Nei, det er ikke funnet en mystisk pyramide i Antarktis
Det er gode dager for konspirasjonsteoretikere. Her er fakta.

En rekke nettsteder har over helgen rapportert om en "mystisk pyramide" som skal ha bli oppdaget i Antarktis via Google Earth.
MSN News er blant nettstedene som formidler budskapet om at formasjonen «kan være spor av en eldgammel sivilisasjon fra den gang Antarktisk var frodig skog».
#faktasjekk: Nei, det er ikke en pyramide og den er ikke menneskapt. Det er et fjell. Slik fjellformasjoner i Antarktis er ikke noe nytt.
En liknende formasjon ble oppdaget av en britisk Sydpol-ekspedisjon mellom 1910 og 1913.
Farvel Oslo og Bergen: Slik vil verden se ut dersom all landisen smelter
Og som nettsiden IFL Science skriver:
Oppdagelsen ble deretter holdt hemmelig for resten av verden gjennom å kalle fjellet "pyramiden", og siden bruke dette navnet på geologiske undersøkelser i området.
Vitenskapsmennene kunne jo ikke vite at vi hundre år senere har noe som heter internett hvor folk ville gjennomskue bløffen og se at det faktisk er en pyramide, antagelig skapt av utenomjordiske vesener eller Atlantis. Ganske helt sikkert.

Men det altså ikke dette fjellet som nå er gjenstand for overskrifter, men en ny formasjon oppdaget på Google Earth på koordinatene 79°58’39.25″S 81°57’32.21″W.
Geolog Mitch Darcy ved Helmholtz-senteret, et tysk forskningssenter for geologisk vitenskap, sier til IFL Science at det åpenbart er et fjell.
- De pyramideliknende strukturene befinner seg i Ellsworth Mountains (se faktaboks). Det er en fjellkjede på om lag 400 km, så det er ikke overraskede at det fjellet dukker opp av isen her og der. Toppene er åpenbart fjell, og det er bare en tilfeldighet at akkurat denne toppen har den formen den har, sier han til nettsiden, og fortsetter:
- Det er ikke en avansert formasjon, så det er ikke en unik tilfeldighet heller. Slik topper kalles en nunatak, sier Darcy.
En nunatak er definert som et fjell som stikker opp gjennom en isbre. Nunataken er ikke dekket av is fordi snøen blåser av fjellet slik at det er snøfritt hver sommer. Rundt nunataken kan isen være flere hundre meter tykk.
Jostedalsbreen har flere nunataker, hvor Lodalskåpa er den høyeste og mest kjente.
Les også: Fotoshoppet og forfalsket? Her er historien bak det ikoniske isbjørnbilde
Til tross for at det hele er svært mystisk fordi noen på nett sier det, er pyramideliknende topper ganske vanlige. Slogen i de norske Sunnmørsalpene, Búlandstindur i Island og Matterhorn i Alpene på grensen mellom Sveits og Italia og er bare tre eksempler.



Video: Pingvinene flykter fra operasangeren
youplay
Les også:
Kilder: IFL Science, Wikipedia, Store norske leksikon, U.S. Geological Survey.