Når Thale savner hytta, kan hun bare se rett over fjorden

Hardangerfjorden må krysses for å komme frem til en hytte som blir brukt mye. Hytteferden hjemmefra tar nemlig bare 10 minutter med båt. 

<b>SPENSTIG ARKITEKTUR: </b>Vinkelen som følger formen til fjellets skråning måtte Thale først venne seg til. Nå er hun blitt veldig glad i utformingen, selv om hun er mer romantisk av seg.
SPENSTIG ARKITEKTUR: Vinkelen som følger formen til fjellets skråning måtte Thale først venne seg til. Nå er hun blitt veldig glad i utformingen, selv om hun er mer romantisk av seg. Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

Mellom himmel og fjord på et noen ganger solvarmt svaberg, ligger en arkitekttegnet hytte.

Her har Thale og Leif et bredt utsyn over den tidvis værharde Hardangerfjorden. Når de ser over til den andre siden, ser de helt hjem til Norheimsund.

– Så mange ganger har jeg hjemmefra sett over til svabergene hvor solen alltid ser ut til å skinne. Vi hadde ingen tanker om å kjøpe hytte på dette tidspunktet i livet, men Leif visste at dette var en unik mulighet, forteller Thale, og åpner skyvedørene slik at fjorden får komme enda mer inn i hytta.

Slike fredelige stunder utendørs er av det fineste Thale vet. I mange år så hun over fjorden og drømte om en hytte akkurat her. 
Slike fredelige stunder utendørs er av det fineste Thale vet. I mange år så hun over fjorden og drømte om en hytte akkurat her.  Foto: Kathrine Sørgård
Dette er en av de mange fine utsiktsplassene i hytta. Peisen er en Quadro 1 Basic.
Dette er en av de mange fine utsiktsplassene i hytta. Peisen er en Quadro 1 Basic. Foto: Kathrine Sørgård
Stramt og funksjonelt er kjøkkenet. Overskap er droppet til fordel for en større, dypere øy som rommer godt med skapplass. Kjøkken fra Designa Bergen. Bordet Meza er fra Bohus. Fargene er Lively red, Exhale og Letthet fra Fargerike.
Stramt og funksjonelt er kjøkkenet. Overskap er droppet til fordel for en større, dypere øy som rommer godt med skapplass. Kjøkken fra Designa Bergen. Bordet Meza er fra Bohus. Fargene er Lively red, Exhale og Letthet fra Fargerike. Foto: Kathrine Sørgård

Hyttetype: Arkitekttegnet

Byggeår: 2019

Størrelse: 70 m²

Utvendig kledning: Sibirsk lerk

Tak: Sibirsk lerk

Rominndeling: Kjøkken, stue og spisestue i ett, entre, gang, åpen tv-stue.

Fasiliteter: Innlagt vann og strøm. WC.

Både stramt og romantisk

Hytta overtok de da den var ferdig bygget utvendig. Inne kunne Thale og Leif selv velge materialer og farger på overflatene. Alt av grovarbeid var unnagjort, noe som passet paret utmerket.

Dermed kunne de konsentrere seg om hyttas indre liv. At den er vedlikeholdsfri, har vært viktig også av hensyn til barna.

– Jeg vokste opp med et småbruk som landsted, der var det alltid noe som måtte gjøres. Derfor er jeg strålende fornøyd med at hytta er liten, enkel å bruke og lett å komme til, forteller Thale. Dermed kan barna prioritere å kose seg på hytta fremfor å måtte gjøre unna mye vedlikehold.

Den særegne fasongen på hytta brukte hun litt tid til å venne seg til.

– Jeg syntes det var litt uvant med skråveggen, men Leif elsker alt som er moderne. Vi har bodd i tradisjonelle hus, så han liker de store vinduene og de stramme linjene. Jeg er mer romantisk, og har fått inn mitt av puter, pelspledd og skinn. Så har jeg fått henge opp mine ting, som reveskinns­kransen jeg er glad i, samt et stort keramikkfat, som passet godt inn, forteller hun. Kompromisset lever de begge godt med.

For å tilføre mer lunhet i alt det stramme, hentet de inn farger fra omgivelsene.

– Det grønne er fra furuene utenfor, matt sort fra det mørkeste i svabergene og lys rustrød fra lyngen. I de fargene er det så gode energier, de er rolige og gode å være i.

Lunheten trevirket gir, er grunnen til at veggene forblir umalte på soverommet. Selv om rommet er lite, er det godt å sove i, grunnet takhøyden. Sengegavl fra Ikea. Vindu fra Velux.
Lunheten trevirket gir, er grunnen til at veggene forblir umalte på soverommet. Selv om rommet er lite, er det godt å sove i, grunnet takhøyden. Sengegavl fra Ikea. Vindu fra Velux. Foto: Kathrine Sørgård
Trappen til hemsen er skjult i veggen. Løsningen gir litt snert til rommet med en litt uvanlig vinkel, synes Thale.
Trappen til hemsen er skjult i veggen. Løsningen gir litt snert til rommet med en litt uvanlig vinkel, synes Thale. Foto: Kathrine Sørgård

For hele storfamilien

Siden de trives så godt utendørs, betyr naturen og beliggenheten mye.

