"Isbjørn"

Fotoshoppet og forfalsket? Her er historien bak Arne Nævras ikoniske isbjørnbilde

- Påstandene er grunnløse og komiske, sier den erfarne naturfotografen.

ISBJØRNBILDET til Arne Nævra ble tatt øst av Edgeøya, Svalbard i 2005. Bildet kom på 2. plass i den prestisjetunge naturfotokonkurransen Wildlife Photographer of the Year i 2007.
ISBJØRNBILDET til Arne Nævra ble tatt øst av Edgeøya, Svalbard i 2005. Bildet kom på 2. plass i den prestisjetunge naturfotokonkurransen Wildlife Photographer of the Year i 2007. Foto: Arne Nævra
Publisert

Arne Nævra (62) er en av de mest kjente naturfotografene og naturfilmskaperne i Norden.

Han bestemte seg for å bli naturfotograf allerede som 13-åring, og har jobbet profesjonelt med film og foto i nærmere 40 år.

Blinkskudd på Svalbard

Et av hans mest kjente og prisbelønte bilder ble tatt ved rekka på skipet "Polar Star" en sommernatt i august 2005. En ung isbjørn klamrer seg fast på toppen av en ensom issvull i det mørke havet, og stirrer mot linsa til Nævra.

- Bildet ble tatt omkring midnatt den 11. august, like nordøst for Edgeøya på Svalbard. Vi filmet til et program for NRK. Det hadde vært en lang dag, og de fleste lå og sov da de meldte fra brua at en sjelden gjest drev forbi på et isflak, forteller Nævra til Side3.

ARNE NÆVRA (62) er en av de mest kjente naturfotografene og naturfilmskaperne i Norden. Her blant isfjell i Lamaire Channel ved Den Antarktiske Halvøy.
ARNE NÆVRA (62) er en av de mest kjente naturfotografene og naturfilmskaperne i Norden. Her blant isfjell i Lamaire Channel ved Den Antarktiske Halvøy.

- Jeg var våken og fikk opp kameraet. Vi var vel en fem-seks stykker på dekk som tok bilder.

Men blinkskuddet av isbjørnen holdt nesten på å ikke bli noe av.

- Av alle ting var minnekortet fullt, men jeg fikk slettet et par, tre bilder og fanget bjørnen på film.

- Dette var en yngre bjørn som var litt nysgjerrig. Den kjente godlukter fra båten og klatret nok opp for kunne lukte bedre.

Opptakene var til filmen "Svalbardopplevelser", som ble først sendt på NRK vinteren 2005/06. Du kan se et utdrag fra filmen, med isbjørnen, nedenfor:

Screen9v2

Klikk på playknappen over for å se videoen.

Så ble bildet liggende på PC-en til Nævra. Det tok faktisk et år før bildet ble publisert.

Nå er det antagelig fotografens mest berømte og anerkjente bilde.

Det har vunnet en rekke priser og er brukt i flere bøker og på magasinforsider. Det kom blant annet på 2. plass i den prestisjetunge naturfotokonkurransen "Wildlife Photographer of the Year" i 2007.

- Dette bildet handler ikke om komposisjon eller magisk lys. Det er det enkle budskapet: Den siste isbjørnen på det siste isflaket i en tid med global oppvarming, sa Klaus Nigge i juryen i forbindelse med prisutdelingen.

Uansett hva grunnen for å klatre opp på isflaket var, i dag er bildet blitt nettopp et ikon på klimakrise og raskt smeltende is i Arktis.

Det er en status noen mener er ufortjent. I Klimarealistenes artikkel "Langt igjen til det isfrie Arktis" ble bildet beskrevet som "photoshoppet og forfalsket".

Blant en større mengde tvilsomme klimaoppslag om Arktis denne sommeren, vil vi utheve dette i regi av Nettavisen og NTB (gratulerer med bærekraftig gjenbruk av isbjørn på et photoshoppet og forfalsket bilde), samt dette oppspinnet fra BBC. (Edit 19.sept) Her er BBC-innslaget godt beskrevet av isbjørnforskeren Susan J. Crockford.
Klimarealistene

Nettsiden referer til en artikkel publisert på Nettavisen hvor bildet til Nævra var brukt som illustrasjon.

Den påstanden reagerer Arne Nævra sterkt på. Han er svært engasjert i nettopp etikken rundt naturfotografering, og har det standpunkt at all manipulering av bilder skal merkes.

NATURFOTO OG ETIKK: Arne Nævra er brennende opptatt av etikken rundt naturfotografering. Han skrev om temaet i Natur & Foto i 2010. Klikk på bildet for å lese artikkelen (pdf).
NATURFOTO OG ETIKK: Arne Nævra er brennende opptatt av etikken rundt naturfotografering. Han skrev om temaet i Natur & Foto i 2010. Klikk på bildet for å lese artikkelen (pdf). Foto: Faksimile (Natur & Foto)

- Jeg blir sint og oppgitt. Jeg vurderer nærmest å saksøke for injurierende påstander for å få slutt på dette vrøvlet om at bildet mitt er photoshopet. Originalen har vunnet store priser, og det er flere vitner til selve øyeblikket på båten utenfor Edgeøya på Svalbard.

