true crime

Hun ble beskrevet som en kjærlig mor. Lukasz (31) ble tobarnsmorens første offer

Hun lokket til seg menn for sex, men fant ut at hun foretrakk å drepe dem.

DREPT: Lukasz Slaboszewski (31) ble tobarnsmorens første drapsoffer.
DREPT: Lukasz Slaboszewski (31) ble tobarnsmorens første drapsoffer. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

"Du er en ond, kalkulerende, selvopptatt og manipulerende seriemorder."

Slik ble den 31 år gamle tobarnsmoren Joanna Dennehy beskrevet i 2014 av dommeren Justice Spencer, da hun ble dømt til å sone resten av livet i fengsel. Dennehy svarte med smil og latter.

Til psykiateren sin hadde Dennehy fortalt at hun drepte for å finne ut om hun var så kald som hun trodde at hun var.

– Så ble det vanedannende og jeg fikk smaken på det, uttalte Dennehy.

I løpet av noen blodige dager i mars 2013 drepte den da 31 år gamle Dennehy tre menn med kniv.

Psykopat

Dennehy er blitt diagnostisert som psykopat med personlighetsforstyrrelse. Men i barndommen var det lite som tydet på psykose.

Hun ble født i 1982 i St. Albans, 35 kilometer nord for London. Hun var et omsorgsfullt barn, ifølge moren Kathleen.

I den britiske TV-dokumentaren «Crimes that shook Britain» forteller hun at Joanna fikk gode karakterer på skolen og deltok aktivt i lagidrett. I dokumentaren beskriver Kathleen datteren som en snill, høflig og følsom jente.

Det skjedde en endring midt i tenårene. Joanna begynte å droppe skolen og misbrukte rusmidler. Hun flyttet hjemmefra som 16-åring.

– Jenta som drepte de menneskene er ikke min datter. Min datter er den fine 16-åringen som aldri kom hjem, sier Kathleen i dokumentaren

"Fått engelsk kjæreste"

2013:

Første offer var den polske lagerarbeideren Lukasz Slaboszewski (31). Han skal ha blitt lokket med sex. Han fortalte i hvert fall polske venner at han hadde fått seg «engelsk kjæreste», men da han kom hjem til Dennehy kjørte hun en kniv gjennom brystkassen på ham.

Deretter dumpet hun liket i en binge like utenfor leiegården som ble brukt til gamle bildekk.

<b>OFFER:</b> Lukasz Slaboszewski (31)
OFFER: Lukasz Slaboszewski (31) Foto: NTB Scanpix

Det har senere kommet frem at hun glisende, nærmest stolt, viste frem liket til en tenåringsjente som tilfeldigvis befant seg i nærheten.

Offer nummer to ble John Chapman. Den 56 år gamle veteranen fra Falklandskrigen delte husvære med Dennehy.

<b>OFFER:</b> John Chapman (56). 
OFFER: John Chapman (56).  Foto: NTB Scanpix

Han var ruset på både alkohol og dop da hun angrep ham med kniv. Han var sjanseløs. Etter drapet kontaktet hun kjæresten og etter hvert sin medsammensvorne, Gary Richards (47), og sa:

– Obs, jeg har gjort det igjen.

En logrende hund

Richards skal ha vært svært betatt av Dennehy og ble av forsvareren beskrevet som en «logrende hund» for kvinnen.

<b>MEDSAMMENSVOREN:</b> Gary «Stretch» Richards ble av forsvareren sin beskrevet som en «logrende hund» for Dennehy. Han ble dømt til livstid og må sone minimum 19 år. 
MEDSAMMENSVOREN: Gary «Stretch» Richards ble av forsvareren sin beskrevet som en «logrende hund» for Dennehy. Han ble dømt til livstid og må sone minimum 19 år. 

2,2 meter lange Richards ble kalt «Stretch», et navn han senere tok som etternavn. Med hjelp av Stretch og Leslie Layton (36) ble likene av Slaboszewski og Chapman fraktet vekk i en bil og dumpet i noen grøfter utenfor Peterborough.

Deretter var det husvert og sexpartner Kevin Lee (48) som sto for tur. Da liket av ham ble funnet i en grøft nær Newborough var dolkestikkene gjennom bryst og nakke fremdeles ferske.

