Whiskybyen med alkoholforbud
Verdens mest rocka whiskey lages i en by med totalforbud mot alkohol!

Reisen gikk til Tennesse for å finne Jack Daniels. Pussig nok fant vi whiskyen i en landsby med alkoholforbud.
Verdens mest rocka whisky – bare spør rocke- og countrymusikere – holder hus i Lynchburg, en landsby i det sørøstlige hjørnet av Tennessee. I denne byen er det pussig nok totalt alkoholforbud. Blir du tatt med åpen flaske i det såkalte offentlige rom i Jack Daniels egen by, vanker det en bot på 255 dollar, altså ca. 1800 kroner.

Alt med Jack
Ironisk nok er ingen av byens drøye 300 innbyggere imot forbudet. Ikke engang vissheten om at selveste Ol Blue Eyes, Frank Sinatra, ble gravlagt med en flaske Jack Daniels, forandrer på det.
I en landsby hvor alle enten lever av å jobbe på whiskyfabrikken, eller selge Jack Daniels-relaterte turisteffekter, har de nemlig oppdaget at det er en fantastisk turistgimmick og et kult image å være tørrlagt.
For her selger de i stedet Jack Daniels julekaker, kjeks, brød, belter, hatter, skjorter, cowboyboots, til og med undertøy. Og skulle whiskytørsten melde seg, er det spritutsalg og barer bare er en liten joggetur unna, over i neste county, eller kommune.
Selv ikke i hjørnesteinsbedriften – Jack Daniel Distillery – ønsker noen av de rundt 325 ansatte å oppheve alkoholforbudet i landsbyen.

Drømmejobben
Jeff L. Norman er mannen med drømmejobben. Han er sjefssmaker i Jack Daniel Distillery, en jobb han arvet etter sin far. Vi spør ham om det ikke ville være bra for businessen om Lynchburg kunne servere byens varemerke.
– Nei, egentlig ikke. Å være tørrlagt er en del av livsstilen her. Vi har hatt alkoholforbud siden 1909, og det er ingen som ønsker å forandre på det, svarer han.
Bobiler og personbiler med bilskilt fra andre delstater seiler sakte gjennom landsbyen 12 mil sør for countrymusikkens høyborg, Nashville. De stopper ved den søvnige småbyens eneste lyskryss, for så å fortsette i retning Jack Daniels destilleri. Fabrikken er nemlig en turistattraksjon.
Og snart er vi samlet, en hel gjeng forventningsfulle whiskyturister, i resepsjonen. Hver ukedag hele året rundt kan du være med på en guidet tur – helt gratis – omkring på destilleriet. Der får du se hvordan whiskyen blir laget, helt fra vann og kornsorter blir blandet sammen til en sjokoladebrun væske, og til den ender på eiketønner – eller kagger – fiks ferdig.

Amerikansk ikon
Det fortoner seg nesten komisk å se 200 millioner liter Jack Daniels whisky stå til modning i en skråning utenfor Lynchburg, hvor all alkohol er forbudt ved lov.

Under turen får du også høre historien om lille Jack – Jack Daniel er nemlig en person som har levd – som hadde komplekser fordi han var så kort av vekst. Han målte bare 1.57 på strømpelesten og ville kompensere for det ved å utføre noe stort. Han slo seg på flaska.
I dag er Jack Daniels blitt et amerikansk ikon på linje med Harley Davidson. Kildevannet som er selve hemmeligheten til den gode whiskyen, kommer rett ut av en grotte her i Tennessee. Jack Daniel selv kom over denne kilden.
Kvaliteten på dette kildevannet er fremdeles så viktig for whiskyprodusenten at Jack Daniel Distillery har kjøpt 1600 mål land rundt grotten for at ingenting skal kunne forurense det.
I tillegg til det lokale vannet kommer whiskyens andre hovedingredienser fra USAs såkalte "heartland"; maisen fra delstatene Illinois og Indiana, byggkornet fra Wisconsin og rugen fra Minnesota.

USA eldste destilleri
– Det er ganske fantastisk, men den Jack Daniels vi lager her er basert på nøyaktig samme oppskrift som den Jack Daniel skapte i 1866, forteller sjefssmaker Jeff.
Destilleriet åpnet i 1875 og er med det USAs eldste. Dette er også det eneste stedet i verden hvor Jack Daniels whisky blir laget. Og den brune væsken produsert på kildevann fra en grotte i bitte lille Lynchburg har for lengst vokst seg ut av USA. Flasker med etiketten Jack Daniels finner du i dag i sprithyllene i 130 land rundt om i hele verden, deriblant Norge.
