med mose rundt vinduer, i tomrom i reisverk og som inntetting på loft. Mosen må være litt fuktig og kan presses inn med spatler. Overskuddet blir skåret bort til slutt.
ALLSIDIG: Mose ble først og fremst brukt som isolasjon mellom bjelkelagene under bygging. Man kan også isolere med mose rundt vinduer, i tomrom i reisverk og som inntetting på loft. Mosen må være litt fuktig og kan presses inn med spatler. Overskuddet blir skåret bort til slutt. Foto: Else Rønnevig

Til alle typer isolering

Vi kan bruke mose til alle typer isolering; i vegger, gulv, rundt vinduer og til inntetting på loft. Også i murverk og mellom murverk, stein og tre. Men mosen må være halvfuktig når den legges.

– Noen ganger hender det at vi må bløte mosen litt slik at den blir myk før vi bruker den, sier Anders Dalseg. Det er også en utfordring å isolere hele bjelkelag i halvtørr tilstand, forteller han. 

– Har du et gammelt tømmerhus som har seget mye og er vanskelig å isolere helt tett med mose, er en mulig løsning også å kle inn ytterveggen med panel, da helst med ett lag med vindstopper som er diffusjonsåpent, for eksempel asfaltplater. Dette har vi lang tradisjon for i Norge, spesielt i værutsatte områder.

Mose er billig, varer i hundrevis av år og består av naturlig cellulosemateriale, som treverk. Det transporterer fuktigheten vekk fra treet, understreker Anders Dalseg.

TETT OG GODT: Spesielt i lafteknutene er det viktig å ha godt med mose. Det er ikke lett å få knutene helt jevne, og mosen tetter hullene. Den legges også mellom bjelkelagene. Stokken over presser dette sammen slik at det blir tett. Mose som stikker utenfor blir kappet av med kniv når det er tørt.
TETT OG GODT: Spesielt i lafteknutene er det viktig å ha godt med mose. Det er ikke lett å få knutene helt jevne, og mosen tetter hullene. Den legges også mellom bjelkelagene. Stokken over presser dette sammen slik at det blir tett. Mose som stikker utenfor blir kappet av med kniv når det er tørt.
I FORM: Deler av stølen til Else Rønnevig i Valdres var av reisverk. Lommene mellom innervegg og ytterpanel ble også isolert med mose. Det ble bygget hyller på 60 cm for å gi feste til mosen så den ikke siger. Men når den er tørket, holder den seg også i form.
I FORM: Deler av stølen til Else Rønnevig i Valdres var av reisverk. Lommene mellom innervegg og ytterpanel ble også isolert med mose. Det ble bygget hyller på 60 cm for å gi feste til mosen så den ikke siger. Men når den er tørket, holder den seg også i form. Foto: Else Rønnevig

De to kjente isolasjonsmosene

Tradisjonshåndverker Anders Dalseg beskriver de to mest kjente isolasjonsmosene slik:

Etasjemose/husmose, Hylocomium splendens

Den har bladformede skudd som er festet til tynne stilker. Den blir ca. 10–20 cm lang og har lite rotsystem, noe som er en fordel, for da henger det ikke så lett med jord fra skogsbunnen når den plukkes. Jord skaper råte, og det må unngås.

Etasjemosen er lett å plukke, for den vokser som tepper over stein og stubber og dekker hele områder. Men siden den trives i bar- og blåbærskog er det fort gjort å få med både barnåler og insekter, så mosen må renses godt. Etasjemose kan lett forveksles med bjørnemose og fjærmose. Husmose er særlig godt egnet til isolasjon mellom stokker, fordi den utvider seg litt og beholder spensten når den tørker. Den trekker mindre vann enn torvmose.

