Vitenskap

Verdens dødeligste vesen

Svaret vil kanskje overraske deg.

SKREMMENDE: Hvithai er nok manges største frykt, men skal vi tro tallene er det helt andre dyr man burde være redd.
SKREMMENDE: Hvithai er nok manges største frykt, men skal vi tro tallene er det helt andre dyr man burde være redd. Foto: Stephen Frink Collection / Alamy (All Over Press)
Publisert

Dersom du skulle tippet, hvilket dyr skulle du tro var verdens farligste?

Hai? Krokodille? Flodhest?

Mange vil nok gå for et av alternativene over, men skal vi tro Bill Gates (ja, Microsoft-Bill Gates) er det ingen av dem. Faktisk er ingen av dyrene i nærheten av den famøse førsteplassen.

LITEN, MEN FARLIG: Mygg er verdens farligste dyr skal vi tro denne statistikken fra Bill Gates.
LITEN, MEN FARLIG: Mygg er verdens farligste dyr skal vi tro denne statistikken fra Bill Gates. Foto: (Gatesnotes.com)

Hai tar livet av cirka ti personer hvert år, mens flodhest dreper rundt 500 og krokodille rundt 1000 personer hvert år. Dyret som tar livet av flest personer er ingen andre enn myggen.

Ifølge Gates' tall tar myggen livet av rundt 725.000 menneskeliv hvert eneste år. I Norge er mygg en mer irriterende del av naturen som ødelegger sommeridyllen, men for millioner av mennesker i Afrika og Asia utgjør den en stor trussel. Myggen er nemlig bærer av flere livsfarlige sykdommer som malaria, denguefeber, gulfeber og encephalitis.

Innlegget om myggen har milliardæren skrevet på sin egen blogg, Gates Notes, en side han bruker for å skape oppmerksomhet rundt sitt humanitære arbeid. Gates påpeker at han synes det er rart at «hai får en uke dedikert i sitt navn på TV, mens ingen prater om myggen til tross for at den tar livet av 50.000 så mange mennesker hvert år».

Derfor har milliardæren valgt å dedikere en uke på sin blogg til den blodsugende drapsmaskinen.

Det er verdt å nevne at på andre plass på Gate sin liste over verdens dødeligste dyr finner du mennesker. Ifølge diagrammet tar mennesker livet av over 475.000 mennesker årlig, men Gates får mye kritikk i kommentarfeltet av personer som mener at dette tallet må være altfor lavt.

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2014.

Les også