– Første gang vi var her, var det et voldsomt uvær med mye regn. Men så åpnet det seg opp og vi ble fascinert av fjorden som var grønn, blå og sort. Å se været komme inn fra havet og Bergen mens det vandrer inn Hardangerfjorden, er vanvittig flott. Draget i fjorden er så sterkt, at en sjømann rådet oss til ikke å ha båten nedenfor svabergene. To båter er blitt knust mot berget nedenfor, forteller hun.

At det er så kort vei hjemmefra, gjør at hytta brukes mye mer enn de trodde på forhånd. Leif driver en bensinstasjon, og han er mye på jobb. Med båten er han hjemme på maks 15 minutter, og med bil kan han ta første ferge til jobb tidlig neste morgen. Medarbeiderne hans får også låne hytta av og til.

Nå skal paret søke om å få sette opp et lite anneks med soverom og et lite bad, for å gjøre det mer lettvint for storfamilien å være på hytta samtidig. For Thale og Leif har til sammen seks barn og 11 barnebarn.

– Vi ønsker at de skal ha lyst til være her både med oss, for seg selv og med sine venner. Barna våre er småbarnsforeldre og alle bor rundt oss, så de har mulighet til å reise en svipptur til hytta med sine barn, noe de gjerne gjør.

Les også: (+) Arne Næss kjøpte tomt for 150 kroner og bygget det som skulle bli Norges mest berømte hytte

Badet er stilrent og enkelt, og med skråveggen tilføres det litt spenning. Store fliser kler det luftige rommet. Innredningen Element er fra Dansani. Gråfargen er valgt som et hint til svaberget utenfor.
Badet er stilrent og enkelt, og med skråveggen tilføres det litt spenning. Store fliser kler det luftige rommet. Innredningen Element er fra Dansani. Gråfargen er valgt som et hint til svaberget utenfor. Foto: Kathrine Sørgård
Luft og utsikt er tatt vare på med terrassedøren i glass på motsatt side av inngangsdøren. Umiddelbart ser man gjennom hytta når man stiger inn i den. Stumtjener fra Ikea.
Luft og utsikt er tatt vare på med terrassedøren i glass på motsatt side av inngangsdøren. Umiddelbart ser man gjennom hytta når man stiger inn i den. Stumtjener fra Ikea. Foto: Kathrine Sørgård

Som en scenekant

Uteplassene er viktig for Thale Valland og familien. Terrassen regner de som en ekstra stue, en forlengelse av hyttas indre. Når skyvedørene åpnes innefra, kommer fjordlandskapet enda litt mer inn i hytta.

Som oftest setter de seg ned i de dype trinnene etter at døren er skjøvet til side. Med slikt et skue foran seg, blir terrassen til en scenekant.

Mulen i Herand

Kommune: Ullensvang

Fylke: Vestland

Høyeste temp. siste år: 30

Laveste temp. siste år: -5,9

Mest nedbør/døgn: 74,3 mm

Fordi det kan være værhardt ved Hardangerfjorden, er terrassen boltet fast i berget, etter at det ble boret med kjernebor. Å sprenge i et slikt landskap ville aldri ha vært aktuelt.

Selv om det har betydd mye arbeid og en merkostnad, har det vært verdt det. Arbeidet med terrassen er satt bort til fagfolk. Underveis i prosessen har Thale og mannen Leif vært en del til stede. Å vite hvordan den er bygget, synes de er fint.

Les også: Hytteeieren var lei av det gule panelet. Nå er rommet ikke til å kjenne igjen

UNIK UTEPLASS: Landskapet og terrenget er ulendt, derfor er det ekstra viktig med en god platting. Trappen, som følger terrenget, brukes som ekstra sittebenker. Det er bare å ta med noen puter ut. Trinnene er ekstra dype for å være gode å sitte i.
UNIK UTEPLASS: Landskapet og terrenget er ulendt, derfor er det ekstra viktig med en god platting. Trappen, som følger terrenget, brukes som ekstra sittebenker. Det er bare å ta med noen puter ut. Trinnene er ekstra dype for å være gode å sitte i. Foto: Kathrine Sørgård

Opprinnelig skulle terrassen være noe kortere, med et trinn ned mot berget. I stedet la de trebordene lenger ut slik at den flukter fint med svaberget. Snekkerne sørget også for å bygge den slik at det ikke er vindfang under den, noe som er viktig så høyt oppe hvor vinden kan ta godt. For å bevare utsikten har de montert et rekkverk med åpninger.

Selv om terrassen også flukter rundt til baksiden av hytta, blir den plassen aldri brukt, fordi det er så lunt i kroken hvor tv-stuen stikker ut.

Plasseringen av terrassen falt seg naturlig.

– Vi ville ha lett tilgang fra kjøkkenet, det er så fint å spise ute, forteller Thale.

Hele familien synes livet er best utendørs. Ved inngangsdøren er det bygget en solid trapp i vinkel, i tilfelle barnebarna skulle være uheldige og ramle.

