- Vi satte opp et mareritt

Erik Poppe fikk kritikk da han skildret et barn som selvmordsbomber i filmen «Tusen ganger god natt».

Publisert

(SIDE2): Erik Poppes film «Tusen ganger god natt» har vunnet flere priser verden rundt. Den handler om en kvinnelig krigsfotograf, spilt av den franske skuespillerinnen Juliette Binoche, som blir såret i når hun forsøker å dokumentere en kvinnelig selvmordsbomber.

Reiser tilbake

Binoches rollefigur, som delvis bygger på Erik Poppes egen historie, blir hardt skadet, og må lære seg å takle en normal hverdag langt vekk fra krigssoner. Hun må velge mellom kallet og familien der hjemme. Mot slutten av filmen returnerer hun til den samme selvmordsgruppen utenfor Kabul. I en scene blir hun ledet inn i et rom der selvmordsbomberen denne gangen viser seg å være en jente på alder med hennes egen 13 år gamle datter. Filmen velger gjennomgående en troverdig og realistisk form.

- Det absolutte smertepunkt

Akkurat den scenen ble Erik Poppe derimot kritisert for. Mange mente at det ikke var troverdig at et barn kunne være en selvmordsbomber.

- Den scenen oppskaket veldig mange. Den er på mange måter det absolutte smertepunktet i historien der filmens hovedperson (og publikum, journ anm.) bryter sammen. Noen synes det var å gå for langt. Det er jeg uenig i. Jeg ønsket ikke å skjerme publikum for en virkelighet jeg kjente til. Jeg ønsket å vise det mest grusomme jeg selv har kommet over på mine reiser til Pakistan og Afghanistan. Noe den erfarne krigsfotografen ikke ville kunne klare å håndtere på et følelsesmessig nivå, sier Erik Poppe.

I disse dager kan vi lese om hvordan småjenter helt ned til 10 års alderen blir sprengt eller sprenger seg selv i luften i Afrika. Boko Haram skal stå bak det å sende barn med bomber festet på kroppen inn i menneskemengdene.

- Knyter seg i magen

- Når jeg på ny hører om disse barna, knyter det seg på ny i magen, sier Poppe. Samtidig er han ikke overrasket.

I to år før opptakene startet gjorde filmskaperen utstrakt research på temaet. Blant annet jobbet han seg frem til barn og voksne hvis selvmordsangrep var blitt stanset og som nå satt internert i Kabul. Han var nøye på at de skulle forstå at intensjonen ikke var å henge dem ut, men heller ikke forsvare deres handlinger.

LES OGSÅ:- Jeg har lagt hodet på stabben

- Alle kilder jeg søkte opp, enten det var sivil eller militær etterretning, viste til at bruk av barn allerede hadde skjedd i Midtøsten og at det nylig var kommet til Afghanistan. At det nå også er kommet til Afrika, er ikke overraskende, sier han.

- For meg var det viktig å vite hvordan barna reagerer i en slik situasjon. At det jeg i filmen fremstilller er troverdig. Ble de dopet? Hvilke tanker eller grunner hadde de i hodet når de ble introdusert for dette, sier han.

- Jeg var helt avhengig av å få vite om hvordan det ble forberedt og utført, hvem som var i rommet, beltet, bønnene de andre ba når beltet ble påført til vesle vevre kroppen - på en ekstremt detaljert måte. Jeg ville at dere skulle se det for dere, se alvoret i dette når dere påny hører om dette i nyhetene. Vekke til et engasjement for å gjøre noe med dette, sier Poppe.

SCENEN der en 13 år gammel jente blir forberedt til et selvmordsangrep er den mest omdiskuterte scenene i Erik Poppes film Tusen ganger godnatt.

LES vår anmeldelse av filmen: Kryper under huden på deg

- Skjer ganske ofte

Nordens fremste terrorekspert, Magnus Ranstorp i Det svenske Forsvarsakademi, sier at kritikken mot Poppe den gang ikke var berettiget.

- Det fantes eksempler av dette på den tiden. Det finnes til og med skoler i Pakistan der de radikaliserer barn. Noen av disse barna gjennomfører selvmordsaksjoner. Det skjer ganske ofte, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Ranstorp forteller at Taliban i Pakistan og Afghanistan, Al-Shabaab i Somalia og Den islamske stat (IS) i Irak og Syria er blant terrorgruppene som anvender barn i selvmordsaksjoner.

- Taliban bruker disse metodene. Og det finnes eksempler i Den islamske stat hvor de bruker barn i selvmordsangrep. Den yngste, som gjennomførte et selvmordsangrep for IS, var ni år gammel. Al-Shabaab i Somalia bruker også barn til selvmordsangrep. De går inn i klasserom i flyktningleirer og tar barn som gisler, sier Ranstorp.

Ranstorp sier at han derfor overhodet ikke er overrasket av at Boko Haram denne uken har tvunget to jenter til å utføre selvmordsaksjoner.

- Navleskuende debatt

Erik Poppe mener at vi etter Paris-terroren og det som nå skjer i Afrika, må gå til kjernen og se på hvorfor dette oppstår.

- Vi er ikke ansvarlige for det, men vi er dessverre med på å skape det. Når dette behandles i medier her hjemme blir det fort forenklet og vi får en nesten navlebeskuende debatt, der vi bare tar avstand. Vi kan selv bidra til å løse opp i mye av dette. Det stammer fra fattigdom, og det uføres stort sett av mennesker som er dypt, dypt fortvilet over en urett de har blitt påført. Et tap av en eller alle nære rundt vedkommende. Å gjøre denne scenen var noe av det mest utmattende jeg har gjort noensinne. Det påvirket oss alle der vi satte opp dette marerittet rett foran øynene våre. Der jeg brukte denne lille jenta og forberedte henne på dette. Den scenen gjør jeg ikke en gang til. 

Screen9na04

Lik Side2 på Facebook og få flere aktuelle filmnyheter