Han går nå ut med et annet bilde fra samme serie hvor isbjørnen er på vei opp på issvullen.

- At jeg har flere bilder i serien vil nagle slike påstander som grunnløse og komiske, sier Nævra.

ISBJØRNBILDE #2: Bildet i toppen av denne artikkelen, er ikke det eneste Nævra knipset av isbjørnen. Her er et til fra samme serie.
ISBJØRNBILDE #2: Bildet i toppen av denne artikkelen, er ikke det eneste Nævra knipset av isbjørnen. Her er et til fra samme serie. Foto: Arne Nævra

Han synes likevel påstanden fra Klimarealistene har en positiv side.

- Det tjener til å vise hvilken saklighet Klimarealistene ligger på. Å diskreditere et slikt bilde sier litt om hva slags folk som står bak. Det er jo ikke heldig for dem i forhold til andre påstander de kommer med.

Klimarealistene har nå endret ordlyden i sin artikkel. Se egen boks.

Klimarealistene endret ordlyden

Klimarealistene har nå endret ordlyden i forhold til originalartikkelen slik at den ikke lenger beskriver Nævras artikkel som photoshoppet og forfalsket.

Redaktør Geir Aaslid har følgende kommentar:

- Arne Nævras bilde har i alle år vært utsatt for et betydelig misbruk fra aktørene i det Jens Stoltenberg beskriver som "det miljøindustrielle kompleks". Jeg fastholder med solid naturvitenskapelig støtte at det slett ikke er dekning i Nævras bilde for "hvordan klimaendringene påvirker Arktis" slik det blir påstått. Det sommerlige isminimum i Arktis har økt siden 2007, og isbjørnstammen har i mange tiår vært i sterk vekst.

- En må være blind for ikke å få med seg forandringene

At isen smelter raskt i Arktis er Arne Nævra ikke i tvil om.

- Jeg har vært veldig mange turer på Svalbard, flere ganger rundt hele øygruppa. Jeg har også vært på Hopen og Bjørnøya. En skal være rimelig blind for ikke å få med seg de enorme endringene som har skjedd med isen i Arktis de siste tiår. Den forsvinner, og det går nå raskere enn noen gang tidligere. Det er ikke så lenge siden vinterisen strakk seg helt ned til Bjørnøya. Det er halvveis mellom Tromsø og Spitsbergen!

Fotografen tror isbjørnen snart vil forsvinne fra Svalbard.

- Utviklingen går så raskt at bare på de 25 årene jeg har vært der, har jeg sett isen krympe og krympe. Isbjørnen må på land og føde, men nå er det ikke lenger is rundt Hopen. Jeg lurer på om ikke isbjørnen forsvinner som fast ynglende art på Svalbard innen 20 år.

Hadde vi vært plassert i Afrika, hadde det ikke vært løver igjen

Som naturfotograf har Arne Nævra hatt en unik sjanse til å studere utviklingen av naturen i Norge de siste 25 år.

Han mener det er grunn til bekymring.

- Hvor mange ville dyr så du siste du var ute på tur? Det er nesten ikke rovdyr igjen i Norge. Vi har ikke en dritt igjen, for å si det litt direkte. Nordmenn utvikler seg sakte, vi er fremdeles et fangst- og jaktfolk. Hadde vi vært plassert i Afrika, tror jeg ikke det hadde vært en løve igjen, sier Arne Nævra.

FLERE BILDER: Også fotograf Bill Bruce var om bord "Polar Star" den lyse natten i august 2005. Hans bilde av bjørnen på issvullen er brukt på forsiden av boken "Svalbard impressions".
FLERE BILDER: Også fotograf Bill Bruce var om bord "Polar Star" den lyse natten i august 2005. Hans bilde av bjørnen på issvullen er brukt på forsiden av boken "Svalbard impressions". Foto: Faksimile

- Vi bygger ned og deler opp naturen, og den har minket kolossalt gjennom årene. Sammenliknet med Russland og Alaska har vi ikke villmark igjen i Norge. Overalt hvor du går, dukker det opp en mast. Folk merker det ikke, men i sum går det veldig fort.

Arne Nævra mener myndighetene må begynne å ta skogvern på alvor. Den erfarne fotografen tror en milliard til skogvern på statsbudsjettet hadde vært et bra sted å begynne.

- Vi bør ha noen små flekker på kartet hvor alt er opprinnelig, hvor naturen kan få utfolde seg uten at vi mennesker er Gud. Folk tror vi har så mye dyr i Norge, men vi har ikke det. Jeg kan ikke ta med barnebarna mine ut i skogen for å se hvordan en stor elgokse skal se ut. For det første er det få, store elgokser igjen, de flotteste er jo skutt ut. Dessuten har hele landet et stort jakttrykk slik at alle viltarter er blitt skye og omtrent aldri viser seg for mennesker. Opplevelser i skog mark er forringet fordi det ikke lenger finnes noe sted i naturen vi kan dra for å se dyra.

- Dette er faktisk oppsiktsvekkende for utlendinger som kommer til Norge å få vite at det også jaktes i nasjonalparkene, akkurat som før fredningen. Det sky dyrelivet, som omtrent er umulig å få skildret på nært hold, er en viktig grunn til at BBC ikke lager film om dyra i Norge, for å si det slik.

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2016.

Les også