felleseie av hytte:

Familiene er naboer hjemme i Moss. Kjøpte hytte sammen.

De to vennefamiliene med til sammen ti personer og to hunder stortrives med å eie hytta i Hallingdal sammen. De er også naboer hjemme i Moss.

Tilbygget på hovedhytta er gjort i tømmerkassens lengderetning. Det nye delen er litt smalere enn den gamle. Det gir en lun og fin uteplass, som Anette og Sveinung gjerne bruker.
Tilbygget på hovedhytta er gjort i tømmerkassens lengderetning. Det nye delen er litt smalere enn den gamle. Det gir en lun og fin uteplass, som Anette og Sveinung gjerne bruker. Foto: Inger Mette Meling
Sist oppdatert

Sameie gir oss felles glede og muligheter, sier Sveinung Lagethon Bjørnstad i den ene familien, som også består av Annette Race og barna Emma, Lisa og Jakob, som alle er i 20-årene.

– Morsomt at han sier det, sier Peter Graversen i den andre familien.

Han var den av oss som var mest skeptisk til forslaget om felleseie.

– Ja, jeg var vel det, men da jeg fikk tenkt meg om, syntes også jeg at det var en god løsning, sier Sveinung.

I dag, tre år etter at de kjøpte hytta sammen, er alle de fire eierne enige om at det å eie en hytte sammen med gode venner er både lurt, hyggelig og berikende.

– Vi har ikke angret et sekund. Det har på alle måter vært en positiv opplevelse og vi er like gode venner nå som før vi kjøpte hytta, sier Ingeborg Bjerregaard. Hun og Peter har barna Sigrid, Hanna og Per, også de i 20-årene.

Les også: Janne og Henrik har egen «foreldresuite» på hytta

Hyttetype: Hovedhytte, anneks og bod

Byggeår: Tømmerhytte ukjent byggeår, tilbygg 1999, bod 2001, anneks 2005

Størrelse: Hovedhytte ca. 76 m², anneks ca. 25 m², bod 11 m²

Utvendig kledning: Kombinasjon av tømmer og stående kledning

Tak: Kombinasjon av torv og tretak

Rominndeling: Hovedhytte: stue og kjøkken i åpen løsning, spisestue, soverom, bad, entré. Anneks: 1. et: kombinert soverom og oppholdsrom, underetasje: bad med badstue. Bod: gjesterom, bod til ski og redskap

Fasiliteter: Innlagt strøm, parabol-tv

Eier halvparten hver

Etter cirka 18 måneders leting dukket annonsen for hyttetunet i Vats opp. Det var en fulltreffer. Lunt, hyggelig og sjarmerende. Perfekt beliggenhet. Stort nok til alle de ti familiemedlemmene, men allikevel koselig å være der i tosomhet.

Mange nok sengeplasser og en god bod til ski og redskap. Velholdt og med god infrastruktur med vei, strøm, vann og avløp. Budrunden var i gang og vinnerne ble nabofamiliene fra Moss.

– Heldigvis ble hytta vår, for den passet oss perfekt, samstemmer de.

Eierskapet er 50/50. De løpende utgiftene, kostnadene til vedlikehold og eventuelle oppgraderinger fordeles i henhold til samme brøk.

<b>Begge hyttefamiliene samlet i en tidligere påske: </b>Bak fra venstre: Peter, Annette, Jakob, Per, Sveinung. Foran fra venstre: Sigrid, Ingeborg, Emma, Lisa. Hanna er fotograf. Foto: Privat
Begge hyttefamiliene samlet i en tidligere påske: Bak fra venstre: Peter, Annette, Jakob, Per, Sveinung. Foran fra venstre: Sigrid, Ingeborg, Emma, Lisa. Hanna er fotograf. Foto: Privat Foto: Privat

Hyttetunet består av en hovedhytte, et anneks og en todelt bod. Hoved-hytta er en gammel tømmerbygning som ble flyttet opp til hyttetomta fra Mjøsområdet i 1999. Den ble satt opp igjen og utvidet med et tilbygg og et inngangsparti. Noen år senere ble boden og annekset oppført. De tre bygningene er oppført av tidligere eier. Løsningen med å plassere dem tett sammen slik at de danner et indre tun passet vennefamiliene godt.

– Det går helt greit å gå fra hytta til annekset eller til boden uten å måtte kle på seg yttertøy.

Les også: Vidar Davidsen og kona Lill viser frem sitt hytteparadis

Inventaret med på kjøpet

Hyttas interiør er holdt i en avslappet og rustikk stil. I den åpne kjøkken­sonen skaper en moderne innredning tøff kontrast til de gamle tømmerveggene.

