SPRENGKULDEN GÅR OVER:

Meteorologen med gladmelding: – Det kan bli deilig i solveggen

Langtidsmeteorologen forteller når sprengkulden slipper taket.

NYTER KULDEN: Fiskerne fra Stryn, May Liza Johansen og Kato André Bøe fikk enorm respons på bildet de la ut av sitt «årsmøte i husstanden» på Facebook 2. februar. Hun forteller at de ønsket å piske opp stemningen og spre litt godt humør under Covid19-pandemien. Selv om paret setter pris på kulden, ser de også frem til varmere tider: – Kald vinter er tipp topp for oss som fisker fordi torsken liker kaldt vann, men det er klart vi ser fram til varmere dager så det blir litt hyggeligere med sommerklær på, sier Johansen til klikk.no
NYTER KULDEN: Fiskerne fra Stryn, May Liza Johansen og Kato André Bøe fikk enorm respons på bildet de la ut av sitt «årsmøte i husstanden» på Facebook 2. februar. Hun forteller at de ønsket å piske opp stemningen og spre litt godt humør under Covid19-pandemien. Selv om paret setter pris på kulden, ser de også frem til varmere tider: – Kald vinter er tipp topp for oss som fisker fordi torsken liker kaldt vann, men det er klart vi ser fram til varmere dager så det blir litt hyggeligere med sommerklær på, sier Johansen til klikk.no Foto: Privat / May Liza Johansen
Sist oppdatert

Sprengkulden har virkelig festet grepet om Norge hittil i vinter, men nå skimter meteorologen endelig plussgrader (!) i horisonten.

Da vi snakket med energimeteorologen hos StomGeo tidligere denne måneden, var det en mulighet for at sprengkulda kunne holde seg hele måneden, men fra 13. til 14. februar var det mer usikkert, opplyste meteorolog Beathe Tveita da.

Det viser seg å stemme bra, for nå ser det ut til at vi vil få et gradvis skifte i været fremover.

– Bergen hadde sin kaldeste natt hittil i vinter med minus 11,6 grader. Nå er det nesten sånn at bergenserne begynner å bli lei av å ake og stå på ski, humrer Camilla Albertsen på telefon fra StormGeos værtårn på Nøstet i Bergen.

Hun er vakthavende energimeteorolog og ser på værvarselet for lengre frem i tid.

Kalde vestlendinger er imidlertid de første som kan glede seg over å se plussgrader på gradestokken.

Les også: (+) «Jeg gravde meg ned. Det jeg ikke vis­ste, var at hel­ve­tet bare så vidt had­de be­gynt»

Flott helg i sør, så snur det

Høytrykket som har gitt det stabile kalde og tørr været, vil nemlig gradvis trekke sør- og østover på kontinentet, mens et lavtrykk beveger seg mot Island og presser på fra vest.

Det blir fortsatt flott vær i Sør-Norge i helgen, men fra mandag snur det.

– Det vil bli gradvis litt mildere utover neste uke. Først og fremst vil skyer føre til at det ikke blir fullt så kaldt på nettene. Vi går vekk fra sprengkulden, og på Vestlandet og Sørlandet skjer dette allerede fra starten av neste uke (uke 7). I Bergen kan man nok få 5-6 plussgrader på dagtid utover i neste uke, varsler Albertsen.

Hun forteller at det er ventet nedbør som sludd og regn på Vestlandet fra mandag og at det kan fortsette utover i uken. Hun mener det fortsatt vil være kaldt nok til at snøen ikke regner bort med det aller første.

INTERNASJONAL PROGNOSE: Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, slapp 11. februar denne prognosen for uke 7. Varselet deres tyder på relativt normale temperaturer i store deler av landet, men noe varmere enn normalt aller lengst nord.
INTERNASJONAL PROGNOSE: Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, slapp 11. februar denne prognosen for uke 7. Varselet deres tyder på relativt normale temperaturer i store deler av landet, men noe varmere enn normalt aller lengst nord. Foto: ECMWF

Kulden biter seg fast

På Østlandet biter kulden seg fast noe lenger, men også her skimter meteorologen mildere vær i det fjerne.

