Yngvar Numme (1944–2023)

– Nå er det bare meg og Svein Helge igjen

Kondolanser og varme ord har strømmet på fra Kjendis-Norge etter Yngvar Nummes plutselige bortgang.

<b>TAKKET FOR SEG:</b> I 2001 hadde Dizzie Tunes sitt siste show, og Svein Helge Høgberg (t.v.), Øyvind Klingberg, Einar Idland, Yngvar Numme og Tor Erik Gunstrøm ble hyllet av et trofast publikum.
TAKKET FOR SEG: I 2001 hadde Dizzie Tunes sitt siste show, og Svein Helge Høgberg (t.v.), Øyvind Klingberg, Einar Idland, Yngvar Numme og Tor Erik Gunstrøm ble hyllet av et trofast publikum. Foto: Jørn Grønlund
Publisert

Familie, venner og kolleger av Yngvar Numme var totalt uforberedt på hans bortgang. Yngvar, som ble 79 år, hadde den siste tiden fortalt omgivelsene at han følte seg i sitt livs form.

Den ubestridte lederen av Dizzie Tunes gledet seg til å nyte tilværelsen i mange år til, men slik gikk det ikke. I slutten av november var et innholdsrikt liv over.

«I natt mistet vi vår kjære pappa, så brått og uventet. Vi var uendelig glad i deg. At du ikke er med oss lenger kommer til å ta lang tid å begripe. Vi vet du gledet mange gjennom fem tiår, og det er vi så utrolig stolte av. Tusen takk for all støtte og kjærlighet, og ikke minst, alt tull og tøys. Du var høyt elsket. Savner deg allerede. Hvil i fred!», skrev sønnen Thomas Numme (53) på Instagram.

Bestevennen Tor Erik Gunstrøm

– Det kom som et veldig sjokk på meg. Yngvar fortalte meg tidligere i høst at helsen hadde gått seg til og han hadde det veldig bra. Vi hadde en prat da jeg hadde bursdag i oktober. Han gledet seg til å reise til huset sitt i Spania, forteller Tor Erik Gunstrøm (80) til Her og Nå.

Han og Yngvar hadde et spesielt bånd. Det var de to som frontet Dizzie Tunes ytterst på scenen i alle år.

– Yngvar var en av mine aller beste venner. Vi to hadde et unikt samspill. Vi kjente hverandre inn og ut, og det gjorde at nesten alt vi sa på scenen var uforberedt.

<b>TOSPANN: </b>Yngvar og makkeren Tor Erik Gunstrøm lagde show sammen etter at Dizzie Tunes ga seg. – Han var et oppkomme av ideer, forteller Tor Erik.
TOSPANN: Yngvar og makkeren Tor Erik Gunstrøm lagde show sammen etter at Dizzie Tunes ga seg. – Han var et oppkomme av ideer, forteller Tor Erik. Foto: Morten Bendiksen

– Vi hadde en start og en slutt, men sto helt på tærne og spilte pingpong. Det skapte en helt spesiell dynamikk i showene våre, forteller Tor Erik.

Han sier at Yngvar alltid hadde en varme med humoren de to skapte.

– Yngvar var hele tiden bevisst på at vi aldri skulle sparke nedover eller tulle med utsatte samfunnsgrupper. Han lot det heller gå utover meg. Jeg spilte den dumme som mange kjente igjen hos naboen eller sjefen på jobben, sier Tor Erik.

Les også: Tor Erik Gunstrøm: – Et lykketreff å møte Marit

<b>ARTIGE SPRELL:</b> Yngvar (t.h.) frontet Dizzie Tunes ytterst å scenen sammen med Tor Erik i gruppens 42 år lange historie.
ARTIGE SPRELL: Yngvar (t.h.) frontet Dizzie Tunes ytterst å scenen sammen med Tor Erik i gruppens 42 år lange historie. Foto: NTB

«Verdens beste humor»

Han er langt ifra alene om å hylle artisten, revyforfatteren og regissøren som var et oppkomme av ideer.

Skuespilleren og komikeren Hege Schøyen (66) takker Yngvar for at hun i det hele tatt havnet i yrket.