Kontrastene med bruk av både nostalgiske og moderne elementer og den avslappede helheten som forrige eier hadde skapt er helt i tråd med hva vi liker, sier vennefamiliene. At hytta skulle selges med mesteparten av inventar og interiør, var derfor en hyggelig bonus.

Vats i Ål i Hallingdal, 

Kommune: Ål

Fylke: Viken

Høyeste temp. siste år: 30,8

Laveste temp. siste år: – 30,5

Mest nedbør/døgn: 29,1 mm

Annekset har to etasjer. Første etasje er et oppholdsrom med tre soveplasser. I underetasjen er det bad og badstue.
Annekset har to etasjer. Første etasje er et oppholdsrom med tre soveplasser. I underetasjen er det bad og badstue. Foto: Inger Mette Meling

– Det eneste vi supplerte med var litt kjøkkensaker og noen lamper, sier hytteeierne. De hadde i forkant av hyttekjøpet blitt enige om hvordan de ønsket at felleshytta skulle innredes.

Den skal være et fristed, og selv om felleseie og bytting av uker gjør oss litt mer ryddige enn vi kanskje vanligvis ville vært, oppleves det på ingen måte som en ulempe. Snarere tvert imot, det er alltid deilig å ankomme en ryddig og ren hytte, sier Sveinung.

Bruken av hytta fordeles etter samme brøk som eierskapet. Vinterferien og høstferien har de annethvert år. Påsken og juleferien deles i to, og de bytter mellom tidlig eller sent annethvert år. Årets øvrige uker alterneres med partall og oddetall.

Les også: (+) Den spektakulære hytta har 360 graders utsikt og kan brukes helt gratis

– Det er ikke en rigid bestemmelse, så dersom den ene familien ikke skal bruke sin uke, er det selvfølgelig fritt frem for de andre, forklarer de.

På spørsmålet om de synes det er noen ulemper med et slikt felleseie, får vi kun rystende hoder til svar.

– Det er på alle mulige måter en stor fordel, sier Annette.

Felleseie gjør at vi er flere til både arbeidsoppgaver og utgifter. Hvert år samles de til minimum en helg og utfører sammen arbeidsoppgaver innen forvaltning, drift og vedlikehold. Helgen innebærer også forvalting, drift og vedlikehold av det gode vennskapet med rikelig av god mat og godt drikke.

Les også: Nybygg i hyttefelt dukket stadig opp på Finn, men Gry så etter noe helt annet

Se flere bilder av familienes felles hytteparadis nedover på siden:

