Klar for å bytte ut fredagstacoen med … dette lille krypet?

Sprø og deilig, om vi skal tro forskerne.

Publisert

Kjøttproduksjon er ikke spesielt kult for miljøet. Ikke spesielt kult for antibiotikaresistens heller. Og dyrene? De stakkars dyrene! Men hva skal et proteinhungrig menneskebeist gjøre?

Tacokjøttet gror jo ikke av seg selv, i hvert fall ikke før professor Mark Post og kollegene hans ved universitetet i Maastricht får ned kostnadene for den syntetiske kjøttproduksjonen sin.

Beste norgesreklame noensinne? Filmet jaktende hval under fantastisk nordlys

I påvente av at muskelceller som gror av seg selv lander i frysedisken har en rekke mer pragmatiske sjeler tatt til orde for at vi burde fokusere på en hittil uutnyttet matkilde:

Insekter.

«Nam, nam», som Per Fugelli ville sagt.

Les også: Denne fuglen flyr høyere enn alle andre. Gjett hvordan det ble oppdaget…

Denne syntetiske hamburgeren som ble tilberedt under et arrangement i London i 2013 kostet 325.000 dollar å produsere. Nå skal prisen på samme kjøttmengde visstnok være nede i 12 dollar, ifølge Fast Company.

Det finnes flere gode argumenter for billeknask og fluesuppe, og ifølge BBC har FN anbefalt insektavl som et tiltak mot hungersnød i et par år allerede.

Insekter koster lite, vokser kjapt, er miljøvennlige å avle frem og trenger ikke proppes fulle av antibiotika.

Les også: Forrige gang døde dinosaurene ut. Nå tror forskere at en ny masseutryddelse er på vei

Ifølge BBC-artikkelen krever for eksempel gresshopper 12 ganger mindre fôr enn kyr for å produsere samme mengde proteiner, samtidig som insekter også inneholder mye fett og mineraler.

En sverm av flyvende og næringsrike termitter. Ifølge LiveScience består så mye som 38 prosent av termitten av proteiner. Burgerkjedene bør kjenne sin besøkelsestid.

For lesere som kjenner det rumle i magen vil kanskje et brennende spørsmål nå materialisere seg som et bankende begjær i deres innerste lymfer og kjertler:

«Hvor får jeg tak i insekter? …nei, nei, jeg mener ikke en og annen flue i vinduskarmen. Hvor får jeg tak i MANGE insekter?»

Les også: 9 science fiction-filmer som virkelig spådde fremtiden

Ingen premie for å gjette at en kronerullingskampanje på Kickstarter allerede er i full sving.

Tyske LIVIN Farms har allerede samlet inn over 65.000 dollar av de 100.000 dollarene de ber om for å realisere sitt prosjekt Hive, et veksttårn for å gro melbiller på kjøkkenet ditt.

I denne videoen får man en nærmere titt på hvordan avl og matlaging fungerer med Hive.

Åtte ventilerte metallskuffer står plassert i et hvitt tårn som har sitt eget interne økosystem. I den øverste ligger puppene som skal bli melbiller, mens kåte biller har seg til den store gullmedalje i etasjen under for å produsere egg.

Les også: Puppeglippen som startet YouTube

Eggene faller ned i skuffene under, hvor de blir melormer og kan mates med det man måtte ha for hånden av restemat. Samtidig kontrollerer mikrosensorer klimaet i tårnet og sørger for at alle inni har det så fint som det er mulig å ha det i påvente av å bli spist.

Ifølge LIVIN Farms kan tårnet produsere mellom to og fem hundre gram proteiner hver uke, noe som betyr at man aldri trenger å kjøpe kjøttdeig til fredagstacoen igjen.

Tennene løper i vann.

Eller.

Noe løper i hvert fall over tennene.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Klar for å få juletreet i hus … og 25.000 av disse med på kjøpet?

Denne mannen vil lage en hær av cyborg-kakerlakker (for å redde liv)

Hvor kommer hundene fra?

Vinnerne av Nikons mikroskop-fotokonkurranse viser oss en verden du aldri før har sett