Torvmose, Sphagnum

Den kan bli opp til 30 cm lang, og vokser på myrer og våte områder. Når torvmosen er tørr, virker den nesten som isopor, og den kjennes varm å ta på. Mosen skal legges når den er fuktig, da er den lettere å presse sammen. I tørr tilstand blir den sprø, og porene som inneholder isolerende luft, knuses lett. Torvmosen absorberer mer fukt enn etasjemosen, noe som på sikt ikke er bra. Men om den får tørke godt etter at den er brukt til isolasjon, og heller ikke blir utsatt for mye fukt, kan torvmosen ha en flott, isolerende effekt i mange år.

Torvmosen er også lettere å dytte i tomme rom enn etasjemosen, så den kan fint brukes som isolasjon i reisverk. Men da er det viktig at den ikke er for våt når den puttes inn. Torvmose har en antiseptisk virkning. En kuriosa er at vikingene brukte torvmose på sår, og det skal også ha god effekt på hevelser, stikk og hudsykdommer.

Brukes ved restaurering

I dag er husmose en fellesbenevnelse for de moseartene som brukes i forbindelse med restaurering av tømmerhus. Den er da isolasjonsmateriale i meddrag og i lafteknuter, ifølge antikvar Einar Engen i Norsk Kulturminnefond.

I forbindelse med restaurering av historiske bygninger, er det i løpet av de siste 20 årene blitt økt forståelse for bruk av tradisjonelle materialer og teknikker. Bruken av mose er i dag etablert som en naturlig del av det å sette i stand gamle bygninger, og til dels også i forbindelse med nybygg.

SOM MYKE TEPPER: Etasjemose er alminnelig i hele landet. Den danner tepper på bakken og over stokker og stein, og er særlig utbredt i blåbærrike barskoger.
SOM MYKE TEPPER: Etasjemose er alminnelig i hele landet. Den danner tepper på bakken og over stokker og stein, og er særlig utbredt i blåbærrike barskoger. Foto: Else Rønnevig
VOKSER OPPOVER: Etasjemosen vokser trinnvis oppover med fjærlignende skudd på hvert trinn. Vi kan lese av alderen på antall etasjer. Den blir rundt 10–20 cm lang og er grønn, gul, rød eller brun. Etasjemosen tåler skygge, men er mer ømfintlig for sollys. Den er lett å plukke i hele lag, men kan inneholde barnåler, insekter og kvist. Den må derfor renses før bruk. Jo lengre mosestilkene er, desto bedre er det.
VOKSER OPPOVER: Etasjemosen vokser trinnvis oppover med fjærlignende skudd på hvert trinn. Vi kan lese av alderen på antall etasjer. Den blir rundt 10–20 cm lang og er grønn, gul, rød eller brun. Etasjemosen tåler skygge, men er mer ømfintlig for sollys. Den er lett å plukke i hele lag, men kan inneholde barnåler, insekter og kvist. Den må derfor renses før bruk. Jo lengre mosestilkene er, desto bedre er det. Foto: Else Rønnevig
MYK OG SMIDIG: Mosen må legges lett fuktig så den ikke brekker og mister isolasjonsevnen når du behandler den. Dypp mosen i vann og la det renne av til den er halvtørr.
MYK OG SMIDIG: Mosen må legges lett fuktig så den ikke brekker og mister isolasjonsevnen når du behandler den. Dypp mosen i vann og la det renne av til den er halvtørr. Foto: Else Rønnevig
SANKE MOSE: Vi trenger ca. 1500 kilo nyplukket mose til et bygg på ca. 40 kvadratmeter, har Anders Dalseg regnet ut. Mosen inneholder 90 prosent vann, så den er ganske tung. Husk å få tillatelse fra grunneieren før du sanker mose.
SANKE MOSE: Vi trenger ca. 1500 kilo nyplukket mose til et bygg på ca. 40 kvadratmeter, har Anders Dalseg regnet ut. Mosen inneholder 90 prosent vann, så den er ganske tung. Husk å få tillatelse fra grunneieren før du sanker mose. Foto: Else Rønnevig

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også