– Østafjells kan det komme noe nedbør som snø fra onsdag av, først og fremst på kysten i sørlige strøk, men det vil stort sett være uendret temperaturer. Men også her vil man etter hvert få litt mindre kaldt vær.

– Det er litt usikkert, men det meste tyder på at sprengkulden går over i løpet av neste uke og at temperaturene vil stige opp mot normalt – kanskje til og med litt mildere enn normalt den siste uken i februar.

Les også: Dette er det farligste været

VARMERE ENN NORMALT: ECMWF slapp 11. februar denne prognosen for uke 8. Varselet tyder på at det vil bli mildere enn normalt i store deler av landet.
VARMERE ENN NORMALT: ECMWF slapp 11. februar denne prognosen for uke 8. Varselet tyder på at det vil bli mildere enn normalt i store deler av landet. Foto: ECMWF

Varme i solveggen i vinterferien?

Mange vil vite om det blir bra være i vinterferien. Det vil si uke 8, altså vinterferieuken, for flere millioner nordmenn, blant annet Oslo-folket.

SOLVEGGEN: Nei, så varmt blir det neppe, men det kan bli behagelig i solveggen i vinterferien, dersom prognosene slår til. Bildet er tatt ved den vesle jakthytta Knartbu ved Høvringen i Rondane, 23. mars 2013 .
SOLVEGGEN: Nei, så varmt blir det neppe, men det kan bli behagelig i solveggen i vinterferien, dersom prognosene slår til. Bildet er tatt ved den vesle jakthytta Knartbu ved Høvringen i Rondane, 23. mars 2013 . Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

StormGeos prognoser sier at temperaturene Østafjells vil ligge på rundt null grader fra slutten av neste uke, og bikke over på plussiden på kysten, forteller Albertsen.

– Det kan bli varme i solveggen for de som har vinterferie i Sør-Norge den uken, sier hun.

Meteorologen tror også på påfyll av snø i fjellene i løpet av neste uke (uke 7).

– På mandag får vi påfyll av snø i fjellene i vest. Vi tror på snø fra midten av neste uke, først og fremst på kysten i sør. Det er også mulighet for snø i sørøstlige fjellstrøk, men det er litt usikkert.

Les også: Derfor bør du stikke en lapp inn i vindussprekken

ECMWFs prognose fra 11. februar for uke 9 tyder på temperaturer rundt normalen første uken i mars .
ECMWFs prognose fra 11. februar for uke 9 tyder på temperaturer rundt normalen første uken i mars . Foto: ECMWF

Farevarsel-skred i Nord-Norge

I skrivende stund er det skikkelig ruskevær i Nord-Norge, fordi et kraftig lavtrykk innover i Troms har gitt vind opp mot full storm nord i Nordland og i Troms.

– Dette har gitt en god del snøbyger og ruskevær i hele Nord-Norge, og meteorologisk institutt har sendt ut en rekke farevarsler. Vinden vil avta fredag kveld, mens den verste nedbøren vil flytte seg til Trøndelag helt ned til Trondheimsfjorden. Nord i Trøndelag kan man få 40 til 50 centimeter snø i løpet av lørdagen, advarer Albertsen.

farevarsel-siden til Meteorologisk institutt må man faktisk scrolle langt om man ønsker å få med seg alle.

Det viktigste å merke seg, er kan hende at det er sendt ut rødt farevarsel for stor snøskredfare for Helgeland, Troms, Lyngen og Nord-Troms fra fredag, samt for Nord-Trøndelag fra lørdag. Det er også betydelig snøskredfare mange andre steder i Midt-Norge og Nord-Norge.

Her kan du se alle farevarlsene

– Fra mandag blir det bare byger i Troms og Finnmark, mens fra tirsdag får vi fralandsvind og finere vær i hele landsdelen.

Langtidsprognosene for Nord-Norge er litt mer usikre, men heller ikke her kan man vente seg sprengkulde fremover.

– Både vær og temperaturer vil variere fremover. Det vil bli relativt kaldt inn i neste uke (uke 7), men muligens litt mildere i slutten av uken.

PS: Bildet øverst i saken ble lagt ut på Facebook-gruppen "Tilbring ferien i Norge" av May Liza Johansen og fikk stor respons. Se innlegget her.

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2021, og sist oppdatert 12/02 2021.

Les også