sesongvarsel

Meteorologene tror vi har en våt august i vente

Meteorologene antyder en våtere august enn normalt. De trekker også frem et lyspunkt for de som er glad i sol og varme.

VÅT AUGUST: Langtidsprognosene tyder på at august blir våtere enn normalt. Det er likevel håp for noen gode, sommerlige dager i Norge.
VÅT AUGUST: Langtidsprognosene tyder på at august blir våtere enn normalt. Det er likevel håp for noen gode, sommerlige dager i Norge. Foto: Annika Byrde / NTB
Publisert

Klimaforsker Erik W. Kolstad, som gir ut langtidsprognoser gjennom forskningsprosjektet SFI-prosjektet, skriver i et nytt innlegg på Klimavarsling.no at august og september forventes å bli våtere enn normalt.

– Foreløpig ser det altså ut til at det vil komme en del nedbør, etter hvert også på Østlandet, der det har vært unormalt tørt hittil i år, skriver han.

– Foreløpig ser august ut til å bli nokså varm i Sør-Norge. I nord er det litt mindre sannsynlig at det blir varmt i august, skriver han videre.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Charlapos Sarchosidis, trekker frem den positive siden ved økende nedbør.

– Det har vært ganske lite nedbør på Østlandet, noe som har ført til skogbrannfare. Regnet som kommer de neste dagene er bra på grunn av vannmangel. Det ser ut som at farevarselet for skogbrann vil forsvinne denne uken. Men det fryktes at det kan komme tilbake senere siden vi har noen tørrere perioder i vente. En våtere august vil minske vannmangelen, og holde oss unna skogbrannfare i hele landet, sier han til Klikk.no.

VÅTERE AUGUST: Kartet viser at vi kan forvente en våtere august i år, spesielt vestlandet og nordover.
VÅTERE AUGUST: Kartet viser at vi kan forvente en våtere august i år, spesielt vestlandet og nordover. Foto: Climate Futures

Skiftende vær

For de som er glad i solrike og tørre dager, trekker meteorologen frem et lyspunkt.

– Til helgen kan trolig hele Norge forvente fint vær. Det vil være gode temperaturer de fleste steder. Nord-Norge kan forvente rundt 20 grader, noe som ikke skjer veldig ofte i nord. Det samme gjelder Sør-Norge, sier Sarchosidis.

Vakthavende meteorolog i StormGeo, Beathe Tveita, understreker at været i august vil fortsette som i juli - svært ustabilt og skiftende.

– Det vil være skiftende med lavtrykk fra sørvest som byr på nedbør og ustabilt vær. Det vil være solrike dager i august, men det vil sjeldent vedvare over en lenger periode, informerer Tveita til Klikk.no.

Hun påpeker at august vil starte vått, men allerede tirsdag og onsdag neste uke vil det være et høytrykk som byr på litt finere vær i Norge.

– Det er vestlandet og nordover som vil få de våteste forholdene, påpeker hun.

Les også: Dette må du for all del unngå å gjøre dersom det lyner

Langtidsprognoser

Tveita understreker at langtidsprognoser kan være svært usikre, og at de ikke gir noe garanti. Likevel ser hun og Sarchosidis noen antydninger til hvordan augustmåneden kan bli.

– Det tyder på at august kan bli litt våtere enn normalt. Men det vil trolig være gode temperaturer som skyldes luften fra sør, hvor de sørlige vindene kan være mildere enn normalt, sier Tveita.

– Vi kan se at det kommer høytrykk som kan sørge for at det blir litt varmere enn normalt. Det er mulighet for at noen av høytrykkene blir værende litt lenger, som vil gi litt vedvarende stabilt vær, sier Sarchosidis.

Sommeren er derfor ikke over enda. Meteorologene oppfordrer å gripe de solrike dagene dersom man er glad i sol og varme. Tradisjonelt sett vil sommeren begynne å avta i slutten av august.

VARMERE AUGUST: Kartet viser at august trolig vil by på noen gode og varme temperaturer.
VARMERE AUGUST: Kartet viser at august trolig vil by på noen gode og varme temperaturer. Foto: Climate Futures

Kjøligere netter i vente

– Nettene kan begynne å bli litt kjøligere i august fordi sola forsvinner tidligere på kvelden, og vil ikke varme like lenge som i juni og juli. Noen kan derfor merke større temperaturforskjeller mellom dag og natt, sier Sarchosidis.

Men dersom du bor ved kysten, vil du trolig oppleve varm luft fra havet.

– Lenger i innlandet kan det bli kjøligere på natten, siden de ikke får den varme luften fra havet som sola har varmet opp, sier han.

Les også: Den neste planetdreperen er på vei – slik skal vi stoppe den

Vil det være noe utpreget uvær?

Sarchosidis ser ingen antydning til et utpreget uvær i august.

– Det er vanskelig å se utover hele august. Det vil være tordenvær i kveld og i morgen flere steder i Norge, slik som Sør-Norge og Trøndelag, sier han.

– Tordenvær trives i varmt vær, og det er større sannsynlighet for uvær etter en varmere periode på over 25 grader. Det er ikke mye som tyder på at vi vil passere 25 grader i Norge i august. Det vil trolig være høyest på rundt 20 grader. Men det er vanskelig å garantere det så langt frem i tid, legger han til.

Denne saken ble første gang publisert 26/07 2022.

Les også