– Verdens eldste fossil kan peke på liv på Mars

Funnet av verdens eldste fossil daterer liv på jorden for opptil 4,3 milliarder år siden, noe som kan bevise liv på Mars, ifølge forskergruppe.

Det er funnet frossent vann i form av is på Mars. Nå skal Mars Express lete i enda to år etter forekomster av flytende vann under overflaten på den røde planet.
Det er funnet frossent vann i form av is på Mars. Nå skal Mars Express lete i enda to år etter forekomster av flytende vann under overflaten på den røde planet. Foto: Mars Expresse / ESA / Scanpix
Publisert

– Hvis liv ble til så fort på Jorden, kan vi da forvente at en så enkel prosess kan ha startet på andre planeter også, spør hovedforfatteren av forskerrapporten, Matthew Dodd, før han bemerker at Jorden og Mars hadde flytende vann på overflaten samtidig.

– Vi kan forvente å finne bevis for at det var liv på Mars for fire milliarder år siden, sier Dodd.

Les også: Dette bildet fra Mars eksploderte på nettet

Det kan også ha seg slik at Jorden var et spesialtilfelle, legger han til.

Funnet ble gjort i Canada av en forskergruppe ledet av University College London. Ifølge NRKbesto gruppen av flere land og organisasjoner, der også Norges geologiske undersøkelser var med.

For under to uker siden meldte også NASA nyheten om at de hadde funnet et nytt solsystem med muligheter for liv.

Les også: Sensasjonell oppdagelse på Mars

(artikkelen fortsetter under bildet)

Dette området på Mars - Eos Chasma - ble rammet av en meteoritt for 17 millioner år siden. Steinmasser som ble sprengt løs havnet i rommet, og meteoritten ALH84001 herfra endte opp på jorden for cirka 13.000 år siden. De lærde strides fortsatt om det inni denne meteoritten finnes fossile bevis for at det har vært liv på Mars.
Dette området på Mars - Eos Chasma - ble rammet av en meteoritt for 17 millioner år siden. Steinmasser som ble sprengt løs havnet i rommet, og meteoritten ALH84001 herfra endte opp på jorden for cirka 13.000 år siden. De lærde strides fortsatt om det inni denne meteoritten finnes fossile bevis for at det har vært liv på Mars. Foto: Mars Express/ ESA / Scanpix

Fossilene av bakteriene, som er halve bredden av et hårstrå og opptil en halv millimeter lang og levde på jern, ble funnet på dypt vann. De kan ha hatt tilholdssted i de eldste sedimentære bergartene på Jorden, som ble dannet mellom 3,77 og 4,29 milliarder år siden.

Les også: Enveisbillett til Mars

Tidligste tegn på liv på Jorden ble til nå antatt å være 3,4 milliarder år gammelt.

Jorden er antatt å være 4.570 milliarder år gammel, og det er fortsatt ikke kjent når eller hvor livet begynte, men disse små dyptvannsbakteriene er sett på som en god kandidat.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Har du sett disse videoene?

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2017.

Les også