Annette og Sveinung gjør seg klar for en skitur med hunden Cirka. Boden er todelt og inneholder en boddel og en ekstra soverom med to køyer.
Annette og Sveinung gjør seg klar for en skitur med hunden Cirka. Boden er todelt og inneholder en boddel og en ekstra soverom med to køyer. Foto: Inger Mette Meling
Etter en skitur kan påskesola nytes på uteplassen utenfor hovedhyttas tilbygg. Både kledning, vinduer <br/>og vindusomrammingen er behandlet med tjære. 
Etter en skitur kan påskesola nytes på uteplassen utenfor hovedhyttas tilbygg. Både kledning, vinduer
og vindusomrammingen er behandlet med tjære. 
Foto: Inger Mette Meling
Veggen mellom stue og soverom er kledd med panel som er malt i en varm okergul fargenyanse. Fargen gir en lun stemning og tas opp i flere av tekstilene i rommet.
Veggen mellom stue og soverom er kledd med panel som er malt i en varm okergul fargenyanse. Fargen gir en lun stemning og tas opp i flere av tekstilene i rommet. Foto: Inger Mette Meling
Tilbygget på hovedhytta er gjort i tømmerkassens lengderetning. Det nye delen er litt smalere enn den gamle. Det gir en lun og fin uteplass, som Anette og Sveinung gjerne bruker.
Tilbygget på hovedhytta er gjort i tømmerkassens lengderetning. Det nye delen er litt smalere enn den gamle. Det gir en lun og fin uteplass, som Anette og Sveinung gjerne bruker. Foto: Inger Mette Meling
Kjøkkenet har en langsgående innredningsløsning uten bruk av overskap. Dette ble utført av forrige eier. Vennefamiliene har supplert med et lite, parallellgående parti mot peisen. De moderne frontene gir tøff kontrast til de gamle tømmerveggene. Bak kokesone er veggen kledd med en røff stålplate. Dette er gjort for å lette renholdet i sprutsonen. Ventilatoren og kjøleskapet understreker det bevisste spillet med moderne design og nostalgi. Innredningen er fra Ikea, ventilatoren fra Eico, kjøleskapet fra Smeg.
Kjøkkenet har en langsgående innredningsløsning uten bruk av overskap. Dette ble utført av forrige eier. Vennefamiliene har supplert med et lite, parallellgående parti mot peisen. De moderne frontene gir tøff kontrast til de gamle tømmerveggene. Bak kokesone er veggen kledd med en røff stålplate. Dette er gjort for å lette renholdet i sprutsonen. Ventilatoren og kjøleskapet understreker det bevisste spillet med moderne design og nostalgi. Innredningen er fra Ikea, ventilatoren fra Eico, kjøleskapet fra Smeg. Foto: Inger Mette Meling
For vennefamiliene var det ideelt at hytta hadde et såpass stort spiserom. Selv om det hører med til sjeldenhetene at alle 10 familiemedlemmene er på plass samtidig, er de allikevel ofte både 6 og 8 til bords. Bordet fulgte hyttekjøpet. Stolene er kjøpt på Bohus. 
For vennefamiliene var det ideelt at hytta hadde et såpass stort spiserom. Selv om det hører med til sjeldenhetene at alle 10 familiemedlemmene er på plass samtidig, er de allikevel ofte både 6 og 8 til bords. Bordet fulgte hyttekjøpet. Stolene er kjøpt på Bohus.  Foto: Inger Mette Meling
Baderommet i annekset byr på rustikk spastemning. Gulvene har varmekabler og skiferfliser. Veggene er malt med kalkmaling. I himlingen er det malt panel. I tillegg til benk med servant og toalett er det også en benk med vaskemaskin og tørketrommel. Badstua ligger også her.
Baderommet i annekset byr på rustikk spastemning. Gulvene har varmekabler og skiferfliser. Veggene er malt med kalkmaling. I himlingen er det malt panel. I tillegg til benk med servant og toalett er det også en benk med vaskemaskin og tørketrommel. Badstua ligger også her. Foto: Inger Mette Meling
Hovedsoverommet ligger i hovedhyttas eldste del. En romslig kommode deles likt mellom eierne. Det gjør at de kan ha litt ekstra tøy liggende fra gang til gang. Fordi sengen brukes vekselvis av den ene og den andre familien, er en av hyttereglene at sengetøyet skal tas av etter hvert besøk.
Hovedsoverommet ligger i hovedhyttas eldste del. En romslig kommode deles likt mellom eierne. Det gjør at de kan ha litt ekstra tøy liggende fra gang til gang. Fordi sengen brukes vekselvis av den ene og den andre familien, er en av hyttereglene at sengetøyet skal tas av etter hvert besøk. Foto: Inger Mette Meling
Annekset er i tømmer, og de innvendige veggene er kun såpeskurt. Det er bare ett stort rom som inneholder både en dobbel og en enkel seng. Sengegavlen er et stykke stoff med løpegang i toppen som er hengt på veggen med en gardinstang.
Annekset er i tømmer, og de innvendige veggene er kun såpeskurt. Det er bare ett stort rom som inneholder både en dobbel og en enkel seng. Sengegavlen er et stykke stoff med løpegang i toppen som er hengt på veggen med en gardinstang. Foto: Inger Mette Meling
Tilbygget på hovedhytta er gjort i tømmerkassens lengderetning. Det nye delen er litt smalere enn den gamle. Det gir en lun og fin uteplass, som Anette og Sveinung gjerne bruker.
Tilbygget på hovedhytta er gjort i tømmerkassens lengderetning. Det nye delen er litt smalere enn den gamle. Det gir en lun og fin uteplass, som Anette og Sveinung gjerne bruker. Foto: Inger Mette Meling
Annette og Sveinung gjør seg klar for en skitur med hunden Cirka. Boden er todelt og inneholder både en bod-del og en ekstra soverom med to køyer.
Annette og Sveinung gjør seg klar for en skitur med hunden Cirka. Boden er todelt og inneholder både en bod-del og en ekstra soverom med to køyer. Foto: Inger Mette Meling
Annette og Sveinung gjør seg klar for en skitur med hunden Cirka. Boden er todelt og inneholder både en bod-del og en ekstra soverom med to køyer.
Annette og Sveinung gjør seg klar for en skitur med hunden Cirka. Boden er todelt og inneholder både en bod-del og en ekstra soverom med to køyer. Foto: Inger Mette Meling
Annette og Sveinung gjør seg klar for en skitur med hunden Cirka. Boden er todelt og inneholder både en bod-del og en ekstra soverom med to køyer.
Annette og Sveinung gjør seg klar for en skitur med hunden Cirka. Boden er todelt og inneholder både en bod-del og en ekstra soverom med to køyer. Foto: Inger Mette Meling

Denne saken ble første gang publisert 16/04 2021, og sist oppdatert 16/04 2021.

Les også