GENETIKK

Visste du dette om rødhårede?

Mytene er mange, men fakta er mer spennende.

GENETISK OVERLEGEN: Det er et lite gen kalt MC1R som har ansvaret for de røde lokkene, men genet har også andre egenskaper.
GENETISK OVERLEGEN: Det er et lite gen kalt MC1R som har ansvaret for de røde lokkene, men genet har også andre egenskaper.
Sist oppdatert

Det er mange myter om rødt hår, men selvfølgelig nok også svært mye fakta. Å ha rødt hår er en genetisk mutasjon, og flere forskere har forsøkt å finne ut hvordan dette påvirker kroppen.

Professor på institutt for klinisk og molekylær medisin, Frank Skorpen, forteller at det først og fremst er kvinner som har blitt studert, og i noen studier kan man blant annet se at folk med rødt hår er mer sensitive for smerte.

– Det er et veldig komplekst fenomen, da man blant annet kan se at de med rødt hår er mer sensitive mot enkelte smertepåvirkninger, men mindre sensitive for annen type smerte, forteller Skorpen.

Rødhåringer har en annen smerteterskel

Det er et lite gen kalt MC1R som har ansvaret for de røde lokkene, men genet har også andre egenskaper. Danske forskere fant i 2012 ut at genet blant annet gir rødhårede en høyere toleranse for sterk mat, press- og stikksmerter.

Hvordan forskerne har kommet frem til disse bevisene, er ved å blant annet måle hvordan respons personen får av en smertepåvirkning på kroppen. Skorpen forteller at det kan være vanskelig å måle direkte hvordan personen opplever smerten, da smerte er et ekstremt komplisert fenomen.

– Man kan for så vidt måle hvor sensitiv en person er for smerte, ved å for eksempel påføre kontrollert varme til huden. Her starter man vanligvis ved 35oC og øker den gradvis til maks 50oC. Da kan man se hvor høy temperatur personen tåler, og hvor lenge personen "holder ut" før smerten blir uutholdelig.

Les også: Hudtrøbbelet kan kreve behandling

Dårligere effekt av lokalbedøvendemidler

Det har også blitt vist at kvinner med rødt hår kan ha dårligere effekt av lokalbedøvendemidler, som for eksempel bedøvelse hos tannlegen.

Dette er kanskje også derfor folk med rødt hår oftere har tannlegeskrekk.

Forskning viser også at rødhåringer kan trenge omtrent 20 prosent mer anestesi for narkose, men det er ikke alle studier som har vist det samme.

– Enkelte anestesileger mener at de må gi mer anestesi for at pasienten skal få en dyp nok narkose, mens andre er uenige i dette, sier Skorpen. Det kan også variere med hvilken narkoseform som benyttes.

Enkelte studier har også vist at de faktisk har bedre effekt av sterke opioider, som for eksempel morfin.

Les også: Dette kan hjelpe mot pigmentflekker

Får ikke grått hår

Det finnes flere fordeler med å ha rødt hår, som for eksempel at håret ikke blir grått.

Håret mister nemlig bare sakte sin rødfarge til det blir et slags sølvaktig hvitt, altså blondt.

Har man rødt hår har man som oftest også mange færre hår på hodet. Disse hårene er samtidig mye tykkere, og rødt hår er dermed mye lettere å lage sveis på enn andre hårtyper.

Hvis man har blå øyne i tillegg skiller man seg enda mer ut. Rødt hår og blå øyne er nemlig utrolig sjeldent, og under en prosent av befolkningen har denne kombinasjonen.

Les også: ALS: Dette er de første symptomene

Mer intelligente?

Rødhårede mennesker utgjør om lag to prosent av verdens befolkning, og forskere stiller seg spørsmål om disse to prosentene faktisk kan være mer intelligente enn resten.

En teori som går igjen handler om evolusjon. Personer med rødt hår og lys hud som absorberte vitamin D bedre fikk en mulig evolusjonsmessig fordel i Nord-Europa en gang i tiden.

Men også nyere forskning peker i retning av at rødhårede kan være mer intelligente.

MC1R, sammen med gensøsknene MC2R, MC3R og MC4R, er aktive i sentrale prosesser i hjernen, og en undersøkelse gjennomført av britiske og amerikanske forskere fant ut at rødhårede har fire ganger større sannsynlighet for å bli administrerende direktører enn andre innenfor samme demografi, skriver Illustrert Vitenskap.

Historisk sterke

Historikere har funnet ut at folk med rødt hår, i forhold til antallet med hårfargen, har i større grad påvirket historien enn andre hårfarger. Napoleon, Elizabeth I, Oliver Cromwell, Winston Churchill, Nero og Vivaldi er noen av rødhåringene i historien.

En annen morsom fakta er at landet Russland faktisk er oppkalt etter rødt hår. Navnet Russland kommer nemlig fra vikingen Rurik, som igjen betydde rødhåringen - og Russland da landet til rødhåringen.

Det landet som derimot har flest mennesker med rødt hår er Skottland. Der har 13 prosent av befolkningen rødt hår, og Irland er på andre plass.

Det finnes dessuten egne festivaler for rødhårede. Den største sies å være Irish Redhead Convention. Festivalen går av stabelen i slutten av august og tiltrekker seg personer fra hele verden.

Les også: Dette hjelper mot tørr hud i ansiktet

Myter

Det finnes også flere myter om folk med rødt hår. I Romania trodde man blant annet at folk med rødt hår var vampyrer, og i Europa ble kvinner brent på bål kun for å ha rødt hår. I gamle Egypt ble folk med rødt hår ofret til gudene fordi de var unike.

Kilder: Illustrert Vitenskap, Wikipedia, BBC.

Denne saken ble første gang publisert 24/02 2014, og sist oppdatert 15/03 2021.

Les også