Vitenskap

Bildet av «Guds hånd» fascinerer mennesker over hele verden

Ser de utrolige bildene.

Publisert

Sommeren 1986 hevdet fotballstjernen og kokain-idolet Diego Maradona at hans tvilsomme scoring under kampen mellom England og Argentina skyldtes «Guds hånd».

Det var pent sagt, men selvsagt bare rør.

At folk ser Gud i det ene og det andre overasker ikke, men av og til dukker de gamle religiøse motivene også opp i verdensrommet.

Les også: Dette skal du gjøre hvis du sitter fast i kvikksand

Et par tiår etter Maradonas skandale, oppdaget forskere fra NASA nemlig en kraftig elektromagnetisk generator i vår egen galakse.

Det var ingen gud der, men det merkelige objektet som først fikk økenavnet «PSR B1509-58», ble raskt omdøpt til «Hand of God» – «Guds hånd».

Det skjedde ikke uten grunn, se bare her:

Foto: (NASA)

Noen synes kanskje det ser ut som et røntgenbilde av en venstre hånd som har møtt asfalten. Andre ser selvfølgelig religiøse motiver.

Det fantastiske bildet ble tatt i regi av NASA ved hjelp av røntgenteleskopet Chandra i 2009.

Chandra er et romteleskop og har gått i bane rundt jorden siden oppskytningen i 1999, og dette er bare ett av mange blinkskudd — likevel får det besnærende motivet mest oppmerksomhet.

Det som egentlig vises på bildet er en stjernetåke som strekker seg mer enn 150 lysår gjennom rommet, samt en roterende nøytronstjerne, også kalt pulsar, med enormt sterkt magnetfelt.

Les også: En sovende vulkan har nettopp våknet til live i Alaskas villmark

Pulsaren er svært liten i kosmologisk sammenheng, kun omlag 20 kilometer i diameter, og roterer vanvittig raskt: Hele syv ganger i sekundet.

Noen måneder før oppdagelsen av «Guds hånd» slapp NASA tilfeldigvis bilder av et annet religiøst inspirert objekt, nemlig «Guds øye»:

Foto: (Nasa)

Om ikke det var nok med gudelige hender og øyne, så kimer romteleskopet Hubble inn og melder at det har fotografert selve «Guds ansikt».

Les også: Folk som er hissige i trafikken kan være smittet av en parasitt i hjernen

Med litt (mye) velvilje kan du kanskje skimte karikaturen av den skjeggete gudefiguren inne i restene av den kataklysmiske gigantkollisjonen mellom to galakser:

Foto: (NASA)

Restene av denne kollisjonen kalles NGC 1316, også kjent som Fornax A, og ligger omtrent 75 millioner lyssår unna oss.

Med litt realkunnskap og gode briller/teleskoper vil de fleste raskt innse at Gud hverken manifisterer seg i planetariske stjernetåker eller roterende pulsarer.

Derimot er idéen om Gud noe som har preget menneskeheten siden tidenes morgen.

Dette har inspirert skuespiller og Hollywood-personlighet Morgan Freeman til å lage TV-serien « Morgan Freemans historie om Gud».

Den ser du på National Geographic Channel fredager klokken 22.00.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Listen over ting som astronautene la igjen på månen inneholder noen overraskelser

Nå har et grisehjerte banket inne i en bavian i to år

Se eksklusive bilder fra innsiden av Tutankhamons grav

Noen karer i Finland har festet en motorsag til dronen

Denne saken ble første gang publisert 16/04 2016.

Les også