Les også: Heidi og Audun fikk et innfall. Etter to helger stod den nye terrassen klar

Terrassebordene har riller på den ene siden, og en høvlet, glatt side på den andre. Planen var at de skulle ligge med rillene opp.

Slike fredelige stunder utendørs er av det fineste Thale vet. Innerst i den kroken som oppstår hvor tv-stuen stikker ut er det veldig lunt, selv om det er litt vind. I mange år så hun over fjorden og drømte om en hytte akkurat her. Hunden er alltid med på hyttetur. Terrassebordene med riller har Thale valgt å snu, så rillene kommer på undersiden. Det gjorde hun etter at en venninne skled og brakk ryggen, fordi regn frøs til is mellom rillene på venninnens egen terrasse. 
Slike fredelige stunder utendørs er av det fineste Thale vet. Innerst i den kroken som oppstår hvor tv-stuen stikker ut er det veldig lunt, selv om det er litt vind. I mange år så hun over fjorden og drømte om en hytte akkurat her. Hunden er alltid med på hyttetur. Terrassebordene med riller har Thale valgt å snu, så rillene kommer på undersiden. Det gjorde hun etter at en venninne skled og brakk ryggen, fordi regn frøs til is mellom rillene på venninnens egen terrasse.  Foto: Kathrine Sørgård

– Men så brakk en venninne ryggen, fordi det hadde lagt seg vann i rillene som frøs til is på hennes terrasse. Dermed ombestemte jeg meg, forklarer Thale, som har terrassebord med riller hjemme. Der legger det seg snø, i motsetning til på hytta, hvor det bare fryser.

Svabergene brukes også mye. Noe av det fineste Thale vet er å gå over terrassen ut på svabergene for å kjenne på ettervarmen fra solen på sommerkveldene. Like bortenfor terrassen har hun sin faste yogaplass, hvor hun også varmebehandler ryggen ved å legge seg ned.

I et såpass ulendt, skrått terreng som de særegne svabergene i Mulen i Herand er, har det vært ekstra viktig med en god terrasse for å gjøre det enkelt å tilbringe tid ute.

Terrassebordene kommer med tiden til å få samme farge som hytta i sibirsk lerk. Da vil den gli enda mer inn i terrenget, ved å ha en farge som ligner.

Les også: Naboene tok et uvanlig valg for å realisere hyttedrømmen

Se flere bilder av hytta og uteplassen her:

Arkitekturen på hyttene er spenstig. Vinkelen følger den formfulle skråningen til fjellet Samlanuten. Det ulendte svabergene gjør det ekstra viktig med en god terrasse
Arkitekturen på hyttene er spenstig. Vinkelen følger den formfulle skråningen til fjellet Samlanuten. Det ulendte svabergene gjør det ekstra viktig med en god terrasse Foto: Kathrine Sørgård
Fjordlandskapet er fascinerende, her oppe i høyden er det nesten som å være mellom himmel og jord. Plattingen er som en scenekant mot Hardangerfjordens stadig skiftende vær.
Fjordlandskapet er fascinerende, her oppe i høyden er det nesten som å være mellom himmel og jord. Plattingen er som en scenekant mot Hardangerfjordens stadig skiftende vær. Foto: Kathrine Sørgård
Arkitekturen er spenstig. Vinkelen følger den formfulle skråningen til fjellet Samlanuten. De ulendte svabergene gjør det ekstra viktig med en god terrasse.
Arkitekturen er spenstig. Vinkelen følger den formfulle skråningen til fjellet Samlanuten. De ulendte svabergene gjør det ekstra viktig med en god terrasse. Foto: Kathrine Sørgård
Himmelsk er det ved fjorden når solnedgangen byr på litt av et fargespill.
Himmelsk er det ved fjorden når solnedgangen byr på litt av et fargespill. Foto: Privat
<b>DRØMMEPLASS I HELE VERDEN:</b> Yogaplassen til Thale er hennes favorittsted på denne kloden.
DRØMMEPLASS I HELE VERDEN: Yogaplassen til Thale er hennes favorittsted på denne kloden. Foto: Privat
Terrassen ble strukket lenger ut for å flukte over i svaberget, i stedet for å ha den kortere, med et trappetrinn ned. Thale regner den for en ekstra stue. Ulendt terreng gjør at plattingen er ekstra viktig rundt hytta. Den vil gråne som den sibirske lerken har gjort. Terrassebord DUO er et tosidig terrassebord, med en høvlet, glatt overflate og en rillet side. Man kan også kombinere glatt og rillet side for å lage mønster. Fra Møre Royal. Avslutningen på terrassen skal ferdigstilles.
Terrassen ble strukket lenger ut for å flukte over i svaberget, i stedet for å ha den kortere, med et trappetrinn ned. Thale regner den for en ekstra stue. Ulendt terreng gjør at plattingen er ekstra viktig rundt hytta. Den vil gråne som den sibirske lerken har gjort. Terrassebord DUO er et tosidig terrassebord, med en høvlet, glatt overflate og en rillet side. Man kan også kombinere glatt og rillet side for å lage mønster. Fra Møre Royal. Avslutningen på terrassen skal ferdigstilles. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 31/05 2021, og sist oppdatert 31/05 2021.

Les også