Wenche Myhre (76) forteller til VG at hun møtte Yngvar allerede da hun var 15–16 år, og selv reiste rundt og sang. I lengre perioder hadde Wenche og Dizzie Tunes flere forestillinger sammen.

<b>I YNGRE DAGER:</b> Her er Wenche Myhre og Yngvar i samedrakt på Chat Noir i 1969. Bak står Ivar Medaas.
I YNGRE DAGER: Her er Wenche Myhre og Yngvar i samedrakt på Chat Noir i 1969. Bak står Ivar Medaas. Foto: NTB
<b>SLO AN TONEN: </b>I 1990 hadde Yngvar og resten av Dizzie Tunes show sammen med Benny Borg, Hege Schøyen, Grethe Kausland og Jon Skolmen.
SLO AN TONEN: I 1990 hadde Yngvar og resten av Dizzie Tunes show sammen med Benny Borg, Hege Schøyen, Grethe Kausland og Jon Skolmen. Foto: NTB

Sven Nordin (66) og kona Torhild Strand (66) skriver på Instagram: «Vi har hatt mange fine minner med Yngvar, både jobb og privat», mens skuespiller en Kåre Conradi (51) beskriver Yngvar som en artist med spesielle evner: «En inspirasjon for hele landet. En unik musikalsk begavelse med verdens beste humor og timing. Det var en så stor ære hver gang man fikk lov til å møte ham, eller se han som artist».

<b>FELLES SHOW:</b> I 2006 hadde Thomas og Harald et «Senkveld»-show i Olavshallen. På scenen hadde de med seg Yngvar. 
FELLES SHOW: I 2006 hadde Thomas og Harald et «Senkveld»-show i Olavshallen. På scenen hadde de med seg Yngvar.  Foto: Redaksjonen

Humoren til Yngvar falt i smak også hos programlederen Solveig Kloppen (52). «For en gøyal og fin fyr. Også i år skal vi sette på Dizzie Tunes' juleplate – og tenke litt ekstra på dere og Yngvar», skriver hun på Instagram.

Les også: Thomas og Harald ga hverandre et løfte. Det løftet har de holdt

<b>KOLLEGER:</b> Yngvar var programleder for «Skal vi danse» i 2011 sammen med Katrine Moholt. Hun er en av mange som har gode minner om sin tidligere makker.
KOLLEGER: Yngvar var programleder for «Skal vi danse» i 2011 sammen med Katrine Moholt. Hun er en av mange som har gode minner om sin tidligere makker. Foto: TV 2

Gruppen Dizzie Tunes

Dizzie Tunes ble dannet i 1959, og gruppen hadde sin siste forestilling i 2001.

I tillegg til Yngvar og Tor Erik besto gruppen av Øyvind Klingberg, som døde 73 år gammel i 2017, Einar Idland (79) som gikk bort tidligere i år, og Svein Helge Høgberg (79).

DYPT SAVNET: Programleder Thomas Numme i TV 2 er i sorg etter at faren Yngvar Numme gikk bort. Dizzie Tunes-legenden døde under et opphold i Spania – 79 år gammel.
DYPT SAVNET: Programleder Thomas Numme i TV 2 er i sorg etter at faren Yngvar Numme gikk bort. Dizzie Tunes-legenden døde under et opphold i Spania – 79 år gammel. Foto: Morten Bendiksen

– Nå er det bare meg og Svein Helge igjen. Vi møtes hver uke til fredagskaffen sammen med flere gode venner her i Skien, forteller Tor Erik.

Yngvar etterlater seg kona Ingrid Meland Numme (67) og barna Thomas (53) og Linn (49).

<b>KJÆRLIGHET: </b>Yngvar giftet seg med sin Ingrid i 1996. Hun var danser, og etter å ha medvirket i en Dizzie Tunes-forestilling oppsto det søt musikk.
KJÆRLIGHET: Yngvar giftet seg med sin Ingrid i 1996. Hun var danser, og etter å ha medvirket i en Dizzie Tunes-forestilling oppsto det søt musikk. Foto: Barstad, Thomas

Denne saken ble første gang publisert 28/11 2023.

Les også