Spruter ut lava

Det massive vulkanutbruddet på Kanariøyene

Utbruddet fra vulkanen Cumbre Vieja på La Palma viser ingen tegn til å svekkes.

<b>ELVER AV LAVA:</b> Cumbre Vieja spruter ut enorme mengder lava.
ELVER AV LAVA: Cumbre Vieja spruter ut enorme mengder lava. Foto: NTB/SUSANA VERA
Sist oppdatert

Vulkanen Cumbre Vieja, som ligger på Kanariøyene La Palma utenfor kysten av Nord-Afrika, fikk utbrudd 19. september, og spydde ut elver av lava og enorme askeskyer.

I løpet av de første 30 dagene hadde den spydd ut minst 80 kubikkmeter lava, og ødela nesten 2000 bygninger. Omkring 7000 mennesker har måttet evakueres fra hjemmene sine.

Så langt dekker lavastrømmen 800 hektar land, omtrent 8 kvadratkilometer, den har økt størrelsen på øya og skapt et stort delta på det som tidligere var Guirre-stranden.

Rask respons

Etter utbruddet har det blitt registrert omkring 35 000 jordskjelv og rystelser, med det største målt til hele 4,3 på Richters skala.

På grunn av rask respons fra lokale redningstjenester, har det heldigvis ikke blitt rapportert om dødsfall eller alvorlige skader så langt.

PDF
PDF

Vulkanøyer

Utbruddet er det største fra Cumbre Vieja siden 1585, langt større enn de to forrige kjente i 1949 og 1971, og eksperter frykter at det vil vare i minst tre måneder.

Kanariøyene ble til som en følge av vulkansk aktivitet, og øyene er fulle av vulkaner. Teide på Tenerife er den mest kjente, men den er ikke aktiv og det er ingen umiddelbar fare for at den kommer til å bli det. 

Kilder: Copernicus, BBC, Dario AS, El Pais

Satellittbilde: Copernicus

© GRAFISKE NYHETER

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 57 2021

<b>FARLIG RØYK:</b> Selv om det er spennende å se på, er det ikke helt ufarlig å stå i nærheten av vulkanene. Røyken som velter ut kan være svært skadelig.
FARLIG RØYK: Selv om det er spennende å se på, er det ikke helt ufarlig å stå i nærheten av vulkanene. Røyken som velter ut kan være svært skadelig. Foto: Jorge Guerrero/NTB

Denne saken ble første gang publisert 23/11 2021, og sist oppdatert 23/11 2021.

Les også