<b>OFFER:</b> Kevin Lee (48).
OFFER: Kevin Lee (48). Foto: NTB Scanpix

Offeret var dessuten blitt kledd i en sort paljettkjole som for å indikere seksuell tilbøyelighet. Lee var en gift tobarnsfar som visstnok lot seg forføre av at Joanna minnet ham om Uma Thurman i filmen «Kill Bill» og Linda Hamilton i «Terminator»-filmene.

Jakten på Joanna

Liket av husverten var det første av de tre likene som ble funnet. Datoen var 30. mars 2013.

Fire dager senere kom en lokal bonde over likene til Slaboszewski og Chapman åtte kilometer unna. Politiet mistenkte straks at det dreide seg om seriemord. De visste også raskt hvem.

Alle spor pekte mot en av politiets kjenninger, den lokale bråkmakeren og tobarnsmoren, 31 år gamle Joanna Dennehy. Hun var stadig på politiets radar. I tillegg hadde hun relasjoner til alle tre ofrene og politiet hadde allerede sikret seg opptak av kompromitterende telefonsamtaler mellom Dennehy og Kevin Lee.

Mens politiet jaktet på drapskvinnen hadde 31-åringen og Stretch tilbakelagt nærmere 200 kilometer i bil. Med var også Mark Lloyd. Han beskrev senere at han var som forhekset av Dennehy.

Under bilturen uttrykte Dennehy at hun tørstet etter blod, at hun ønsket å drepe ni menn, samme antall som forbildene «Bonnie & Clyde». – I want my fun, sa Dennehy til mennene i bilen.

Som en «Psycho»-scene

Langs en lite trafikkert vei oppdaget de Robin Bereza, en 64 år gammel pensjonert brannmann som luftet hunden sin. Stretch senket farten, Joanna hoppet ut og gikk til angrep på den intetanende mannen. Etter 40 knivstikk lå 64-åringen livløs i veikanten.

– Hun angrep ham som i filmen «Psycho». Hun stakk og stakk, og la hele sin vekt i huggene, fortalte Lloyd i ettertid ifølge avisen The Guardian.

– Så hoppet hun inn i bilen og kysset Gary på kinnet som for å si takk. Deretter kjørte Gary videre, helt, helt rolig, som om de akkurat hadde vært innom McDonald´s.

Like etter ble 56 år gamle John Rogers angrepet. I likhet med Robin Bereza ble Rogers livstruende skadet, men begge overlevde utrolig nok de bestialske angrepene.

– Det så ikke ut som om hun følte noe eller nøt det da hun angrep meg. Oppførselen var mer som om det var et dagligdags gjøre­mål for henne, fortalte Rogers i retten.

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

<b>DRAPSLYST:</b> Joanna Dennehy ble flyttet til HMP Bronzefield West i fjor, og truet straks med å drepe en annen av Englands mest forhatte kvinner.  
DRAPSLYST: Joanna Dennehy ble flyttet til HMP Bronzefield West i fjor, og truet straks med å drepe en annen av Englands mest forhatte kvinner.  

Tilsto stolt

Dennehy og Stretch ble arrestert etter bare to døgn på flukt.

Politiet hadde fulgt ferden deres gjennom England via overvåkningskameraer langs veiene, på bensinstasjoner og butikker.

Etter planen skulle Dennehy møte i retten i september 2013 tiltalt for drap og drapsforsøk.

Men like før rettssaken ble det oppdaget en fluktplan i Dennehys dagbok. Den gikk ut på at hun skulle drepe en fengselsbetjent, skjære av ham en finger og bruke den til å lure fengselets biometriske låsesystem med.

Hun ble derfor plassert på isolat fra september 2013 til rettssaken var over i 2014. Hun klagde til myndighetene, men ble ikke hørt.

Dennehy gjorde imidlertid jobben enkel for aktoratet. Hun erklærte seg stolt skyldig i tre drap og to drapsforsøk. Lillesøsteren hennes Maria uttalte til pressen at hun ikke var det minste overrasket.

– Hun sa seg skyldig for å ta kontroll, forklarte søsteren. – Hun liker at folk vet at det er hun som er sjefen.

Vitnemålene beskrev drapene på Slaboszewski og Chapman som ren blodtørst. Men motivet for drapet på husverten Kevin Lee kan også ha vært hevn. En leietager i samme leiegård, Toni Roberts, fortalte at Dennehy var beordret kastet ut av leiligheten etter mye bråk og krangel med Lee.

Da dommeren Justice Spencer kunngjorde dommen på livsvarig fengsel uten mulighet for benådning, ble den møtt med smil og latter av Dennehy.

