Syv utmerkede grunner til å drikke øl

Ikke stol på oss, stol på vitenskapen.

AHHH, ØL: Den herlig, gylne drikken mennesket har brygget, hyllet, slåss for og slukket tørsten med i tusenvis av år smaker ikke bare fantastisk. Øl er også sunt.
Publisert

Nylig skrev Side3 om forskerne ved universitet i Lanzhou som fant ut at de som jevnlig drikker øl, får mindre risiko for å utvikle degenererende sykdommer som Alzheimers og Parkinson.

Eventuelt kan øldrikkingen bremse sykdommen om den allerede er på vei.

Les også: - Å drikke øl jevnlig reduserer risikoen for Alzheimers og Parkinson

Dette var så gode nyheter at mer enn 25.000 mennesker så langt har gitt artikkelen tommelen opp. Det er derfor med glede vi nå formidler at Alzheimers og Parkinson slett ikke er den eneste grunnen til å nyte den herlig, gylne drikken mennesket har brygget, hyllet, slåss for og slukket tørsten med i tusenvis av år. 

Drikkeregler for øl

Forskere er nøye med påpeke at det er et moderat inntak som gjelder dersom øl skal ha helsemessige fordeler. Slik skal du drikke øl på den sunne måten:

  1. Drikke moderat, altså én til to enheter om dagen i forbindelse med et sunt måltid. Menn kan imidlertid drikke én til tre enheter.
  2. Ha en jevn drikkefrekvens, og spre ølinntaket utover uken. Altså ikke bælme alt lørdag kveld.
  3. Ikke være ung.
  4. Generelt holde seg under 14 enheter for kvinner og 21 enheter for menn i uken.
  5. Ikke drikke flere enn fem enheter tett på hverandre, for eksempel på én kveld.

Kilde: videnskab.dk

Den ene forskeren etter den andre har dokumentert ølets helsbringende fordeler, naturligvis i fornuftige mengder. Ingen påstår at flatfylla er spesielt sunt. Vi har gjort det før, og gjør det med glede igjen: Side3 tar en stor slurk av forskningsrapportene og tapper herved syv gode grunner til du bør ta deg en øl i kveld.

Les også: - Menn, drikk tre øl om dagen

Øl tilfører kroppen vitaminer og viktige næringsstoffer

Gjæren som brukes i bryggingen av øl inneholder flere gode stoffer som ender i glasset. Stoffer som magnesium, selen, kalium, fosfor, biotin, vitamin B og antioksidanten Xanthohumol. Mørke sorter har dessuten rikt med fiber og jern som motvirker trøtthet og irritasjon.

Øl styrker benbygningen

Mange øltyper inneholder silisium, som viktig for oppbygningen av skjelettet. Om du frykter skjør benbygning anbefaler amerikanske forskere pale ale. Hveteøl og lyst øl skal dessverre ikke ha den samme effekten.

Øl motvirker demens

Jevnlig alkoholforbruk kan være bra for hjernen. Et forskningsprosjekt omtalt i fagtidsskriftet Neurology tyder på moderat inntak av øl eller vin kan redusere risikoen for å utvikle demens.

Les også: Derfor bør du drikke øl

Øl er godt for hjertet

Det er gjerne vin som krediteres med gode egenskaper for hjertet, men all alkohol senker kolesterolet og tynner ut blodet - som igjen minsker risikoen for hjerteinfarkt og slag. Forskere antar at alkohol dessuten har en betennelsesdempende effekt, som påvirker kroppens rekasjon på insulin - som igjen minsker risikoen for å utvikle diabetes.

Øl reduserer risikoen for Alzheimers og Parkinson

Som vi nevnte innledningsvis, jevnlig øldrikking reduserer risikoen for sykdommer som Alzheimers og Parkinson. Spesielt er øltyper som India Pale Ale (IPA) bra. Det henger sammen med et stoff kalt xanthohumol (Xn) som finnes i humle. Xn har dessuten vist seg å både være en kraftig antioksidant, at den er godt for hjerte- og karsystemet og at det er kreftmotvirkende stoffer i seg.

Øl reduserer risikoen for kreft

Forskere ved et kreftforskningssenter i den tyske byen Heidelberg oppdaget at axanthohumol i humlerikt øl også motvirker proteinet PSA i kroppen, som bidrar til å spre prostatakreft.

En fersk studie publisert i tidsskriftet "Journal of Agricultural and Food Chemistry" har funnet flere fordeler. Det viser seg at mat marinert i mørkt øl motvirker de kreftfremkallende PAH-stoffene (polysykliske aromatiske hydrokarboner) som kan oppstå når du griller feit mat. Forskerne marinerte svinekjøtt i forskjellige øltyper i fire timer, og fant at mørkt øl, som Guinness, reduserte PAH med mer enn 50 prosent. Pils hadde ikke den samme effekten, men reduserte PAH med 13 prosent.

Og sist, men ikke minst:

Øl gjør menn smartere

Ja, du leste det riktig. En gruppe forskere oppdaget at menn med et par øl innabords var bedre på å løse hjernetrimoppgaver enn menn som var helt edru. I undersøkelsen klarte mennene som drakk øl å løse 40 prosent flere av oppgavene enn den edru gruppen. Øldrikkerne klarte også oppgavene på kortere tid. I gjennomsnitt brukte de 12 sekunder per oppgave, mens de edru brukte i snitt 15,5 sekunder.

Kilder: Universitet i Lanzhou, acs.org, naturalmedicinejournal.com, wiley.com, ncbi.nlm.nih.gov, dr.dk, acs.org,