Les også: (+) Her bodde småbarnsfaren Nils (25), mannen bak en av de mest grufulle forbrytelsene i fredstid i Norge

Historien om Dennehy

Like etter at Dennehy flyttet hjemmefra ble hun mor til en jente sammen med den fem år eldre John Treanor.

<b>TOBARNSMOR:</b> Som barn skal Joanna Dennehy ha vært snill og omsorgsfull, og hun er blitt beskrevet som en kjærlig mor. Men hun ble på et tidspunkt forvandlet til en blodtørstig psykopat. 
TOBARNSMOR: Som barn skal Joanna Dennehy ha vært snill og omsorgsfull, og hun er blitt beskrevet som en kjærlig mor. Men hun ble på et tidspunkt forvandlet til en blodtørstig psykopat.  Foto: NTB Scanpix

Førstefødte Shianne kom til verden i 1999 da Dennehy var 17 år gammel. Tre år senere kom barn nummer to.

John Treanor husket den første tiden som lykkelig. Joanna leste eventyr for barna og lekte som et barn i et lite plaskebasseng med dem.

Men idyllen slo raskt sprekker.

Treanor har fortalt at Dennehy tidlig i forholdet begynte å stikke seg selv med kniv, drikke øl til frokost, tømme i seg opptil to flasker vodka om dagen, forsvinne om natten og sende ukjente mannfolk hjem til ham for å banke ham opp.

Dennehy skal også ha hatt hyppig sex med flere forskjellige partnere av begge kjønn.

Andre ganger forsvant hun i flere uker for så å komme hjem mørbanket med både blåmerker og knivstikk rundt om på kroppen. Treanor fikk til slutt nok og flyttet ut for godt. Han tok småjentene med seg.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

SERIEMORDER: Joanna Dennehy ble i 2014 dømt til livstid i fengsel for drap og drapsforsøk. Bildet er tatt da Dennehy var på rømmen.
SERIEMORDER: Joanna Dennehy ble i 2014 dømt til livstid i fengsel for drap og drapsforsøk. Bildet er tatt da Dennehy var på rømmen. Foto: NTB Scanpix

«Et monster»

– Da jeg så filmopptakene av Joanna var det en jeg ikke kjente. Hun sto der, dømt for mord og smilte og lo. For meg eksisterer hun ikke lenger. Jeg vil ikke at hun noen gang skal slippe ut av fengsel. Verden er tryggere uten Joanna, har moren Kathleen uttalt.

Faren Kevin vil ikke vedkjenne seg datteren og lillesøsteren Maria har kalt henne «et monster».

For noen år siden sto den da 19 år gamle datteren Shianne frem i avisen Sunday Mirror. Som 13-åring ble hun gjort kjent med at seriemorderen var hennes egen mor.

Hun besøkte moren i fengselet for første gang i fjor. Til avisen sier Shianne at hun ønsker å bevare minnet om moren som en kjærlig mor, men at hun fortjener å tilbringe resten av livet i fengsel.

– Jeg vil si unnskyld til ofrene, sa Shianne til Sunday Mirror.

– Jeg kan ikke forestille meg hva de har vært gjennom.

I 2017 sa medfanger at Dennehy påsto å ha drept fire menn, ikke tre. I 2018 prøvde hun å ta sitt liv i fengselet, men ble reddet på sykehuset. Hun soner i dag i fengselet HMP Bronzefield.

I 2020 ble Dennehy flyttet til et høysikkerhets-kvinnefengsel. Her skal hun ha utviklet et romantisk forhold til en yngre kvinne, nemlig drapsdømte Emma Aitken, mens de andre innsatte skal visstnok være for redde for Dennehy til å omgås henne.

Forfatter Christopher Berry-Dee møtte Dennehy i fengselet for å samle informasjon til boken hans "Talking With Female Serial Killers". Etter møtet beskrev han henne slik:

– Hun er uten tvil den ondeste personen jeg har møtt. Hun hadde barbert vekk alt håret og lagt på seg mye siden hun ble arrestert. Hun var flink til å ordlegge seg, og stemmen hennes var stille og truende. Jeg kunne lukte ondskap av henne - det er en lukt som ikke likner noe annet, så det er umulig å beskrive, men det lukter skarpt og skittent, sa han.

Kilder: The Telegraph, The Daily Star, The Sun, The Daily Mail, The Guardian, Sunday Mirror, Metro News og Wikipedia.

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2019, og sist oppdatert 19/01 2024.

Les også